loader

Buletin fiscal, Nr. 29

Ordin nr. 2393/2016 al presedintelui ANAF privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA, pentru aprobarea Procedurii privind inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a persoanelor impozabile, societati cu sediul activitatii economice in Romania, infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, supuse inmatricularii la Registrul Comertului si pentru aprobarea Procedurii de anulare, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de taxa pe valoare adaugata potrivit art. 316 alin. (11) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a persoanelor impozabile, societati, cu sediul activitatii economice in Romania, infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, supuse inmatricularii la registrul comertului care nu justifica intentia si capacitatea de a desfasura activitati eocnomice care implica operatiuni in sfera de aplicare a TVA.


Ordinul nr. 2393/2016 inlocuieste Ordinul nr. 3840/2015 privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA.


Noul Ordin stabileste criteriile pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 316 alin. (1) lit. a) si c) si alin. (12) din Codul fiscal, procedura privind inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) si Procedura de anulare, din oficiu, a inregistrarii, in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (11) lit. h) din Codul fiscal.
? Criteriile pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA

 

Referitor la criteriile pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA, cele mai importante modificari se refera la:


- Dreptul contribuabililor de a fi ascultati inainte de emiterea deciziei privind refuzul inregistrarii in scopuri de TVA;
- Criteriul privind lipsa faptelor inscrise in cazierul fiscal se aplica in cazul asociatilor majoritari;
- S-au definit grupele de risc – ridicat, scazut si mediu – in functie de care se emite decizia privind inregistrarea.


? Procedura pentru inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) si Procedura de anulare din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (11) lit. b) din Codul fiscal


A fost introdusa posibilitatea explicita de contestare a deciziei privind respingerea inregistrarii in scopuri de TVA si a deciziei de anulare din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVA.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL