loader

Piata de fuziuni si achizitii din Romania in scadere in primul semestru din 2014

Piata romaneasca de fuziuni si achizitii inregistreaza o scadere moderata a activitatii in primul semestru al anului 2014 fata de primul semestru al anului 2013, conform barometrului EY M&A Barometer Romania H12014

Spre deosebire de Romania, majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Sud-Est (CSE) au cunoscut o intensificare a activitatii de fuziuni si achizitii in primul semestru al acestui an, inregistrandu-se un numar total de 629 de tranzactii. In plus, se inregistreaza o crestere semnificativa, de 35,9%, a valorii estimate a pietei de M&A din regiunea CSE fata de primul semestru din 2013, generata, in primul rand, de o megatranzactie care a avut loc pe piata din Cehia in primul semestru al acestui an.

 

In CSE, majoritatea companiilor care au facut obiectul tranzactiilor au avut cumparatori din aceeasi regiune geografica – numarul acestora cumuland 51% din totalul tranzactiilor. De asemenea, este de evidentiat faptul ca tranzactiile au fost incheiate mai ales de investitori strategici, iar cea mai atractiva industrie pentru cumparatori a fost tehnologia informatiei (IT). in ceea ce priveste valoarea, cele mai mari tranzactii au vizat industria chimica.

 

In Romania, majoritatea companiilor romanesti care au facut obiectul unei tranzactii au avut cumparatori din Romania - numarul acestora cumuland 66% din totalul tranzactiilor. De asemenea, Barometrul evidentiaza faptul ca tranzactiile au fost dominate de investitori strategici, iar industria cea mai atractiva a fost tehnologia informatiei (IT), in timp ce, in ceea ce priveste valoarea, cele mai mari tranzactii au vizat sectorul de energie si minerit, cel de produse alimentare si bauturi, si transporturi.

 

Profilul cumparatorilor – strategici si financiari

 

Tranzactiile finalizate de investitorii strategici in primul trimestru din 2014 reprezinta 49% din numarul total, cu 10% mai putin fata de anul anterior.

 

Procentul investitorilor financiari a crescut la 51% din totalul celor prezenti pe piata, fata de 41% in primul semestru din 2013, subliniind o disponibilitate mai mare a fondurilor private de investitii de a investi in Romania.

 

Cei mai activi investitori externi

In primul semestru din 2014, dintr-un total de 19 tranzactii efectuate de investitori externi, cele mai multe investitii au provenit, in mod egal, din Canada, Luxemburg si Germania – fiecare cu cate 11% - in timp ce in primul trimestru al anului 2013 cei mai activi investitori externi au fost din Polonia (15%). SUA este singurul investitor cu o prezenta constanta pe piata din Romania in ultimii doi ani, cu un nivel al investitiilor de 5% din total, in primul trimestru din 2014, fata de 12% anul trecut.

 

Cele mai atractive sectoare

 

Sectorul IT a fost cea mai atractiva industrie (dupa numarul de tranzactii), inregistrand 9 tranzactii in primul semestru al acestui an. Acesta a fost urmat de sectorul de media si telecomunicatii (cu 7 tranzactii) si servicii (cu 7 tranzactii).

 

In ceea ce priveste valoarea tranzactiilor, cele mai mari tranzactii au vizat sectorul de energie si minerit, urmat de transporturi si servicii financiar-bancare.

 

Principalele tendinte cu impact asupra pietei de fuziuni si achizitii

 

Consolidarea sectorului energetic a fost cea mai vizibila tendinta din piata, in care cea mai atractiva zona pentru investitii a fost cea a energiilor regenerabile. Astfel, parcurile de energie fotovoltaica si microhidrocentralele au atras jumatate din numarul de tranzactii finalizate in primul semestru din 2014.

 

A doua tendinta vine dinspre sectorul serviciilor financiar-bancare, marcand o consolidare a sectorului financiar, cu tranzactii majore in domeniul bancar si de asigurari, dar si alte zone, inclusiv cea de leasing.

 

"Piata romaneasca de fuziuni si achizitii din prima jumatate a anului 2014 a fost dominata de tranzactii sub pragul de 20 de milioane EUR. Chiar daca au aparut anumite tranzactii mari in sectorul serviciilor financiare, energiei si materialelor de constructii, acestea urmeaza sa se finalizeze in 2015.

 

Pe de alta parte, piata locala a tranzactiilor de marime medie a inregistrat semnale pozitive puternice, cu numeroase tranzactii in sectorul TMT (tehnologie, media si telecomunicatii). Alte sectoare in care s-a observat o accelerare a activitatii de fuziuni si achizitii au fost: energie, transporturi si serviciile financiare. in plus, am remarcat un semnal pozitiv si din partea cumparatorilor prin cresterea numarului de tranzactii urmarite de catre fondurile de private equity, prin noi investitii sau achizitii efectuate de companiile din portofoliu, dar si o serie de tranzactii secundare.

 

In ceea ce priveste vanzatorii, am observat o schimbare in activitatea antreprenorilor romani, carora EY le ofera suport in mod deosebit, acestia devenind mult mai atenti la realitatile pietei. Drept urmare, am vazut o descrestere a asteptarilor acestora privind evaluarea companiilor, o tendinta in masura sa sustina in continuare activitatea de M&A in perioada urmatoare," a declarat Florin Vasilica, partener si lider al departamentului Servicii de asistenta in tranzactii, EY Romania.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL