loader
Perspective globale intunecate

Perspective globale intunecate

Ritmul moderat al activitatii economice si cresterea riscurilor limiteaza perspectivele globale. Comertul international si investitiile au incetinit, tensiunile comerciale raman ridicate, iar unele piete emergente mari si economii in curs de dezvoltare (EMDE) au suferit presiuni substantiale pe piata financiara

In acest context, cresterea EMDE a stagnat, recuperarea realizata fiind mult mai slaba decat cea asteptata in exportul de marfuri, insotita de o decelerare la nivelul importurilor.

Riscurile au devenit mai acute. Dezvoltarea dezordonata a pietei financiare perturba activitatea din economiile afectate si duce la efecte adverse. Disputele comerciale pot escalada sau raspandi mai mult, fisurand activitatea in economiile implicate ceea ce poat duce la cresterea efectelor negative la nivel global.

Pentru a depasi acest mediu din ce in ce mai dificil, prioritatea este ca factorii de decizie din EMDE sa se pregateasca pentru posibile crize pe piata financiara si sa rconstruiasca zone de protectie prin politica macroeconomica, dupa caz.

De asemenea, factorii de decizie ar trebui sa favorizeze o crestere mai puternica prin stimularea capitalului uman, eliminarea barierelor din calea investitiilor si promovarea integrarii comerciale in cadrul unui sistem multilateral bazat pe reguli clare. Astfel de eforturi ar contribui si la abordarea provocarilor asociate acestui context critic.

 

Puteti citi articolul integral, in limba engleza, aici.

 

Autori