loader
Pe fondul cresterii economice, activitatea fondurilor de private equity in Europa Centrala ramane intensa si sanatoasa

Pe fondul cresterii economice, activitatea fondurilor de private equity in Europa Centrala ramane intensa si sanatoasa

Momentul prielnic pentru firmele de private equity din Europa Centrala ar trebui sa se mentina, potrivit celui mai recent sondaj Deloitte Private Equity Confidence.

Astfel doua treimi dintre respondenti estimeaza ca volumul tranzactiilor va ramane la un nivel similar, cel mai mare din ultimii trei ani. Aproape o treime (31%) estimeaza ca activitatea fondurilor de private equity sa creasca si mai mult si doar 2% estimeaza o incetinire – cel mai mic procent din ultimii cinci ani.

Nu este astfel deloc surprinzator faptul ca doua trimi dintre respondenti (69%) estimeaza ca se vor concentra mai mult pe tranzactii in urmatoarele luni, similar cu rezultatele sondajului in ultimii doi ani.

Estimarile sunt fi sustinute de gradul mare de lichiditate al pietelor, trei sferturi dintre respondenti (72%) estimand ca disponibilitatea accesului la finantare va ramane la acelasi nivel in lunile ce vin. Procentul este in crestere de la doua treimi (67%) in ultimul sondaj, cand o cincime (21%) dintre participanti estima o crestere a lichiditatii.

“Date fiind rezultatele pozitive ale sondajului, am incredere ca vom vedea tot mai multe fonduri de investitii prezente in tranzactii ce au loc in Romania, atat intr-un exit cat si la cumparare. Daca ne uitam la ulimul an si jumatate, o treime din tranzactii au avut drept actor un fond de investitii. Acesta este un bun indicator al atractivitatii Romaniei si a pozitiei sale bune pe aceasta piata”, a spus Radu Dumitrescu, Partener Deloitte Romania. “Cu o serie de tranzactii majore implicand fonduri de investitii in ultimele 18 luni, este de asteptat ca Romania sa continue sa fie un teritoriu interesant pentru investitorii financiari”.

Achizitia de catre Vitruvian Partner a pachetului minoritar in cadrul BitDefender de la Axxess Capital, vanzarea de catre Enterprise Investors a Profi catre Mid Europa, achizitia de catre Revetas a Hotelului Radisson sau exitul Oresa din cadrul Fabryo sunt expresia activitatii de private equity intense pe plan local din ultimele 18 luni. Totodata este de asteptat ca J.C. Flowers sa continue se extinda in Romania dupa achizitia unei banci.

“Investitorii locali cultiva multe din afacerile cu capital privat mature, pe cand investitorii straini– financiari sau comerciali– se uita in regiune la afacerile cu un istoric pe piata. Interesul lor este dovada succesului afacerilor care s-au dezvoltat pana la stadiul de lideri de piata, companii globale, multe dintre ele aflate sub umbrela unor fonduri de investitii regionale”, a adaugat Mark Jung, Partener si lider Private Equity pentru Deloitte in Europa Centrala.

Lichiditatea sanatoasa de pe pietele din regiune si interesul crescut au condus la evaluari mai mari, dar cresterea pretului a atins un platou: aproape o cincime din respondenti (17%) se asteapta ca vanzatorii sa scada pretul in urmatorul semestru, mai mult decat dublu fata de 8% in ultimul sondaj.

Pentru a vedea rezultatele sondajului, click aici.
 

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL