loader
Piata globala de M&A: fondurile private de investitii marcheaza o crestere de 14% in prima jumatate a anului 2017

Piata globala de M&A: fondurile private de investitii marcheaza o crestere de 14% in prima jumatate a anului 2017

Piata globala de fuziuni si achizitii (M&A) si-a pastrat dinamica in prima jumatate a anului 2017, in ciuda cresterii sentimentului protectionist si a intensificarii interventiei guvernelor si a autoritatilor de reglementare in cadrul tranzactiilor.

Estimarile pentru restul anului si dincolo de aceasta perioada sunt pozitive, avand in vedere ca fondurile private de investitii (Private Equity – PE) au sume record disponibile.

 

Valoarea globala a tranzactiilor a totalizat 1400 miliarde USD in primul semestru al anului, marcand o scadere modesta de 4% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta scadere in valoare poate fi atribuita unei diminuari a numarului de megatranzactii de peste 10 miliarde USD. Tranzactiile situate intre 1 miliard si 10 miliarde USD – motorul pietei globale M&A – raman la acelasi nivel fata de perioada similara din 2016. In termeni de volume, prima jumatate a lui 2017 a marcat o crestere de 4%, cu 18.363 de tranzactii fata de 17.642 tranzactii inregistrate in prima jumatate a lui 2016.

 

Cifrele pentru primele sase luni ale anului arata un apetit puternic pentru tranzactii in ciuda cresterii complexitatii pietei M&A care ridica noi bariere in calea fuziunilor si achizitiilor. Mai multe achizitii importante din 2017 au fost reziliate din cauza presiunilor exercitate de diverse parti interesate, incluzand aici investitori activi si autoritati guvernamentale. Numarul executivilor care au renuntat la tranzactii ca urmare a ingrijorarilor legate de norme de reglementare sau antitrust aproape s-a triplat fata de 2016, conform editiei din aprilie 2017 a barometrului EY Global Capital Confidence Barometer.

 

Revenirea fondurilor private de investitii

La zece ani dupa ce au atins apogeul ca motor al fuziunilor si achizitiilor, fondurile private de investitii par sa se indrepte spre un nou record. Acestea au achizitionat active in valoare de 124 miliarde USD in primele sase luni ale lui 2017 – o crestere anuala de 14%. S-a remarcat o concentrare puternica pe active asiatice, fondurile investite in aceasta regiune triplandu-se, de la 7,6 miliarde USD in prima jumatate a lui 2016 la 23,5 miliarde USD in S1 2017.

 

Firmele care detin aceste fonduri dispun in prezent de un capital de 570 miliarde USD, alocat achizitiilor, depasind cu mult cele 478 miliarde USD inregistrate in perioada 2007-2008. Achizitiile fondurilor de investitii s-au ridicat la putin peste un sfert din numarul celor inregistrate in 2007. Datele pentru primul semestru 2017 arata ca procentul va creste in acest an, in ciuda cresterii complexitatii tranzactiilor.

 

 

Fuziunile si achizitiile de pe piata britanica raman robuste

In ciuda invocarii articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, in martie a.c., de initiere a iesirii din Uniunea Europeana, Marea Britanie ramane o piata extrem de puternica pentru fuziuni si achizitii. Tranzactiile interne si externe au crescut cu 35% fata de aceeasi perioada din 2016 – anterior referendumului din iunie legat de iesirea din UE.

 

Europa de Vest redevine o destinatie atractiva pentru incheierea de tranzactii in 2017. S-au inregistrat tranzactii in valoare de 339 miliarde USD in primul semestru al anului, o crestere anuala de 21% - semnificativ mai mare fata de nivelurile inregistrate la punctul de maxim al crizei datoriilor din zona euro.

 

Pregatirea pentru viitor – noul imperativ care sta la baza tranzactiilor

Achizitiile recente arata ca tehnologia si transformarea digitala alimenteaza incheierea mult mai multor tranzactii decat cele ratate din cauza schimbarilor geopolitice.

 

Recenta achizitie in valoare de 13,7 miliarde USD, a firmei Whole Foods de catre Amazon, reprezinta un exemplu clar al convergentei sectoarelor si al capabilitatilor digitale care pot perturba regulile pietei din alt sector.

 

Activitatea de tranzactionare din prima jumatate a anului arata, de asemenea, o crestere a numarului de companii care prin fuziuni si achizitii si prin incheierea de aliante doresc sa profite cat mai mult de oportunitatile oferite de afacerile cu masini autonome. Companiile din sectoarele de tehnologie si auto cumpara si incheie aliante pentru a beneficia de recompensele care se intrevad din schimbarea peisajului de mobilitate urbana.

 

Privind in perspectiva: activitatea de tranzactionare se va mentine puternica in 2017

Finantarile ieftine si disponibile, bilanturile pozitive, activitatea record a fondurilor private de investitii si largirea categoriilor de tranzactii reprezinta indicii ale faptului ca fuziunile si achizitiile vor figura proeminent in ecuatia de crestere in viitorul previzibil.

 

Este de asteptat ca fuziunile si achizitiile sa se intensifice pe mai departe, avand in vedere interesul companiilor de a identifica noi oportunitati de crestere si avantaje tehnologice pentru a face fata fenomenelor disruptive. Pietele de fuziuni si achizitii au fost mai puternice in a doua parte a anului in 14 din ultimii 20 de ani si in fiecare an din 2012 incoace. Fara a intrevedea vreun soc sistemic major, ne putem astepta ca activitatea M&A sa continue intr-un ritm sanatos pentru restul anului 2017.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL