loader
Asociatia Administratorilor Independenti din Romania (AAI) se alatura initiativei pentru guvernanta climatica

Asociatia Administratorilor Independenti din Romania (AAI) se alatura initiativei pentru guvernanta climatica

KPMG in Romania, Content Partner al Chapter Zero Romania

Asociatia Administratorilor Independenti din Romania (AAI) a anuntat astazi ca s-a alaturat Initiativei pentru Guvernanta Climatica in calitate de gazda a Chapter Zero Romania. KPMG in Romania este sustinator si Content Partner al acestui proiect.

Initiativa pentru Guvernanta Climatica (CGI) este o comunitate globala de administratori neexecutivi si experti in domeniu, organizata in asociatii nationale („Chaptere”), care promoveaza adoptarea Principiilor Forumului Economic Mondial pentru Guvernanta Climatica prin mobilizarea, educarea si sprijinirea membrilor sai sa isi dezvolte aptitudinile si cunostintele necesare pentru a adresa schimbarile climatice la nivelul Consiliilor de Administratie. 

In prezent, exista 16 Chaptere nationale care s-au angajat sa sustina Carta CGI, iar multe alte Chaptere vor fi lansate in curand. Secretariatul CGI este gazduit de Centrul de Angajament Climatic Hughes Hall al Universitatii Cambridge.

Chapter Zero Romania este reprezentantul Romaniei in reteaua internationala a Initiativei pentru Guvernanta Climatica. Pentru dezvoltarea Chapter Zero Romania, Asociatia Administratorilor Independenti  va colabora cu un grup de lucru format din experti in guvernanta climatica si administratori neexecutivi. Prin Initiativa pentru Guvernanta Climatica, membrii consiliilor de administratie ale companiilor din Romania vor avea acces la resursele si evenimentele locale si internationale dedicate acestui domeniu si vor contribui la reteaua globala dedicata guvernantei climatice eficiente, folosind guvernanta corporativa in tranzitia companiilor catre o economie cu emisii reduse de carbon.

Chapter Zero Romania isi propune ca membrii consiliilor de administratie ale companiilor din Romania sa:

  • isi inteleaga indatoririle si obligatiile in legatura cu criza climatica si implicatiile acesteia pentru afacerea lor;
  • isi imbunatateasca intelegerea cunostintelor stiintifice si economice ale schimbarilor climatice;
  • inteleaga riscurile si oportunitatile schimbarilor climatice pentru afacerile lor si, prin urmare, sa isi dezvolte capacitatea de a concepe strategii eficiente pentru tranzitia climatica catre o economie net zero;
  • incurajeze dezbateri informate si raspunsuri constructive la provocarea climatica in sedintele consiliilor de administratie;
  • se asigure ca factorii legati de clima sunt luati in considerare in toate deciziile consiliilor de administratie sau supraveghere si ale comitetelor acestor consilii, inclusiv cele de audit, de remunerare si de nominalizare, imbunatatind adaptarea companiilor lor.

Simona Fatu, Presedintele Asociatiei Administratorilor Independenti, a declarat: „Asociatia noastra este incantata sa gazduiasca Chapter Zero Romania din cadrul forumului CGI, lider global privind guvernanta eficienta a schimbarilor climatice. Suntem foarte incantati sa lucram, prin intermediul Initiativei pentru Guvernanta Climatica, cu experti si lideri de afaceri din Romania si din intreaga lume, care se confrunta cu probleme similare”. In ceea ce priveste prioritatile si valorile Chapter Zero Romania, pe care AAI le va promova, Sorana Baciu, Fondator Chapter Zero Romania, a explicat ca: „Chapter Zero Romania este onorata sa contribuie la eforturile globale de constientizare a riscurilor si consecintelor schimbarilor climatice, precum si a mijloacelor de reducere a impactului acestora si de identificare a oportunitatilor de afaceri. Scopul nostru este sa ne asiguram ca schimbarile climatice vor fi un subiect recurent in discutiile consiliilor de administratie din companiile romanesti”.

In ceea ce priveste rolul AAI in incurajarea adoptarii principiilor CGI in Romania, Karina Litvack, presedintele Consiliului de Administratie al Initiativei pentru Guvernanta Climatica si administrator neexecutiv al companiei energetice Eni SpA, a declarat: „In intreaga lume, administratorii recunosc rolul crucial pe care il au in modul in care afacerile abordeaza urgenta climatica si isi imbunatatesc capacitatile pentru a asigura administrarea pe termen lung a companiilor in consiliile carora isi desfasoara activitatea. Suntem incantati ca AAI gazduieste Initiativa pentru Guvernanta Climatica si s-a angajat sa ofere administratorilor din Romania acces la abilitatile si cunostintele necesare pentru tranzitia catre o economie fara emisii de carbon, asigurand adaptarea pe termen lung si succesul in afaceri al companiilor lor.”

Referindu-se la rolul KPMG in aderarea Chapterului roman la Initiativa pentru Guvernanta Climatica, Ramona Jurubita, Country Managing Partner, KPMG in Romania, a explicat: „Ne-am alaturat Initiativei pentru Guvernanta Climatica nu numai pentru ca suntem pregatiti sa contribuim cu expertiza si resursele noastre pentru a sprijini administratorii de companii in confruntarea lor cu provocarile schimbarilor climatice, dar si pentru ca putem fi alaturi de Chapter Zero Romania in eforturile sale de a le oferi membrilor sprijin in conceperea unor strategii de tranzitie climatica eficiente, adaptate fiecarui sector, pentru a raspunde provocarilor intampinate la trecerea catre o economie fara emisii de carbon. Pe masura ce administratorii isi vor asuma acest rol de leadership, ei vor trebui sa asigure si o guvernanta eficienta a climei si vor descoperi ca eficienta economica nu este incompatibila cu responsabilitatea “verde”.

Pagina web Chapter Zero Romania detaliaza cooperarea dintre AAI si KPMG in Romania in vederea implementarii Principiilor Forumului Economic Mondial in consiliile de administratie ale companiilor din Romania.

Despre AAI: Asociatia Administratorilor Independenti (AAI) este o asociatie profesionala a carei misiune este promovarea guvernantei corporative pentru excelenta in afaceri. AAI isi propune sa contribuie la imbunatatirea standardelor profesionale ale membrilor Consiliului de Administratie, precum si la dezvoltarea si cresterea valorii companiilor romanesti.

Pentru mai multe detalii, accesati https://www.administratorindependent.ro/

Despre KPMG in Romania:

KPMG este o organizatie globala de firme independente de servicii profesionale care furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor, cu prezenta in 146 de tari si aproape 227.000 de angajati la finalul anului financiar 2020 in firmele membre din intreaga lume. Fiecare firma KPMG este din punct de vedere legal o entitate separata si distincta si se descrie ca atare. KPMG International Limited este o societate privata engleza cu raspundere limitata la garantii. KPMG International Limited si entitatile sale nu ofera servicii pentru clienti. In Romania si Republica Moldova, KPMG isi desfasoara activitatea in cadrul celor sase birouri din Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Timisoara si Chisinau cu peste 800 de profesionisti, atat cetateni romani, cat si straini.

Detaliile sunt disponibile pe pagina oficiala: https://home.kpmg/ro/en/home.html

Despre Chapter Zero Romania: Mobilizeaza administratorii neexecutivi din consiliile de administratie ale companiilor romanesti sa implementeze Principiile Forumului Economic Mondial pentru o guvernanta eficienta a climei in companiile pe care le deservesc, pentru tranzitia catre o economie fara emisii de carbon pana in 2050.

Pentru mai multe detalii, accesati: Chapter Zero Romania (administratorindependent.ro)

Despre Initiativa pentru Guvernanta Climatica: Climate Governance Initiative (CGI) sprijina dezvoltarea comunitatilor de administrator de companii din intreaga lume pentru a forma retele, cunoscute sub numele de Chaptere. Peste 20 de astfel de Chaptere din intreaga lume se angajeaza sa colaboreze intre ele pentru a impartasi cunostinte si bune practici in domeniu si pentru a promova adoptarea Principiilor pentru o guvernanta eficienta a climei atat la nivel specific companiei, cat si la nivel de sistem. Misiunea de baza a Chapterelor este de a promova implementarea Principiilor pentru o guvernanta eficienta a climei publicate de Forumul Economic Mondial in 2019.

Pentru detalii privind CGI: Climate Governance – Addressing climate change at board level (climate-governance.org)

Principiile pentru o guvernanta eficienta a climei, publicate de Forumul Economic Mondial care a avut loc la Davos in 2019, pot fi consultate aici.

Autori

foto
KPMG ROMANIA SRL