loader

Raport actual privind pietele de capital din tarile emergente

Atmosfera pozitiva de pe pietele de actiuni din ultimul trimestru al anului 2012 s-a ameliorat din nou la nivel mondial la inceputul anului si a atins, spre exemplu in SUA, valori extrem de optimiste

Perspectiva globala

In mod interesant, preturile actiunilor din tarile emergente, privite in ansamblu, nu prea au mai apucat sa profite de acest avantaj. Pietele individuale au beneficiat de o noua crestere puternica (de exemplu China, Ungaria, Rusia, Tailanda, Filipine), insa indicele MSCI pentru pietele emergente a inregistrat la sfarsitul lunii ianuarie doar un plus minimal in comparatie cu valoarea de la sfarsitul anului 2012. Astfel, evolutia cursului relativ puternica din tarile emergente a atins un punct terminus pentru moment, comparativ cu pietele de actiuni consacrate. Cu o floare nu se face primavara, dar aceasta evolutie sub medie a pretului actiunilor pe pietele emergente, in contextul unei atmosfere incurajatoare privind acceptarea riscurilor, indeamna la prudenta sporita, cel putin pentru saptamanile si lunile urmatoare. Aceasta cu atat mai mult cu cat pretul actiunilor societatilor cu capitalizare mica (care de regula depind foarte mult de activitatea economica interna) au avut o evolutie evident mai slaba in tarile emergente decat cele de pe pietele consacrate din tarile industrializate.

 

Valorile materiilor prime si a celor din industrie s-au numarat deseori printre cele mai slabe segmente de pe piata actiunilor, iar metalele industriale, sensibile la cresterea economica, nu au mai inregistrat de cateva luni cresteri de pret notabile. Deoarece aceste piete, respectiv segmente de piata, s-ar numara printre principalii beneficiari in cazul unei cresteri economice puternice, evolutia relativ moderata a cursului acestora ar putea fi interpretata in continuare ca un avertisment.

 

Oricum, in multe tari emergente, se poate observa o usoara revigorare a situatiei economice. Acest lucru este valabil in special pentru China, dintre pietele emergente importante, insa chiar si aici piata actiunilor ofera o imagine care reflecta doar limitat datele economice pozitive. Astfel, la acest capitol, doar bancile si societatile din domeniul imobiliar se numara printre castigatori – consistent doar cu revigorarea observata pe piata imobiliara. Valorile din domeniul minier si societatile din domeniul industrial s-au situat, dimpotriva, mai degraba in urma pietei privit in ansamblu. In cateva dintre tarile emergente importante, precum Brazilia sau India, nu se inregistreaza momentan nicio accelerare a cresterii economice. Chiar in spatiul asiatic, pentru tari precum Coreea, se manifesta in plus, ca un avertisment, slabiciunea cea mai recenta a yen-ului japonez, care ar putea sa ii faca pe exportatorii japonezi din nou mai competitivi fata de concurentii lor din regiune.

 

Obligatiunile de pe pietele emergente au primit in continuare un imbold din intrarile considerabile de numerar. Miscarea ascendenta a valutele si rentabilitatea pierd din dinamica, iar acest aspect nu prea este de mirare, deoarece din perspectiva evaluarii exista doar un potential limitat al cursului. Asemanator cu actiunile trebuie sa ne asteptam la ajustari ale cursului si pe acest segment. Pe termen lung, pentru anii urmatori, previziunile privind actiunile, obligatiunile si valutele din majoritatea tarilor emergente sunt in continuare pozitive.

 

Cititi intregul raport in documentul .pdf atasat.

Autori

foto
RAIFFEISEN BANK SA