loader
PwC CEO Survey Romania 2024: Peste o treime dintre directorii generali din Romania cred ca modelul de afaceri al companiei trebuie reinventat pentru a supravietui in urmatorul deceniu

PwC CEO Survey Romania 2024: Peste o treime dintre directorii generali din Romania cred ca modelul de afaceri al companiei trebuie reinventat pentru a supravietui in urmatorul deceniu

Concluzia sondajului este ca, pentru a ramane viabile si rentabile si peste zece ani, companiile din Romania vor trebui sa-si continue procesul de reinventare impus de tehnologii si schimbarile in materie de reglementare

Ponderea directorilor generali din Romania care cred ca organizatiile lor au nevoie de reinventarea modelului de afaceri pentru a supravietui in urmatorul deceniu a crescut la 37% in acest an, de la 27% in editia anterioara a PwC CEO Survey. Principalii factori care influenteaza modul in care companiile din Romania genereaza valoare si care impun transformarea acestora sunt noile tehnologii, schimbarile in comportamentul consumatorilor si reglementarile guvernamentale, considera respondentii.

Astfel, marea majoritate a acestora (80%) au mentionat tehnologia ca factor decisiv al schimbarii, in ultimii cinci ani, 74% au mentionat schimbarile in comportamentul consumatorilor, iar 68% reglementarile guvernamentale.

Concluzia sondajului nostru este ca, pentru a ramane viabile si rentabile si peste zece ani, companiile din Romania, asemenea celor de la nivel global, vor trebui sa-si continue procesul de reinventare impus de tehnologii si schimbarile in materie de reglementare. Tot mai multi CEO sunt constienti ca schimbarea este necesara si iau deja masuri in aceasta directie prin dezvoltarea de noi produse si servicii, adoptarea noilor tehnologii si incheierea de parteneriate strategice pentru imbunatatirea capabilitatilor”, declara Dinu Bumbacea, Country Managing Partner PwC Romania.

Pe de alta parte, peste doua treimi (69%) dintre directorii generali din Romania spun ca mediul de reglementare este un obstacol pentru reinventarea modelului de afaceri, 58% indica lipsa de competente in randul fortei de munca a companiei lor, 53% lipsa tehnologiilor si 49% instabilitatea lantului de aprovizionare.

Masurile potrivite pentru fiecare companie sunt diferite, in functie de strategia, modelul operational, contextul industrial si peisajul concurential. Directorii generali trebuie sa aiba o idee clara despre modul in care afacerile, proiectele sau alte investitii creeaza valoare si sa fie dispusi sa ia decizii dificile, fie ca este vorba de realocarea resurselor intre activitati sau de redimensionarea acestora. Alocarea agila a resurselor este un atribut recunoscut al companiilor cu performante si profitabilitate ridicate si, ca urmare cel putin pana la un punct, este necesara pentru reinventarea modelului de afaceri”, explica Dinu Bumbacea.

Conform sondajului, 53% dintre executivii din Romania raporteaza o realocare a resurselor (financiare si umane) de peste 10% de la un an la altul.

Principalele concluzii ale raportului:

● 37% dintre CEO din Romania prevad cresterea economiei in acest an, fata de  26% in 2023. Ca urmare, proportia celor care estimeaza un declin economic a scazut de la 62% la 47%.

● Preocuparile directorilor generali din Romania in urmatorul an raman inflatia, volatilitatea macroeconomica si conflictele geopolitice.

● 37% se declara foarte sau extrem de increzatori in privinta perspectivelor de crestere a veniturilor propriilor companii in urmatoarele 12 luni fata de 52% in 2023, iar 30% anticipeaza o scadere.

● 61% sunt de parere ca inovatiile tehnologice vor schimba intr-o masura mare sau foarte mare modelul de afaceri in urmatorii trei ani.

● Astfel, 53% cred ca Inteligenta Artificiala Generativa (GenAI) va schimba semnificativ modul in care companiile isi desfasoara activitatea si va intensifica concurenta in urmatorii trei ani.

● 65% afirma ca organizatiile lor au in curs de desfasurare actiuni pentru imbunatatirea eficientei energetice.

● 41% intentioneaza sa faca cel putin o achizitie in urmatorii trei ani.

Raportul CEO Survey 2024 pentru Romania se afla aici, rezultatele fiind dezbatute in cadrul evenimentului de lansare de catre Dinu Bumbacea, Country Managing Partner PwC Romania, Adam Krason, CEO PwC Europa Centrala si Est, Mihaela Bitu, CEO ING Romania si Bogdan Putinica, Country Manager, Microsoft Romania. De asemenea, raportul include interviuri cu 10 CEO de top din Romania, care ne-au vorbit despre reinventarea afacerilor si impactul Inteligentei Artificiale si pe care le puteti citi aici.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o retea de firme prezenta in 151 de tari cu mai mult de 360.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul consultantei pentru afaceri, auditului si consultantei fiscale. Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL