loader
PwC Autofacts: Romania va avea o crestere de doar 0,7% a vanzarilor de autoturisme si vehicule comerciale usoare noi in acest an

PwC Autofacts: Romania va avea o crestere de doar 0,7% a vanzarilor de autoturisme si vehicule comerciale usoare noi in acest an

Astfel, se estimeaza ca vanzarile auto de pe piata locala vor avansa cu circa 46% pana in 2024

Romania va inregistra in acest an o crestere de doar 0,7% a vanzarilor de autoturisme si vehicule comerciale usoare noi, respectiv 142.000 de unitati, dar pe termen mediu va putea depasi recordul inregistrat in 2019, reiese din raportul Autofacts realizat de PwC in Europa Centrala, pe baza datelor IHS Markit.

Astfel, se estimeaza ca vanzarile auto de pe piata locala vor avansa cu circa 46% pana in 2024, comparativ cu acest an, reprezentand cea mai mare crestere dintre cele cinci state analizate in raport: Slovacia (40%), Polonia (20%), Cehia (15,5%) si Ungaria (15%).

”Criza semiconductorilor a afectat puternic intreaga industrie auto, iar asta se reflecta in lipsa masinilor din stoc si in termenele de livrare extinse chiar si de pana la un an de la data comenzii. Dupa cateva luni de crestere care promiteau un an 2021 bun pentru piata auto, impulsionat si de programul Rabla, in septembrie inmatricularile s-au redus cu aproape 18%, iar in octombrie scaderea s-a adancit la peste 23%. Astfel ca, in cel mai bun caz, finalul de an se va incheia cu un mic avans fata de nivelul din 2020”, a declarat Daniel Anghel, Partener, Liderul serviciilor pentru industria automotive, PwC Romania.

Raportul Autofacts estimeaza ca Polonia va incheia anul 2021 cu o crestere de 6,5% a vanzarilor auto noi, urmata de Cehia, cu 5,9%, si Ungaria, cu 1,06%. Singura piata pentru care se estimeaza scadere, de 2,4%, este Slovacia.

Per total, perspectivele de vanzari din cele cinci state vor fi determinate in principal de disponibilitatea produselor si de modul in care evolueaza pandemia. Analiza PwC Autofacts indica un plus de 5% fata de 2020, la 1,1 milioane de masini vandute.

Evolutia productiei in Romania si previziuni

Dupa un declin de 11% a productiei auto in 2020, estimarile Autofacts si IHS arata o crestere de aproximativ 5% in acest an, la 461.000 unitati, un motor important al acestei majorari fiind modelul Duster al Dacia (+22.000 unitati, un avans anual de 12%) si Ford Puma (+20.000 de unitati, 15% crestere). Performanta va depinde totusi de asigurarea necesarului de semiconductori in urmatoarele luni.

Romania se plaseaza pe locul al treilea in Europa Centrala dupa nivelul productiei auto din acest an, dupa Cehia si Slovacia si inaintea Poloniei si Ungariei.

Estimarile pana in 2028 arata o crestere a productiei auto din Romania cu 30%, fata de nivelul din acest an, la 602.000 unitati, o rata similara fiind preconizata si pentru Cehia si Ungaria. Cel mai mare avans, de 47%, este asteptat in Polonia, iar cel mai mic, de 10%, in Slovacia.

In ceea ce priveste productia de vehicule electrice si hibrid in Europa Centrala, IHS Markit estimeaza ca 53% din productia auto totala din Ungaria va fi reprezentata de vehiculele electrice cu baterii - BEV pana in 2028, aceasta fiind urmata de Cehia, cu o cota de 45%, si Slovacia, cu 27%. In Romania accentul va fi pe autoturisme FHEV (full hybrid) si va fi dictat de Dacia.

Per total, IHS Markit a revizuit prognoza de productie pentru cele cinci state in acest an cu minus 8%, in comparatie cu ultimul raport, la un total de 3,5 milioane de vehicule. Acest volum depaseste cu 4% nivelul din 2020, dar este cu 15% sub volumul din 2019 (4,1 milioane).

In primele trei trimestre ale anului 2021, intreaga productie auto din Europa s-a redus cu  1,9 milioane de unitati, din care 16% (309.000 unitati) reprezinta pierderile Cehiei, Poloniei, Slovaciei, Romaniei si Ungariei.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din reteaua PwC ajuta oamenii si organizatiile sa creeze valoarea adaugata de care au nevoie. Suntem o retea de firme prezenta in 159 de tari cu mai mult de 295.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri.

Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

© 2021 PwC. Toate drepturile rezervate.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL