loader

OECD: Cresterea economica ramane stabila in zona euro, dar incetineste in SUA, China si Japonia

Economia mondiala va inregistra anul acesta un avans de 3,1%, fata de de 3,7% estimat in noiembrie, dar anul viitor cresterea va accelera la 3,8%, a previzionat OECD.

Potrivit AGERPRES, ritmul de crestere a economiei zonei euro a ramas stabil in august, insa redresarea pierde avant in cele mai mari economii mondiale - SUA, China si Japonia - dar si in Marea Britanie si Canada, se arata intr-un raport publicat, joi, de Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD), transmit MarketWatch si Reuters.


Indicatorul compozit CLI, calculat de OECD pentru cele 34 de state membre ale organizatiei, a scazut in august la 99,9 puncte, de la 100 de puncte in iulie. Indicatorul sugereaza ca ritmul de crestere a economiei zonei euro ramane stabil, la 100,7 puncte, iar cresterea accelereaza in Franta (100,8 puncte) si Italia (101 puncte), dar se mentine stabila in Germania (100 puncte).


In China, indicatorul a scazut in august la 97,2 puncte, de la 97,6 puncte in iulie, in timp ce in SUA s-a redus de la 99,5 la 99,2 puncte, iar in Japonia de la 99,9 puncte la 99,8 puncte. In Marea Britanie, indicatorul a ajuns la 99,5 puncte, de la 99,7 puncte.
In iunie, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a inrautatit estimarea privind cresterea economiei mondiale, apreciind ca investitiile raman reduse, iar riscurile legate de posibilul faliment al Greciei afecteaza increderea. Declinul pretului la titei si masurile de relaxare monetare adoptate de principalele banci centrale vor sprijini o redresare graduala. De asemenea, aprecierea dolarului face mai ieftine exporturile altor state, se arata in raportul organizatiei.


Economia mondiala va inregistra anul acesta un avans de 3,1%, fata de de 3,7% estimat in noiembrie, dar anul viitor cresterea va accelera la 3,8%, a previzionat OECD. In 2014, PIB-ul global a inregistrat o expansiune de 3,3%.


Marti, FMI si-a redus estimarile privind cresterea economiei mondiale in acest an si anul viitor, atragand atentia asupra riscurilor crescute legate de incetinirea economiei chineze si a altor mari state emergente. Conform celor mai recente estimari ale FMI, Produsul Intern Brut mondial ar urma sa urce cu 3,1% in acest an si cu 3,6% in 2016, cu 0,2 puncte procentuale mai putin decat estima in luna iulie a acestui an.


Infiintata in anul 1961, OECD joaca un rol de consiliere pentru guvernele tarilor puternic dezvoltate, in materie de politica economica, sociala si de guvernare. Cele 34 de state membre OECD detin impreuna aproximativ 60% din economia mondiala, 70% din comertul mondial si 20% din populatia lumii.


Sursa: AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilica)

http://www.agerpres.ro/economie
 

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES