loader
Pandemia remodeleaza perceptia angajatilor asupra spatiului ideal de lucru – un studiu realizat de Skanska in CEE

Pandemia remodeleaza perceptia angajatilor asupra spatiului ideal de lucru – un studiu realizat de Skanska in CEE

Studiul prezinta o analiza a raspunsurilor a 2000 de angajati din patru tari ale Europei Centrale si de Est - Polonia, Republica Ceha, Romania si Ungaria

Potrivit sondajului realizat de Skanska in cadrul Europei Centrale si de Est, in prezent, aproape jumatate dintre angajatii din Polonia, Romania, Ungaria si Republica Ceha merg la birou in fiecare zi, iar acum au preferinte specifice cu privire la locul lor de munca. Acestea includ un spatiu linistit si standarde inalte (de exemplu, siguranta, relaxare, munca in aer liber). Sunt factorii cheie cel mai frecvent indicati in regiune, care ii motiveaza pe oameni sa lucreze de la birou.

Studiul prezinta o analiza a raspunsurilor a 2000 de angajati din patru tari ale Europei Centrale si de Est - Polonia, Republica Ceha, Romania si Ungaria. Scopul principal al studiului a fost sa adune date referitoare, printre altele, la perspectiva angajatilor in ceea ce priveste conditiile spatiului lor de lucru si, prin urmare, viitorul spatiilor de birouri.

Situatia actuala a modului de lucru in CEE si Romania

In prezent, aproape jumatate dintre respondentii din CEE (48%) lucreaza in fiecare zi de la birou, acelasi procent fiind valabil si in cazul angajatilor romani care s-au intors sa-si desfasoare activitatea in spatiile de lucru. 18% dintre angajatii romani lucreaza intr-un regim hybrid, cu 3 sau 4 zile pe saptamana la birou, in timp ce 20% din angajatii romani lucreaza doar de la domiciliu.

Cea mai dorita optiune: modelul de lucru hybrid, dar in care predomina totusi munca de la birou

Sondajul arata ca „biroul” de acasa nu este solutia ideala in ochii angajatilor din CEE, respectiv din Romania – ponderea celor care prefera sa lucreze doar de la birou este mai mare in comparatie cu cei care prefera sa lucreze doar de acasa.

Dupa cum dovedeste studiul, regiunea se indreapta catre un model hybrid, dar in care domina totusi preferinta pentru munca de la birou: pentru 51% dintre angajatii chestionati, varianta ideala de munca presupune cel putin 3-4 zile pe saptamana lucrate de la birou. Aceasta tendinta este vizibila in toate tarile din CEE.

Specific pentru respondentii din Romania, 27% ar opta pentru munca de la birou de cel putin 3-4 zile pe saptamana ca fiind modelul ideal de lucru, in timp ce 22% dintre ei si-ar dori sa lucreze exclusiv de la birou si 19% ar prefera sa lucreze doar de acasa.

Noile spatii de birouri trebuie sa ofere mai mult decat inainte de pandemie

Necesitatea mutarii biroului la domiciliu a schimbat si rutina zilnica pentru multi oameni. Cele mai avantajoase aspecte ale muncii de acasa enumerate de angajatii din CEE includ usurinta organizarii vietii de familie (51%), conditiile bune de munca la domiciliu (48%) si economisirea timpului de deplasare la birou (45%).

Conform studiului, pentru romani primeaza conditiile bune in care lucreaza de acasa (53%), urmate de timpul economisit odata ce nu mai sunt nevoiti sa faca naveta (51%) si usurinta organizarii vietii de familie (49%).

Pandemia a jucat un rol important in determinarea viitorului spatiilor de birouri si a inceput sa modeleze noi nevoi in randul angajatilor, care au acum alte asteptari si dorinte in ceea ce priveste spatiile de lucru. Birourile trebuie sa se reinventeze si sa se adapteze noului context. Oamenii vor sa gaseasca in spatiile de birouri confortul sporit, echipamente IT de inalta calitate si garantia sigurantei in ceea ce priveste sanatatea. Divertismentul si relaxarea din timpul pauzelor de masa capata si ele o importanta mai mare in randul angajatilor, la fel ca posibilitatea de a lucra in aer liber. Acest studiu ne-a oferit oportunitatea de a intelege dorintele angajatilor romani in contextul CEE si cu siguranta ele vor deveni importante puncte de reper atat pentru angajatori, cat si pentru dezvoltatori in perioada ce urmeaza”, spune Anne-Marie Diaconu, Leasing & Asset Management Director in cadrul diviziei de dezvoltare a Skanska CEE in Romania

Studiul remarca o serie de diferentiatori in ceea ce priveste aspectele care i-ar motiva pe angajatii din cele patru tari sa se intoarca la birou: Pentru angajatii romani cel mai important este ca locul de munca sa atinga standarde de calitate ridicata, inclusiv siguranta sanitara si posibilitatea de relaxare si de lucru in aer liber, in timp ce pentru angajatii din Polonia, un prim factor de motivatie ar fi suportarea cheltuielilor pentru serviciile alimentare de catre angajator. Angajatii din Cehia si Ungaria, pe de alta parte, isi doresc locuri de munca linistite sau spatii de lucru individuale, separate. Maghiarii ar aprecia si locurile de parcare gratuite.

Biroul pe care si-l doresc angajatii trebuie sa ofere confort, siguranta si echipamente IT de inalta calitate

Printre primii trei indicatori ai unui birou ideal pentru romani se numara: dotarea cu echipamente IT de inalta calitate (39%), spatii verzi, deschise pentru munca si relaxare (33%) si cafenelele, cantinele sau restaurantele care sa ofere mancare gustoasa si sanatoasa. Alte aspecte cruciale includ un spatiu linistit care sa permita concentrarea (32%), un iluminat profesional al spatiului care sa nu oboseasca ochii (27%), spatiul separat sau individual de lucru (18%) si locuri speciale destinate socializarii cu echipa si sesiunilor creative (18%).

Noile asteptari ale angajatilor vor modela  felul in care vor fi gestionate cladirile de birouri de acum incolo, cu o atentie din ce in ce mai mare asupra aspectelor ce tin de ospitalitate. Ne indreptam catre spatii de inalta calitate, care pun la dispozitie facilitati  concentrate in jurul conceptului de  well-being: de la aer si iluminat pana la siguranta sanitara, zonele verzi si spatiile recreationale, accesul la mancare sanatoasa. Rezultatele arata ca in special pentru romani toate acestea sunt extrem de importante. Zonele verzi si siguranta sanitara cantaresc cel mai mult in ceea ce priveste decizia de reintoarcere la birou. Care for Life Office Concept implementat de Skanska si certificarea WELL Health & Safety Rating atesta preocuparea noastra in acest sens. Ele recunosc capacitatea cladirilor Skanska de a functiona adaptat la aceste noi vremuri si nevoi, oferind solutii pregatite pentru a face angajatii sa se simta mereu bine si in siguranta”, adauga Anne-Marie Diaconu.

Printre retinerile pe care romanii le au cu privire la reintoarcerea la birou, se numara: imposibilitatea de a servi o masa calda si sanatoasa la munca (14%), 17%  nu vor sa-si petreaca timpul intr-un spatiu inchis, cu aer conditionat si 26% se tem de contactarea virusului odata cu intoarcerea la birou.

Studiul confirma preocuparea ridicata in ceea ce priveste normele de siguranta pentru toti angajatii din cele patru tari CEE. La nivelul regiunii, rezultatele arata ca standardele sanitare ridicate pot incuraja revenirea la lucru in birouri, in timp ce lipsa acestora provoaca teama de a contracta virusul. Dezinfectarea zilnica a biroului (41%), densitatea mai mica a popularii birourilor (37%) si solutiile contactless (37%) sunt principalii factori care ar afecta pozitiv sentimentul de siguranta al angajatilor in birou.

Despre studiu:

Studiul a fost realizat de Skanska, cel mai mare dezvoltator de birouri din Europa,  in parteneriat cu compania de cercetare si analiza Zymetria. Ca parte a sondajului cantitativ online, utilizand metoda CAWI, au fost colectate raspunsuri de la 2.000 de lucratori de birou care locuiesc in orase mari din patru tari - Polonia, Romania, Republica Ceha si Ungaria.                                      

Skanska

Skanska este cel mai mare dezvoltator de birouri din Europa. Unitatea de afaceri pentru dezvoltare comerciala Skanska din Europa Centrala si de Est opereaza in patru tari: Polonia, Ungaria, Romania si Republica Ceha. Este un dezvoltator inovator de cladiri de birouri ecologice, adaptate la viitor. Compania construieste spatii deschise, sigure si pline de viata, in care angajatii se simt bine. Cladirile de birouri Skanska sunt certificate in sistemele LEED, WELL Core & Shell si WELL Health-Safety Rating. In 2020, unitatea de dezvoltare comerciala Skanska din CEE a vandut 4 cladiri pentru peste 265 milioane EUR si a inchiriat 135.000 mp de spatii de birouri.

 Urmariti Skanska pe LinkedIn:

www.linkedin.com/company/skanska/

Gasiți mai multe detalii pe site-ul: www.skanska.com

Autori

foto
SKANSKA CONSTRUCTION ROMANIA SRL