loader
Premiera in piata muncii: Salariatii carantinati vor avea concedii medicale platite, chiar daca ele se vor suprapune

Premiera in piata muncii: Salariatii carantinati vor avea concedii medicale platite, chiar daca ele se vor suprapune

Autor: Simona Tudor, HR & Payroll Manager, Global Compliance and Reporting, EY Romania

Salariatii aflati in carantina vor avea concediile medicale platite si in cazul in care ele se vor suprapune de-a lungul perioadei prevazute de lege. Este o premiera generata de situatia medicala pe care o traversam. Astfel, asiguratii vor avea dreptul la o indemnizatie calculata incepand cu prima zi de concediu pana in ultima zi de incapacitate de munca.

Cum in ultimele zile asistam la o crestere nedorita a numarului de imbolnaviri, din ce in ce mai des au inceput sa apara situatiile in care un salariat este obligat sa stea in carantina, care sa se continue, in functie de alte imbolnaviri din familie, iar zilele de concediu sa fie acordate unele in continuarea celorlalte. Concret – un angajat intra in concediu astazi pentru 14 zile. Dar, in decursul acestora, un membru al familiei manifesta simptome, ceea ce face ca zilele de concediu medical ale salariatului sa se prelungeasca. Astfel, in functie de deciziile pe care le primeste de la Directia de Sanatate Publica, medicul de familie poate elibera un alt certificat medical pentru aceeasi afectiune, dar cu o alta perioada, de exemplu la trei zile dupa prima zi din concediul medical anterior.

De aceea, este bine de stiut, pe de-o parte, ca angajatul poate beneficia de concediul medical platit, pe de alta ca angajatorul trebuie sa acorde aceste zile, pana cand salariatul iese complet din carantina. Totodata, este important sa cunoastem ca aceste zile sunt suportate de catre stat, iar medicii de familie pot acorda mai multe concedii medicale aceleiasi persoane aflate in carantina pentru perioade diferite. 

Suportul legal se regaseste in ordonanta de urgenta a Guvernului numarul 158/2005 si in normele sale de aplicare. "Concediul si indemnizatia pentru carantina se acorda asiguratilor carora li se interzice continuarea activitatii din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilita prin certificatul eliberat de directia de sanatate publica", scrie in ordonanta. ”Pentru persoanele asigurate pentru care s-a dispus masura izolarii, certificatele de concediu medical se elibereaza de catre medicii de familie care au luat in evidenta si au monitorizat aceste persoane, pentru o perioada stabilita in functie de evolutia bolii si durata monitorizarii”, se mai precizeaza in acelasi document. Chiar si persoanele care nu sunt confirmate ca infectate vor primi concediul medical pentru a se putea carantina, pe baza documentului eliberat de catre directia de sanatate publica judeteana sau, dupa caz, a municipiului Bucuresti, si pentru perioada inscrisa in acesta. 

Si salariatii cu contract pe perioada determinata, daca termenul pentru care a fost incheiat contractul de munca s-a incheiat, vor putea primi concediu medical, dar, in cazul lor, indemnizatia va fi suportata de Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, ei trebuind sa depuna certificatul medical direct la Casa de Sanatate la care este arondat medicul de familie al beneficiarului.

Calculul si plata indemnizatiilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, cu normele de aplicare, se face pe baza certificatului de concediu medical eliberat in conditiile legii, care constituie document justificativ pentru plata, prezentat platitorului in termen (angajator, institutia care administreaza bugetul asigurarilor pentru somaj, casa de asigurari de sanatate, care trebuie sa faca lunar plata indemnizatiei).

In cazul in care angajatorul isi suspenda temporar activitatea sau activitatea sa inceteaza prin divizare, fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciara, lichidare judiciara, faliment sau prin orice alta modalitate prevazuta de lege, drepturile care s-au nascut anterior ivirii acestor situatii, intre care si concediile medicale, se vor achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de catre casele de asigurari de sanatate unde medicul de familie al asiguratului are incheiata conventie. 

Si un ultim aspect demn de mentionat - durata concediului pentru carantina nu se va scadea din numarul zilelor de concediu medical la care are dreptul un asigurat pentru alte tipuri de afectiuni.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 312.250 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 40 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2021. Reteaua noastra este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY este liderul de pe piata serviciilor profesionale. Cei peste 800 de angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informatii, vizitati pagina noastra de internet: www.ey.com

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL