loader

Perspectivele principalelor monede in regiune

Analistii Raiffeisen Bank estimeaza o paritate leu-euro de 4,550, pentru luna martie, dupa ce moneda romaneasca a castigat teren in fata monedei europene, pana la valoarea de 4,410 la unu, apreciere fara precedent, din mai 2012, si considera ca obligatiunile romanesti vor deveni mai atractive prin includerea Romaniei in indexul pietelor emergente - EM LCY.

Acest moment pozitiv a deschis apetitul non-rezidentilor pentru titlurile romanesti, alimentat de riscul politic scazut si de speculatiile privind includerea in piata a indexului EM LCY (Emerging Market Local Currency Yndex), ca medie ponderata a unor obligatiuni din regiune, ce va da posibilitatea investitorilor non-rezidenti sa aiba o referinta in luarea unei decizii de investitii, arata analistii RZB.

Este foarte probabil ca leul sa continue sa beneficieze de aceasta evolutie pe termen scurt, aducand niveluri atractive ale randamentelor, considera, de asemenea, analistii RZB.

"Credem ca politica monetara va ramane prudenta, tinand cont de riscurile privind previziunile de inflatie (evolutiile din mediul extern, fluxurile de capital, preturile administrate si volatilitatea unor anumite preturi). Ne asteptam ca in decembrie rata anuala a inflatiei sa ramana aproape nemodificata, la 4,5 la suta, un nivel sub cel previzionat de 4,6 la suta, influentat de un leu puternic (la o medie de apreciere de 0,8 la suta). Cu toate acestea, inflatia anuala este pe punctul sa se incadreze in zona a 5 la suta, in prima jumatate a anului 2013", explica analistii Raiffeisen Bank.


Este posibil ca Leul sa continue sa beneficieze de acesti factori pe termen scurt, avand in vedere nivelurile atractive ale randamentelor si de conditiile lejere de lichiditate semnalate de BNR in sedinta din 7 ianuarie a politicii monetare ("adecvata" in loc de o “puternica” gestionare a lichiditatii), ceea ce este de bun augur pentru pretul obligatiunilor.


Noi credem ca este posibil ca orientarea politicii monetare sa ramana prudenta, avand in vedere riscurile cu privire la perspectivele inflatiei ("evolutiile din mediul extern, a fluxurilor de capital, ale preturilor administrate si a unor preturi volatile"). Ne asteptam ca rata anuala a inflatiei raportata pentru decembrie sa fie aproape neschimbata, la 4,5%, o idee mai jos fata de valoarea anterioara de 4,6%, determinata de un leu mai puternic (cu 0,8% in medie). Cu toate acestea, inflatia anuala poate fi estimata in regiune la 5% in prima jumatate a anului 2013.


 

Vizualizati  aici si in documentul pdf atasat tendintele paritatilor principalelor monede din regiune

Autori

foto
RAIFFEISEN BANK SA