loader
Noile prioritati ale bancilor sunt cresterea, digitalizarea si inovatia

Noile prioritati ale bancilor sunt cresterea, digitalizarea si inovatia

85% dintre banci spun ca implementarea unui program de transformare digitala este o prioritate de afaceri pentru 2018, conform raportului EY Global Banking Outlook 2018.

Decizia bancilor de a investi in tehnologie in urmatorii trei ani este in principal motivata de obiectivul acestora de a-si intari pozitia competitiva si cota de piata, de a-si creste capacitatea de a atrage si retine clienti si de a obtine reduceri de costuri si o crestere a eficientei operationale.

 

Incluzand 221 de institutii din Europa, America de Nord, pietele emergente si Asia-Pacific, studiul arata ca bancile fac eforturi pentru maturizarea digitala, definitivand tranzitia de la o transformare determinata de reglementari, la schimbarea bazata pe inovatie. Raspunsurile participantilor la studiu arata ca doar catevabanci (19%) se considera in acest moment in curs de maturizare digitala sau lideri digitali, insa peste jumatate dintre ele (62%) aspira sa detina una dintre cele doua pozitii pana in anul 2020.

 

Aurelia Costache, EY Romania Financial Services Advisory Leader, spune: "Pentru a putea raspunde provocarilor ce le ameninta performanta, bancile au inceput sa se pregateasca pentru un viitor determinat de inovatie si tehnologie. Ritmul inovarii continua sa se intensifice si, pentru a beneficia de progresul tehnologiei, colaborarea cu partenerii din eco-sistemul bancar a devenit critica, in timp ce investitiile in tehnologie se muta de la o abordare tactica la una strategica.”

 

Printre alte rezultate evidentiate in cadrul studiului se numara:

·         59% dintre bancile intervievate anticipeaza ca bugetele lor de investitii in tehnologie vor creste cu peste 10% in 2018.

·         Dintre bancile care incep sa investeasca sau care isi maresc investitiile in tehnologii noi, 44% intentioneaza sa achizitioneze tehnologii de la terte parti, in vreme ce doar 17% intentioneaza sa achizitioneze o entitate producatoare de tehnologie pe care s-o incorporeze in cadrul organizatiei pentru a produce tehnologiile necesare.

·         70% dintre banci afirma ca intarirea pozitionarii lor in raport cu competitia reprezinta principalul motiv pentru investitii in tehnologie pana in 2020.

 

Gelu Gherghescu, EY Romania Financial Services Leader, spune: "Adresarea problemelor de securitate cibernetica este prioritatea de top pentru banci la nivel global in 2018 (89%), inlocuind prioritatea numarul unu de anul trecut – gestionarea riscurilor reputationale si a celor legate de conduita si cultura organizationala, care se situeaza pe locul sase anul acesta.Recrutarea, dezvoltarea si retinerea de talente ocupa, de asemenea, o pozitie semnificativa in topul prioritatilor bancilor, 83% dintre acestea depunand eforturi tot mai mari sa integreze experti in zona digitala si cyber.”

 

Raportul complet este disponibil spre descarcare aici

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL