loader
La nivel global, listarile noi de actiuni (IPO) s-au mentinut la un nivel redus, bursele din SUA si Europa fiind afectate de volatilitatea din sectorul bancar

La nivel global, listarile noi de actiuni (IPO) s-au mentinut la un nivel redus, bursele din SUA si Europa fiind afectate de volatilitatea din sectorul bancar

Sorin Petre, Partener PwC Romania

Evolutia lenta din 2022 a numarului de listari noi de actiuni (IPO – Oferta Publica Initiala) la nivel global se mentine si in primul trimestru al anului 2023, fiind incheiate cu succes 234 IPO-uri cu o valoare cumulata de 25,7 miliarde dolari, conform raportului Global IPO Watch Q1 2023 realizat de PwC. Valoarea totala atrasa din cele 234 de listari din primul trimestru 2023 este aproximativ la jumatate fata de cea inregistrata in primele trei luni ale anului precedent si de 8,3 ori mai mica comparativ cu aceeasi perioada din 2021.

In primul trimestru al acestui an, pietele IPO din SUA si Europa raman in mare parte inerte, fiind afectate de volatilitatea din sectorul bancar care a determinat o reducere semnificativa a activitatii pe acest segment. In schimb, piata IPO din Orientul Mijlociu a continuat sa aiba tranzactii de referinta, incluzand o privatizare printr-o mega oferta publica de vanzare de actiuni. Incasarile din IPO-uri aferente regiunii Asia-Pacific au reprezentat 66% din incasarile globale din primul trimestru al acestui an (listarile din intreaga regiune au ramas atractive), China continentala si Indonezia fiind cele care au contribuit semnificativ la volumele atrase din IPO-uri).

Piata de capital din Romania a beneficiat in primul trimestru de sase emisiuni de obligatiuni si de listarea primului fond de investitii sectorial (Exchange Traded Fund - ETF). Mai mult, in al doilea trimestru al anului 2023 se asteapta listarea la Bursa de Valori Bucuresti a unei companii din domeniul agri-business.

Pe parcursul anului 2023, participantii de pe piata vor fi probabil preocupati de cat de repede se va redresa contextul inflationist si de probabilitatea ca bancile centrale sa nu mai majoreze ratele dobanzilor. Riscurile sporite la adresa stabilitatii financiare ar putea duce la inasprirea conditiilor de creditare, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra cresterii economice in tarile dezvoltate. Impreuna cu semnalele de avertizare intermitente de recesiune din SUA, acest lucru ar putea afecta apetitul investitorilor fata de actiuni si implicit fata de IPO-uri.

In ceea ce priveste emisiunile de actiuni suplimentare, activitatea din primul trimestru a ramas la nivelul mediu istoric, emitentii profitand de perioadele mai stabile ale preturilor actiunilor.

Piata globala a obligatiunilor a inregistrat o crestere semnificativa a diferentelor de randament, ceea ce indica perspective economice mai slabe. Obligatiunile americane si europene au inregistrat randamente pozitive in primul trimestru, insa turbulentele din sectorul bancar au avut un impact negativ spre sfarsitul trimestrului. Politica bancilor centrale de a mentine ratele dobanzilor la un nivel mai ridicat pentru mai mult timp va influenta piata obligatiunilor in viitorul apropiat.

Exista in continuare o disponibilitate semnificativa de lichiditati pentru investitii, care va fi mai mult decat suficienta pentru a relansa piata de IPO-uri atunci cand sentimentul se va imbunatati, accentul punandu-se in special pe calitate. 

Pe termen lung, actiunile raman o clasa de active atractiva, dar, avand in vedere temerile legate de recesiune, investitorii vor trebui sa gaseasca un echilibru intre actiunile care implica un risc ridicat, dar cu un potential de randament mai mare, si activele cu risc mai scazut, cum ar fi obligatiunile.

Calitatea si fundamentele actiunilor vor fi in prim-plan pentru investitorii in IPO. Incepand cu 2008, piata IPO a fost alimentata in principal de companiile cu crestere rapida si de cele din domeniul tehnologiei, dintre care o parte au inregistrat pierderi si au fost evaluate pe baza multiplului de venit. Majoritatea companiilor care intentioneaza sa se listeze la bursa acum ar trebui sa prezinte un istoric de profitabilitate sau o cale clara spre aceasta. In plus, societatile vor trebui sa accepte noile realitati ale unei reveniri a evaluarilor la niveluri mai apropiate de cele istorice.

Top 10 piete IPO in primul trimestru este format in ordine din China continentala, Emiratele Arabe Unite, Statele Unite ale Americii, Indonezia, Japonia, Hong Kong, Turcia, Italia, Coreea de Sud si Germania.

 China continentala a contribuit cu aproape jumatate (13,0 miliarde de dolari) din totalul incasarilor atrase din IPO-uri la nivel global in primul trimestru al anului 2023, SUA reprezentand doar 12%.  Regatul Unit nu reuseste sa intre din nou in top 10, deoarece piata britanica de IPO-uri ramane inchisa pentru inca un trimestru.

Cele mai atractive sectoare pentru IPO-uri in primul trimestru al anului 2023 au fost cele de: computere si produse electronice (57 de IPO-uri care au generat venituri de 7,1 miliarde de dolari), petrol si gaze, energie si utilitati, industria chimica si sectorul financiar.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL