loader
PwC Romania Tax Talks: SAF-T intr-o noua etapa - simpla depunere a declaratiei nu mai este suficienta, ANAF va verifica daca datele raportate de companii sunt corecte

PwC Romania Tax Talks: SAF-T intr-o noua etapa - simpla depunere a declaratiei nu mai este suficienta, ANAF va verifica daca datele raportate de companii sunt corecte

Anca Macovei, Director PwC Romania si Izabela Stoicescu, Senior Manager PwC Romania

Multi contribuabili au indeplinit obligatia legala de a-si depune raportarile SAF-T, insa fara a verifica de fiecare data corectitudinea datelor incluse. Din acest an, se va trece la urmatoarea etapa, mai exact, pe langa un nou val de notificari ale ANAF pentru depunerea SAF-T si chiar amenzi, institutia va demara verificarea datelor raportate.

In noul episod PwC Romania Tax Talks, Anca Macovei, Director PwC Romania, si Izabela Stoicescu, Senior Manager au discutat despre cum se pot pregati companiile pentru completarea corecta a declaratiilor SAF-T si la ce sa se astepte in acest an din partea autoritatilor.

Principalele declaratii:

● Multi contribuabili au finalizat implementarea fisierului de raportare SAF-T, proces care care s-a dovedit a fi anevoios si de lunga durata. In 2024, SAF-T intra intr-o noua etapa, in care ANAF va incepe sa analizeze datele incluse in raportare.  

● ANAF a transmis deja notificari de nedepunerea atat in toamna anului 2022, cat si in primavara anului 2023 pentru cei care fie nu au depus deloc declaratiile SAF-T, fie le -au depus aproape goale. Aceste demersuri vor fi continuate de ANAF si ne asteptam sa fie un nou val de notificari sau chiar amenzi pentru nedepunere. De asemenea, probabil ca ANAF va incepe sa verifice si corectitudinea datelor. Ne amintim aici ca in martie anul trecut s-au publicat o serie de teste de consistenta, astfel incat fiecare entitate raportoare, contribuabili, sa stie care sunt aspectele pe care trebuie sa le urmareasca in pregatirea declaratiei SAF-T.

● Din punctul nostru de vedere, este important, pe de o parte, sa ne asiguram ca depunem declaratiile, insa foarte important este ca datele pe care noi le raportam in aceste declaratii sunt corecte si complete si, bineinteles, daca avem diferente, cand le vom identifica si, bineinteles, documenta in mod corespunzator si din timp.

● Vorbim despre multe date, despre o structura fixa si foarte multe restrictii. Fisierul presupune transmiterea unui volum semnificativ de date fiscale si contabile in trei tipuri de declaratii: lunara sau trimestriala, declaratia anuala pentru datele aferente mijloacelor fixe si declaratia la cerere care acopera datele privind stocurile.

● Validatorul pus la dispozitie de catre ANAF nu face verificari de substanta / corectitudinea datelor, ci este limitat la structura .xml si la restrictiile din punct de vedere sintactic. Fiecare contribuabil trebuie sa adapteze verificarile pe care le are de efectuat, insa intr o prima etapa, ca si aspect obligatoriu, sa spunem intr adevar ar trebui ar trebui urmate o serie de verificari calitative.

● Exista softuri sau tool-uri care pot verifica automat declaratia dupa ce aceasta a fost exportata si validata. Si inclusiv acestea ar putea si inclusiv ar mai putea fi inclusa in rutina de lucru lunara a departamentului financiar contabil.

● Daca ne uitam la experienta altor tari care au implementat SAF-T si la ce ne dorim noi pentru Romania, cu siguranta asteptarea este sa scapam de parte din declaratiile de TVA, de exemplu. Polonia, care a implementat SAF-T acum mai bine de cinci ani, a renuntat acum patru ani la declaratiile de TVA, bineinteles inlocuindu-le cu declaratia SAF-T. Clar, ne asteptam si la utilizarea datelor incluse in raportare in cadrul inspectiilor fiscale si cu siguranta toate aceste date vor fi folosite pentru analize de risc, pentru identificarea anumitor diferente.

● Asteptarea noastra este ca, intr-un viitor cat mai apropiat, toate initiativele digitalizare sa duca la o transparentizare a proceselor de inspectie fiscala si, bineinteles, a modului in care contribuabilii se vor conforma obligatiilor de raportare fiscala.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL