loader

O noua serie de modificari fiscale

Pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala a fost introdusa o sectiune dedicata modalitatilor de consultare a Registrului persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare.

In acest registru se regasesc spre verificare persoanele impozabile care au depus notificarile prevazute de lege, cat si persoanele impozabile selectate de organele fiscale in vederea inregistrarii din oficiu in Registru. Conform instructiunilor, exista trei optiuni pentru consultarea registrului:

 

  •  Consultarea punctuala pe baza CUI, online, pe portalul ANAF la adresa http://www.anaf.ro/public/wps/portal/ANAF/Informatii/Infoagec/TVAIncasare
  •  Consultarea punctuala offline, prin intermediul unei aplicatii puse la dispozitia utilizatorilor
  •  Descarcarea informatiilor intr-un format standardizat

 

Instructiunile privind modalitatile de accesare si utilizare a Registrului se gasesc pe site-ul www.anaf.ro, la sectiunea ,,Informatii referitoare la reglementarea TVA la incasare”, subsectiunea ,,Modalitati de consultare a Registrului persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare”, sau direct, urmand link-ul de mai jos:

http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/primapagina/modalitati_consultare_registrul_contribuabili.htm

 

In Monitorul Oficial nr. 9 din 07.01.2013 a fost publicat Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1994 din 27.12.2012 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (012) ,,Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit„.

 

 

Prin formularul (012) „Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit” se efectueaza optiunea de aplicare sau de renuntare la sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit. Acesta se depune la organul fiscal competent, pana la data de 31 ianuarie, inclusiv, a anului fiscal pentru care se face solicitarea, iar optiunea astfel efectuata pentru aplicarea sistemului anual de declarare si plata a impozitului pe profit devine obligatorie pentru cel putin doi ani fiscali consecutivi.

 

 

In Monitorul Oficial nr. 9 din 07.01.2013 a fost publicat Ordinul Presedintelui Institutului National de Statistica privind pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informatiilor statistice de comert intracomunitar cu bunuri in anul 2013 nr. 1940 din 12.12.2012 iar in Monitorul Oficial nr. 6 din 04.01.2013 a fost publicat Ordinul Presedintelui Institutului National de Statistica nr. 1948 din 19.12.2012 privind aprobarea normelor de completare a Declaratiei Intrastat.

 

 

Una dintre principalele modificari aduse de aceste acte normative reprezinta modificarea pragurilor valorice valabile in 2013, astfel:

  • 900.000 lei pentru expedieri intracomunitare de bunuri;
  • 500.000 lei pentru introduceri intracomunitare de bunuri (o crestere fata de pragul de 300.000 de lei valabil pentru anul 2012).

Autori

foto
MAZARS ROMANIA SRL