loader
Peste 3.000 de joburi la stat au fost scoase in piata in luna martie, cat in ianuarie si februarie cumulat

Peste 3.000 de joburi la stat au fost scoase in piata in luna martie, cat in ianuarie si februarie cumulat

90% dintre acestea sunt functii de executie

Angajarile la stat continua in ritm crescator fata de primele doua luni ale anului, in conditiile in care, pentru luna martie, institutiile publice au postat anunturi de angajare pentru peste 3.000 de pozitii, la fel de multe cat pentru ianuarie si februarie la un loc. Potrivit datelor jobradar24.ro, cel mai mare agregator de joburi din mediul privat si de stat din Romania, dezvoltat de eJobs.ro, 90% dintre acestea sunt functii de executie.

Aproape 1.900 de locuri de munca au fost postate de institutii locale, peste 400 de primarii si aproximativ 300 de institutii judetene. Guvernul si ministerele au avut cel mai mic numar de pozitii vacante in luna martie. „Tiparul angajarilor din sectorul public este destul de liniar – se angajeaza aproape exclusiv in regim full time, iar angajatii lucreaza doar de la birou. Circa 15% din joburile postate sunt pe baza de proiect sau sezoniere. Aceste elemente consolideaza ideea de stabilitate care a fost de-a lungul timpului asociata joburilor de la stat si care ramas, totodata, si principalul criteriu pentru care sunt atat de atractive pentru anumite categorii de candidati. Acestui argument extrem de puternic i se adauga cel legat de cresterea salariilor din sectorul public din ultimii ani. Ramane, totusi o zona pe care candidatii care au pregatire in domenii liberale si care sunt obisnuiti cu un anumit tip de flexibilitate la locul de munca sau cu programul de lucru remote o privesc inca usor sceptic”, explica Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.

Cele mai multe locuri de munca vacante, respectiv peste 500, apartin institutiilor de stat din Bucuresti, Clujul ocupand a doua pozitie in clasament, cu 203 de oferte. Urmeaza Timis, Constanta, Iasi, Ilfov si Arges, toate cu peste 100 de posturi scoase in piata. De cealalta parte se afla judete precum Bistrita Nasaud, Botosani, Braila, Caras Severin sau Calarasi. „Sunt judete in care oferta nu este foarte generoasa nici din partea mediului privat si in care candidatii ajung, de multe ori, sa se uite catre ofertele din judetele invecinate pentru a-si putea gasi un loc de munca”, spune Bogdan Badea.

Pozitiile pentru care s-au cautat cei mai multi candidati au fost de ingrijitor, medic, muncitor calificat, asistent medical si referent de specialitate. Impartite pe nivel de cariera, mai mult de 10% au fost pentru muncitori, aproape la fel de multe pentru debutanti si specialisti si doar 2% au fost destinate managerilor si directorilor.

De la inceputul anului si pana acum, ritmul de evolutie a numarului de joburi noi din in sectorul public l-a depasit pe cel din privat, chiar daca, in cifre absolute, vorbim de un numar de 10 ori mai mare de pozitii care apartin companiilor private. Cu toate acestea, faptul ca in luna martie statul a scos in piata tot atatea pozitii vacante cate a avut in ianuarie si in februarie la un loc ne arata ca angajarile au inceput in mod real sa se deblocheze si in aceasta zona si ne asteptam ca si aplicarile sa fie pe masura. Ce nu vedem insa deocamdata aici este publicarea salariilor in anuntul de angajare, element de care angajatorii din privat incep sa tina tot mai mult cont”, incheie Bogdan Badea.

In timp ce pe parcursul lunii martie angajatorii din sistemul public au avut putin peste 3.000 de joburi vacante, in mediul privat, numarul de joburi postate de angajatori pe eJobs.ro, pentru acelasi interval de referinta, a fost de aproape 33.000.

In acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare din Romania, sunt disponibile 30.000 de locuri de munca, in timp de jobradar24.ro are agregate 1.700 de locuri de munca la stat.

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cu 4,8+ milioane de CV-uri, peste 2 milioane de vizitatori unici pe luna si 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, eJobs este cea mai mare platforma de recrutare la nivel local.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL