loader
Preturile la electricitate pe piata en-gros

Preturile la electricitate pe piata en-gros

Au aparut deja concluzii asupra cauzelor cresterii preturilor la energia electrica, care nu acopera cu exactitate situatia reala din piata, ca de exemplu rolul energiei regenerabile.

Asociatia Romana pentru Energie Eoliana considera normala preocuparea din ultima perioada a autoritatilor, de a analiza cauzele care au dus la cresterea exagerata a preturilor en-gros ale energiei electrice, insa totodata isi manifesta ingrijorarea fata de concluziile exprimate in spatiul public, care par sa nu acopere in totalitate conditiile de functionare a pietei.

 

Energia regenerabila reprezinta deja mai mult de 10% din consumul national de electricitate conform datelor oficiale pentru anul 2016, confirmandu-si, astfel, rolul important in mix-ul de energie din Romania. In plus, energia eoliana a contribuit si in perioade cu consum ridicat, atat in sezonul de iarna, cat si in perioada de vara, atingand cote de circa o treime din consumul la nivelul tarii.

 

Energia eoliana, ca sursa necontrolabila, nu poate functiona in conditii de predictibilitate similare celor conventionale dar aduce beneficii importante consumatorilor, intrucat reprezinta nu doar o energie electrica curata, ci si ieftina.

 

Un exemplu concret este regasit in luna august a acestui an, in special intervalul 7-8 august, cand, o crestere a productiei de energie eoliana cu 46% fata de ziua precedenta, a fost urmata de o scadere a pretului cu 30% (de la 333,57 RON/MWh la 233,92 RON / MWh). De asemenea, in ziua de 15 August, cand ponderea energiei eoliene a urcat la 31% din total consum, am asistat la o scadere de 45% a pretului comparativ cu ziua anterioara (de la 140 RON/MWh la 76.61 RON/MWh).

 

Totusi, pentru a putea fi integrata in conditii echitabile in piata si pentru a putea sa contribuie in mod pozitiv la consumul national de energie, energia eoliana, si cea regenerabila in general, au nevoie de o structura de piata corespunzatoare, respectiv:

 

a)       Posibilitatea stocarii si a agregarii productiei intre mai multi producatori;

 

b)      Preturi si contracte flexibile pe pietele centralizate care sa acopere profilul de productie;

 

c)       O piata intra-zilnica lichida;

 

d)      Instrumente de asigurare impotriva riscurilor pe termen lung, atat in ceea ce priveste energia, cat si certificatele verzi.

 

Desi s-au facut anumiti pasi in directia integrarii productiei de energie regenerabila, energia eoliana este in continuare expusa evolutiilor de pe piata pentru ziua urmatoare si piata de echilibrare, ca urmare a constrangerilor determinate de produse standardizate, care nu urmaresc profilul de productie real, precum si a lipsei unei piete intra-zilnice lichide.

 

Romania este, astfel, tara din Uniunea Europeana cu cele mai mari costuri de echilibrare pentru productia de energie eoliana si cu expunere la produse si contracte standardizate neadecvate tipului de productie. 

 

Astfel, adresam un apel catre autoritati ca, in analizele pe care le vor efectua, sa ia in considerare intreaga structura de piata si sa interpreteze efectele in maniera integrativa si nu pe fiecare in parte, separat. De asemenea, solicitam ca rezultatele analizelor sa fie transparente si urmate de un proces real de consultare cu factorii relevanti.

 

Avand in vedere aceste argumente, consideram ca RWEA si industria eoliana trebuie sa participe activ in orice proces de modificari de reglementare ce va urma analizelor in curs.

Autori

foto
ASOCIATIA ROMANA PENTRU ENERGIE EOLIANA