loader

Perspectivele economiei romanesti in 2016

Romania s-a remarcat drept una dintre cele mai performante economii din Uniunea Europeana in 2015. Ritmul de crestere din trimestrul al treilea plaseaza economia romaneasca pe locul al doilea in UE, dupa Cehia, si ne asteptam la un avans al PIB de aproape 4% pentru intregul an 2015.

Totodata, prognozam o accelerare in 2016, datorita expansiunii consumului, a investitiilor, sustinute de absorbtia imbunatatita a fondurilor europene, si a dobanzilor, aflate la minime istorice. Consumul intern a crescut puternic in 2015 (cu un ritm de aproape 5%) si ar trebui sa accelereze anul acesta pe fondul reducerii TVA si maririi salariilor in sectorul public. Ca urmare, rata de crestere economica ar putea depasi nivelul de 5% in 2016.

 

Fundamentele macroeconomice sunt, de asemenea, pozitive – datoria publica se situeaza sub 40% din PIB, deficitul bugetar a fost tinut sub control in ultimii ani, deficitul de cont curent a coborat sub 1% din PIB, pentru prima data in ultimii 25 de ani, iar inflatia este la minime istorice. Cu alte cuvinte, Romania este intr-o forma buna dupa incheierea programului cu Fondul Monetar International.

 

Ritmul ridicat de crestere economica, alaturi de fundamentele solide si de perspectivele pozitive, ar trebui sa aiba ca rezultat imbunatatirea fluxului de investitii straine directe, care ar putea fi impulsionat si de tendinta de relocare a capacitatilor de productie din Europa de Vest. Mai mult, atractivitatea Romaniei pentru investitorii straini ar trebui sa fie alimentata de masurile de relaxare fiscala, precum reducerea TVA de la 24% la 20% incepand de anul acesta, urmata de scaderea la 19% de anul viitor, reducerea taxei pe veniturile din dividende de la 16% la 5% si eliminarea taxei pe constructiile speciale din 2017.

 

Anul acesta va fi marcat de doua campanii electorale care, in mod obisnuit, genereaza volatilitate si pot afecta deciziile investitorilor pe termen scurt, dar speram ca acestea sa nu interfereze cu agenda reformatoare asumata de noul guvern, care este determinanta pentru continuarea fluxului puternic de investitii straine directe si de portofoliu.

 

De asemenea, este foarte important ca lupta anticoruptie sa continue, in conditiile in care aceasta ar trebui sa conduca la imbunatatirea guvernantei corporative si la cresterea eficientei institutiilor statului, care sunt coloana vertebrala a activitatii economice.

 

Sectoarele in care vedem potential de crestere sunt energie, transporturi, IT, banci, constructii, agricultura si sanatate. IT-ul si agricultura, de exemplu, au o pondere tot mai importanta in Produsul Intern Brut – IT-ul reprezinta 6% din PIB, dar in opinia noastra are potential sa atinga cel putin 10% in urmatorii ani datorita infrastructurii solide, costurilor reduse si fortei de munca bine pregatite. De asemenea, potentialul urias al agriculturii inca asteapta sa fie valorificat, cea mai mare oportunitate pentru jucatorii mari din acest domeniu fiind, in continuare, absorbtia fondurilor europene.

 

Piata locala de capital are, la randul sau, un potential de crestere semnificativ, iar acest lucru a fost vizibil anul trecut, cand s-a situat printre cele trei piete de frontiera care au avut o performanta pozitiva in 2015. Consideram ca noul guvern ar trebui sa profite de acest moment prielnic si sa continue reformele structurale, prin implementarea standardelor adecvate de guvernanta corporativa, care ar avea ca rezultat cresterea profitabilitatii si eficientei companiilor de stat, prin respectarea calendarului de liberalizare a preturilor gazelor si energiei electrice, precum si prin listarea de companii pe piata de capital.

 

Ofertele publice initiale reprezinta un motor important de dezvoltare pentru piata de capital, care in acest moment se situeaza la doar 14% din PIB, unul dintre cele mai reduse niveluri din regiune (in Polonia 64% din PIB, in Ungaria 55%, in Austria 26% si in Cehia 22%). Listarea unor noi companii nu doar ar conduce la cresterea lichiditatii si la atragerea de noi investitori, dar ar asigura si o expunere mai mare a fondurilor de pensii pe piata locala (pot investi pana la 35% din active pe piata de capital). De asemenea, ar ajuta la continuarea cresterii sectorului fondurilor mutuale. Doar noi listari ar putea sprijini trecerea bursei locale de la statutul de piata de fontiera la cel de piata emergenta.

 

Un important punct de atractie pentru investitori este reprezentat de faptul ca societatile listate la bursa locala sunt subevaluate. Totusi, avand in vedere cresterea economica puternica si perspectivele pozitive, diferentialul dintre valoarea perceputa si fundamente va incepe sa se restranga. Asadar, consideram ca acum este momentul potrivit pentru a cumpara actiuni romanesti.

 


Copyright © 2016 Franklin Templeton Investments. Toate drepturile rezervate.

Acest document are scop strict de interes general si nu constituie consiliere legala sau fiscala. Acesta nu reprezinta o oferta de actiuni sau o invitatie de a cumpara actiuni ale unuia dintre fondurile administrate de Franklin Templeton Investments. Continutul acestui document nu ar trebui interpretat ca fiind consiliere de investitii.
in pregatirea acestui material este posibil sa se fi folosit date furnizate de terte parti, iar Franklin Templeton nu a verificat, validat sau auditat aceste date in mod independent.
Franklin Templeton Investments nu isi asuma nicio responsabilitate fata de utilizatorii acestui document pentru orice lipsa de acuratete a informatiei sau pentru orice erori sau omisiuni de continut, indiferent de cauza lipsei de acuratete, erorii sau omisiunii.