Locurile de munca au devenit din ce in ce mai fluide de cand angajatorii le permit angajatilor sa lucreze mai ales de acasa si sa vina la birou doar in anumite zile. Din aceasta cauza, dinamica echipelor se poate schimba de la o zi la alta, necesitand un management atent din partea managerilor, care au nevoie de competente solide pentru a gestiona cu succes o echipa hibrida.
1. Ce diferentiaza echipele hibride de echipele de la distanta?
Majoritatea companiilor confunda echipele hibride cu cele care lucreaza la distanta. De ce? Din cauza perceptiei gresite ca membrii unei echipe hibride pot lucra bine doar atunci cand vin la birou. Lucrul intr-un mediu hibrid, insa, nu impiedica membrii echipei sa lucreze excelent si de la distanta. Iata cum difera o echipa hibrida de o echipa care lucreaza numai de la distanta:
2. Care sunt provocarile echipelor hibride ?
Lumea echipelor hibride este una care se schimba si evolueaza constant. Fiind un mod de lucru relativ nou, munca in sistem hibrid are propriul sau set de provocari.
Schimbarile aduse de pandemie au creat o serie de oportunitati si provocari pentru angajatori, inclusiv legate de modurile in care sa atraga, sa retina si sa implice mai bine angajatii, oferindu-le in acelasi timp valoarea si sensul pe care le cer acum de la locurile lor de munca.
Un alt aspect important este dat de faptul ca, pe masura ce echipele hibride devin formula standard pe care o folosesc majoritatea companiilor, exista preocupari tot mai mari pentru a nu pierde cultura organizationala a companiei.
3. Care este secretul conducerii unei echipe hibride?
Nu este deloc simplu sa gestionezi echipe care lucreaza hibrid. Managerii trebuie sa lucreze simultan cu doua stiluri de lucru radical diferite deoarece au in echipa colegi care lucreaza de la distanta, din diverse locatii, si colegi care sunt prezenti fizic in acelasi birou.
Asta ii determina sa se intrebe: ”cum putem gestiona cu succes echipele hibride? cum se poate face alinierea valorilor oamenilor, dar si sa se creeze un mediu de lucru productiv si placut pentru fiecare membru al echipei?”
Cele mai bune cinci practici pe care managerii cu experienta le folosesc pentru gestionarea echipelor hibride sunt urmatoarele:
• Pentru un management eficient al timpului, stabilesc un calendar clar pentru echipa.
• Pentru un management bun al muncii, stabilesc un sistem pentru colaborarea in echipa.
• Pentru a asigura claritatea mesajelor, supra-comunica si nu lasa lucruri nespuse.
• Pentru a integra usor schimbarea, sunt intotdeauna pregatiti pentru evenimente neasteptate.
• Pentru a preveni epuizarea, se asigura ca toata echipa adopta un stil de lucru echilibrat.
In concluzie
Un loc de munca hibrid va da ocazia oamenilor de a experimenta un mod de lucru diferit. Pe de alta parte managerii trebuie sa gaseasca solutii la problemele noi si vechi. Ei trebuie sa fie gata pentru a face fata dificultatilor prezente si viitoare.
In general, gestionarea unei echipe hibride presupune atingerea unui echilibru intre actiunile derulate cu angajatii care lucreaza de la birou si cei de la distanta. Cu tehnologia adecvata, abilitati excelente de comunicare, tehnici de delegare si feedback, precum si cu roluri si sarcini clar definite, o echipa hibrida poate functiona extraordinar de bine.
Despre Constantin Magdalina
Constantin Magdalina are 15 ani de experienta profesionala, timp in care a lucrat pentru companii multinationale, atat in tara, cat si in strainatate. Constantin are un Master in Marketing si Comunicare la Academia de Studii Economice Bucuresti. Este certificat LeanSix Sigma si ITIL (IT Information Library®), ceea ce faciliteaza o buna intelegere a proceselor si transformarilor din cadrul organizatiilor. Certificarea obtinuta de la Chartered Institute of Marketing ii completeaza expertiza in afaceri. A initiat si coordonat studii despre mediul de afaceri din Romania. El participa la numeroase conferinte de afaceri si scrie pe subiecte legate de inovare, eficientizarea proceselor de afaceri, social media, transformare digitala, tendinte si tehnologii emergente.