loader
PwC Women in Work Index: Inegalitatile dintre femei si barbati pe piata muncii s-au redus usor anul trecut

PwC Women in Work Index: Inegalitatile dintre femei si barbati pe piata muncii s-au redus usor anul trecut

Dar progresul inregistrat inainte de pandemie nu a fost inca recuperat. Va fi nevoie de peste o jumatate de secol pentru a reduce decalajul salarial

Inegalitatile dintre femei si barbati pe piata muncii s-au redus usor anul trecut, in principal datorita cresterii ratei de participare a femeilor la forta de munca si a unei scaderi usoare a somajului. Totusi, evolutia nu a fost suficienta pentru a recupera varful inregistrat inainte de pandemie, potrivit raportului PwC "Women in Work Index", care analizeaza piata muncii din 33 de state membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Indicele ”Women in Work” realizat de PwC a crescut anul trecut cu 1,1 puncte, ajungand la 65,5 puncte, dupa ce rata de participare a femeilor pe piata fortei de munca a crescut cu 1,3 puncte procentuale, la 70,8%, iar rata somajului a scazut cu 0,3 puncte procentuale, la 6,4%. Raportul noteaza insa ca o imbunatatire similara a fost inregistrata si de rata de ocupare in randul barbatilor, ceea ce sugereaza ca, mai degraba decat orice avans spre egalitatea de gen, cresterea indicelui a fost un semn al unei evolutii pozitive la nivel macroeconomic si al redresarii pietei muncii post pandemie.

Luxemburg ocupa primul loc in topul tarilor cu cel mai mare progres pe piata muncii pentru femei, urmat de Noua Zeelanda si Slovenia.

In schimb, decalajul salarial dintre femei si barbati a crescut cu 0,6 puncte procentuale, ajungand la 13,8%, iar opt tari analizate in Index au acum diferente de remunerare mai mari decat inainte de pandemie, respectiv Slovenia, Noua Zeelanda, Estonia, Portugalia, Germania, Italia, Israel si Elvetia. ”Penalizarea maternitatii” este in prezent cel mai important factor care determina diferentele salariale intre femei si barbati. In ritmul actual, va fi nevoie de peste o jumatate de secol pentru a reduce diferentele de remunerare intre femei si barbati.

Potrivit datelor OECD, se observa o scadere cu 60% a veniturilor pentru mame in comparatie cu tatii in primii 10 ani de la nasterea primului copil (masurata in sase tari OCDE) si, in sens mai larg, in soldurile mai mici ale pensiilor si economiilor pentru pensie ale femeilor la sfarsitul vietii lor profesionale.

"Angajatorii ar trebui sa faca tot ce le sta in putinta pentru a construi o cultura echilibrata la locul de munca, in care femeile sa se simta la fel de implicate ca si barbatii, sa fie recompensate in mod echitabil si sa aiba un sentiment de autonomie si de apartenenta la locul de munca. Acest lucru va avea un dublul beneficiu: de a crea incredere in intreaga organizatie si de a sprijini promovarea femeilor", a declarat Bob Moritz, presedintele PwC Global.

Indicele Global Empowerment realizat de PwC arata ca cei mai importanti patru factori de valorizare la locul de munca pentru femei sunt, de asemenea, si cei mai importanti patru factori pe care femeile ii iau in considerare atunci cand decid sa faca schimbari in cariera, respectiv remunerarea echitabila (72%), realizarea profesionala (69%), un loc de munca unde pot fi cu adevarat ele insele (67%) si o echipa care se preocupa de bunastarea lor (61%).

Potrivit analizei PwC, sunt necesare actiuni politice eficiente pentru a obtine o mai mare egalitate de gen la nivel mondial, precum dezvoltarea serviciilor de ingrijire a copiilor la preturi accesibile, pentru a contribui la reducerea presiunii asupra mamelor si a familiilor.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o retea de firme prezenta in 152 de tari cu mai mult de 328.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri. Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

© 2023 PwC. Toate drepturile rezervate.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL