loader

Piata imobiliara da semne de trezire

Evolutia pietei imobiliare este strans legata de cea economica. Investitorii s-au dovedit mai atrasi de Romania avand in vedere faptul ca economia s-a aflat intr-un stadiu pozitiv si echilibrat.

Pornind de la aceste premise, investitiile in zona imobiliara au crescut in acest an, cu un accent mai puternic pe zona chiriilor unde cererea de spatii de birouri a crescut de la un semestru la altul.

 

Investitori precauti, chirii mai mici

Un segment important al pietei imobiliare este cel al birourilor, considerat cel mai atractiv pentru ca necesita investitii mai mici decat pentru cladirile comerciale. Inchirierea spatiilor de birouri s-a intensificat in primele sase luni ale anului datorita tranzactiilor privind relocarile, extinderile sau pre-inchirierile.

 

Companiile nu s-au aratat atat de interesate de renegocierea contractelor existente. In Bucuresti, companiile au ales relocarile din zonele ultracentrale, consacrate, catre spatiile de birouri din zonele centrale delimitate de strazile Barbu Vacarescu - Calea Floreasca. In aceste zone chiriile sunt mai mici iar spatiile puse la dispozitie de dezvoltatori sunt mai generoase.


O tendinta din ce in ce mai apreciata de companii este cea a cladirilor verzi. Acest tip de cladire are costuri operationale mai mici, un grad de ocupare mai mare si sunt mai atractive pentru investitori. Aceste cladiri insa sunt aflate, in marea lor majoritate, in constructie sau chiar in stadiu de proiect.


O concluzie pe care o putem trage este ca piata spatiilor de birouri se va stabiliza si va pastra acelasi nivel al chiriilor pe termen mediu. Ne asteptam si ca rata de neocupare sa scada, in special in Capitala, pe fondul volumului relativ redus de spatii de birouri care urmeaza a fi livrat. Desi anul 2014 a inceput intr-o nota de optimism, investitorii continua sa fie prudenti.


Un alt segment important al pietei imobiliare din Romania este cel al spatiilor comerciale. Acest sector a avut o activitate mai degraba redusa in acest an, pe fondul prudentei investitorilor in ceea ce priveste dezvoltarea unor centre comerciale noi.

Investitorii au preferat sa cumpere spatii comerciale deja construite pe care le-au modernizat si le-au extins. Acest segment este direct influentat de evolutia afacerilor marilor retaileri care continua sa fie precauti cu privire la extindere si dezvoltare.


Situatia este cu totul diferita in cazul spatiilor industriale. Acest segment imobiliar a avut cea mai accentuata scadere in primul semestru din 2014. Spatiile noi sunt construite doar la solicitarea clientilor. Acest lucru a dus la dezvoltarea segmentului doar in zona de Vest a tarii, datorita apropierii de coridoarele pan-europene si fortei de munca ieftine dar calificate din acea zona.

 

In prima jumatate a anului, au fost investiti 60 de milioane de Euro in segmentul imobiliar, din care aproape jumatate au fost in zona Bucuresti – Ilfov.

 

 

 

Terenuri agricole mai scumpe

Dintre toate sectoarele pietei imobiliare, terenurile pentru dezvoltare au inregistrat cea mai dramatica depreciere de la inceputul crizei imobiliare. Scaderea la nivel national este de aproximativ 63%. In decursul primului semestru din 2014, la nivel national, scaderea a fost de doar 1%, iar estimarile pe termen mediu si lung sunt de stabilizare. Spre deosebire de terenurile pentru dezvoltare, cele agricole au inregistrat in ultimii doi ani o crestere a preturilor de peste 50%. Este cea mai spectaculoasa apreciere dintre toate sectoarele pietei imobiliare.

 

Apartamente mai ieftine, in 2014
Analiza care acopera primul semestru din anul acesta a scos in evidenta faptul ca pretul mediu de tranzactionare a apartamentelor vechi a scazut cu un procent si a atins nivelul de 644 Euro/mp. O scadere similara au avut si preturile caselor si terenurilor. Preturile apartamentelor noi au avut o dinamica diferita, mentinandu-se la un nivel similar celui din aceeasi perioada a anului trecut. Media nationala este, in cazul acestora, de 757 Euro/mp. Preturile medii de tranzactionare aferente caselor se incadreaza in aceeasi tendinta. La nivel national au avut o usoara scadere, de aproximativ un procent.


Scaderea inregistrata este considerata nesemnificativa iar semnalul tras de jucatorii din domeniu este unul bun si da o nota de optimism pe segmentul rezidential.

 

Bucuresti, campioana la preturi
In Capitala, preturile de achizitie a apartamentelor, atat ale celor vechi cat si ale celor noi, au ramas relativ constante. Totusi, in clasamentul preturilor medii de tranzactionare la apartamentele vechi, se situeaza Capitala, cu o medie de 956 Eur/mp, urmata indeaproape de Cluj-Napoca cu 932 eur/mp, pe locul trei situandu-se Timisoara cu 860 eur/mp. Daca ne raportam la perioada de inceput a crizei, preturile apartamentelor vechi au scazut in Bucuresti cu aproximativ 60%.


Capitala a detinut suprematia si in ceea ce priveste preturile apartamentelor noi. Pretul mediu este de aproximativ 1.137 eur/mp si ramane singurul oras din Romania cu preturi de peste 1.000 eur/mp. Fata de anul 2008, este raportata o scadere de aproximativ 45%.
 

Autori

foto
DARIAN DRS SA