loader

Produsul intern brut a inregistrat o crestere de 5% in primul semestru din 2016, Romania poate deveni economia cu cea mai rapida crestere din Uniunea Europeana

Dintre pietele de frontiera din Europa de Est, cea mai atractiva din punctul nostru de vedere este Romania.

In cadrul vizitei din Romania, la inceputul verii,  Mark Mobius, Presedintele Executiv al Templeton Emerging Markets Group s-a intalnit cu Greg Konieczny, CEO Romania, Vicepresedinte Executiv, Director de Strategii de Specialitate, si au avut o serie de discutii importante despre problemele care afecteaza pietele emergente din Europa de Est si despre potentialul pe care ei il vad in anumite tari si sectoare.

 

Mai jos, este prezentata o discutie cu Greg Konieczny, care ne impartaseste perspectiva sa asupra oportunitatilor existente in regiune, precum si informatii mai personale.

 

Mark Mobius: Zona ta de expertiza este Europa de Est. Poti vorbi pe scurt despre sectoarele in care vezi cele mai mari oportunitati in regiune in acest moment – si de ce?

 

Greg Konieczny: Cele mai mari piete din regiune – Rusia si Turcia – au redevenit interesante pentru noi.

Rusia a avut de suferit in urma conflictului militar cu Ucraina si a sanctiunilor internationale care au urmat, suprapuse tendintei de scadere a pretului petrolului. Totusi, actualele evaluari de piata par sa reflecte deja stirile negative. Pretul petrolului si-a revenit putin anul acesta, ceea ce ar trebui sa ajute bugetul de stat si deficitul de cont curent al Rusiei. Totusi, observam oportunitati de investitii foarte limitate in sectorul de petrol si gaze din Rusia, din cauza implicarii puternice a statului. Suntem mult mai optimisti in legatura cu perspectivele sectoarelor IT si de consum, care pot beneficia de imbunatatirea economiei rusesti.

 

Piata din Turcia a fost foarte volatila anul acesta, iar scaderile recente generate de lovitura de stat esuata din aceasta vara au adus piata la un nivel pe care noi in consideram ca fiind atractiv comparativ cu alte piete regionale. Companiile turcesti listate tind sa aiba in general o pozitie mai buna decat competitorii lor din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) in ceea ce priveste guvernanta corporativa, structura balantei contabile, managementul executiv, credibilitatea si capacitatea de export. De asemenea, consumul a avut o crestere sustinuta in Turcia, in pofida scaderii activitatii din turism. Ca urmare a recentelor performante slabe ale pietei si monedei turcesti, vedem oportunitati de investitii in companiile turcesti orientate spre consum si in exportatori.

 

Dintre pietele de frontiera din Europa de Est, cea mai atractiva din punctul nostru de vedere este Romania. Exista chilipiruri din punct de vedere al evaluarilor, randamente ridicate ale actiunilor si perspective bune pentru oferte publice initiale ale unor companii de stat, dar si private. Produsul intern brut a avut o evolutie solida in ultimii ani, iar in primul semestru din 2016 a inregistrat o crestere de 5%, ceea ce plaseaza Romania in pozitia de a deveni economia cu cea mai rapida crestere din Uniunea Europeana (UE).1

 

Mark Mobius: Inteleg ca ai fost student in Polonia in momentul in care regimul comunist era aproape de final. Cum a fost aceasta experienta? Trebuie sa fi fost confuz pentru un student la economie!

 

Greg Konieczny: A fost si mai confuz pentru profesori decat pentru studenti! Am intrat la Universitatea din Gdansk in 1989 pentru a studia comertul exterior. Era in perioada unei schimbari politice de amploare generata de miscarea Solidaritatea si de liderul sau Lech Walesa (chiar am mers la acelasi liceu in acelasi timp cu fiul sau cel mare). Toata aceasta situatie a avut ca rezultat primele alegeri libere, in 1989, si o reorientare a Poloniei catre economia de piata. Toate aceste schimbari istorice au inceput in primul meu an universitar. In timpul primului semestru, am urmat cursuri despre avantajele economiei socialiste. Dar din al doilea semestru, profesorii au inceput sa ne explice ca, de fapt, capitalismul nu este atat de rau. Adesea, prelegerile lor se limitau la lecturarea din carti de economie straine, din moment ce si ei trebuia sa studieze in acelasi timp cu noi, studentii! Era uimitor cat de rapid se schimbau lucrurile. In anul trei de facultate am inceput sa lucrez ca broker la Bursa de Valori din Varsovia, care a fost infiintata in 1991.

 

Mark Mobius: Ce te-a atras catre o cariera in lumea managementului investitiilor?

 

Greg Konieczny: Pentru mine, managementul investitiilor este esenta pietelor de capital. Inca de la inceputul studiilor mele, am apreciat energia si dinamica achizitiilor si vanzarilor de actiuni in cadrul tranzactiilor private si ulterior in cadrul bursei infiintate in Polonia. Am vazut, de asemenea, oportunitatile uriase pe care le ofera managementul investitiilor, influentat si de cartile despre faimosii guru de pe Wall Street pe care le-am citit.

 

Mark Mobius: In Romania, administrezi Fondul Proprietatea; ce il face unic?

 

Greg Konieczny: Fondul Proprietatea (Fondul) a fost infiintat pentru a-i despagubi pe romanii ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist, iar noi suntem managerul de investitii din 2010. Fondul este cel mai mare fond de investitii inchis din regiune, iar dupa listarea sa la Londra a devenit al cincilea cel mai mare fond de pe aceasta piata. Ceea ce face fondul unic, din moment ce Romania este inca o piata de frontiera, este marimea sa in termeni de active comparativ cu piata locala de capital. Fondul detine participatii minoritare in cele mai mari si mai importante companii de stat si private romanesti din sectoarele energie si infrastructura. Peste jumatate din portofoliu este reprezentat inca de companii nelistate, astfel ca Fondul ofera o expunere interesanta pe acele companii si pe Romania.

 

 

Mark Mobius: Care sunt cele mai mari schimbari pe care le-ai vazut in Romania, dar si la nivel regional in ultimele decenii?

 

Greg Konieczny: Cu siguranta caderea comunismului si, drept urmare, incheierea dominatiei rusesti in regiune au fost cele mai importante evenimente, care si-au gasit deja locul in cartile de istorie din intreaga lume. Sunt mandru ca Gdanskul, orasul meu natal, a fost leaganul Solidaritatii si locul unde primele proteste au avut loc pe santierele navale, in 1980. Miscari similare au avut loc si in alte tari din Europa de Est in urmatorii ani, punctul culminant al acestor schimbari fiind caderea Zidului Berlinului in 1989. Alte momente-cheie importante au fost extinderea Aliantei Nord-Atlantice (NATO) si a Uniunii Europene in Europa Centrala si de Est.

 

Mark Mobius: Ne poti vorbi despre rolul tau de investitor activ?

 

Greg Konieczny: Acesta este un lucru de care am fost entuziasmat intotdeauna, deoarece cred ca actionarii minoritari pot contribui la succesul durabil al companiilor in care investesc. Noi am fost foarte activi in regiune. Am recomandat o serie de membri in consiliile de administratie si am lucrat cu ceilalti actionari si cu echipele de management pentru a imbunatati guvernanta corporativa si pentru a promova cresterea companiilor, spre beneficiul tuturor actionarilor.  In special in cazul Fondului Proprietatea, a trebuit sa fim foarte activi in transformarea companiilor de stat in adevarate intreprinderi comerciale, in acelasi timp limitand influenta politica asupra acestor companii. Am reusit sa generam schimbari pozitive, care au avut ca rezultat imbunatatirea rezultatelor financiare ale celor mai multe companii din portofoliul nostru. In unele cazuri am asistat chiar la schimbari spectaculoase.

 

Mark Mobius: Iti amintesti prima saptamana in cadrul echipei Templeton Emerging Markets? Care au fost impresiile tale?

 

Greg Konieczny: Inca imi amintesc procesul de recrutare. In 1995, Templeton intentiona sa lanseze fonduri locale in Polonia. Pentru a obtine licenta necesara, o companie trebuia sa angajeze doi consultanti de investitii autorizati.  In acel moment, erau circa 40 de consultanti autorizati in toata tara, din moment ce examenele organizate de autoritatea de reglementare poloneza erau foarte dificile. Oarecum, am fost printre cei norocosi, fiind detinatorul licentei cu numarul 16. Templeton a abordat toti consultantii autorizati, iar intr-un final am fost din nou norocos sa primesc o oferta. A trebuit sa sustin un test de inteligenta si imi amintesc un scurt interviu pe care l-am avut cu tine in camera ta de hotel. Intrebarile tale s-au concentrat pe ideile mele de investitii in Polonia, precum si pe aventurile mele trecute in fotbal. Erai o persoana multifunctionala foarte buna – imi amintesc ca in timpul interviului a trebui sa trimiti cateva faxuri cu ordine catre biroul de tranzactionare al companiei din Hong Kong (emailurile nu erau utilizate in acel moment).

 

In timpul primei saptamani de la preluarea slujbei, am participat la o conferinta a analistilor in California sustinuta pentru clientii nostri. Imi amintesc ca echipa noastra dedicata pietelor emergente era destul de mica atunci – doar o duzina de oameni – si am discutat despre procesele noastre de investitii intr-o sala foarte mica. Acela a fost inceputul instructiei mele. Imi amintesc ca am fost foarte surprins sa vad ca nimeni nu a parasit acea sala de conferinta inainte sa pleci tu – la 3 a.m.!

 

Mark Mobius: Avem un grup foarte dedicat, nu-i asa? Dar desigur, nu poate fi doar munca si deloc distractie. Ce iti place sa faci in timpul tau liber? Ai vreun hobby interesant?

 

Greg Konieczny: Sunt pasionat de fotbal. Inainte de inceperea studiilor universitare, am fost membru al echipei nationale de juniori a Poloniei, dar am suferit o accidentare la genunchi si, din pacate, scurta mea cariera s-a incheiat. Inca incerc sa joc fotbal in fiecare saptamana cu alti fosti jucari, dar acum suntem nevoiti sa ne numim baieti batrani! Incerc de asemenea sa vad din tribuna fiecare meci al nationalei Poloniei. Asadar, luna iunie a fost foarte aglomerata pentru mine, cu numeroase calatorii in Franta, unde echipa Poloniei a evoluat foarte bine in timpul Campionatului European 2016.