loader

Modificari importante ale legislatiei fiscale la final de mai

Odata cu sfarsitul primaverii autoritatile au decis aprobarea unei serii de ajustari importante asupra prevederilor introduse prin mult discutata Ordonanta nr. 8 / 2013. Schimbarile majore in legislatia fiscala ce au intrat in vigoare de la 1 februarie 2013 au fost subiectul unor discutii aprinse intre mediul de afaceri si autoritati.

Multi specialisti au considerat la acea vreme ca schimbarile au fost introduse in graba, lasand loc pentru interpretari, astfel ca prin Legea nr. 168 / 2013, autoritatile prezinta o forma ajustata si finala a Ordonantei nr. 8, ce remodeleaza legislatia fiscala incepand cu luna iunie 2013.

 

Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti

·          Se aduc clarificari privind tipurile de venituri impozabile din servicii prestate in Romania si din afara Romaniei.

·          Impozitarea de 50% pentru veniturile platite intr-un stat cu care Romania nu are incheiat un instrument juridic de realizare a schimbului

 

Impozitul pe profit

·          Introducerea unor exceptii pentru anumite categorii de mijloace de transport in ce priveste limitarea deductibilitatii a cheltuielilor de amortizare de 1.500 RON / luna.

·          Indemnizatiile de deplasare sunt excluse din categoria cheltuielilor cu deductibilitate limitata.

·          Se aduc modificari privind modul de calcul al amortizarii pentru societatile care aplica reglementarile contabile conforme cu IFRS.

 

De asemenea, au loc o serie de modificari privind sediile permanente ale persoanelor juridice straine:

·          Pentru persoanele juridice straine care isi desfasoara activitatea prin intermediul mai multor sedii permanente in Romania a fost introdusa obligativitatea de desemna un singur sediu permanent pentru indeplinirea obligatiilor privind impozitul pe profit.

·          Sunt detaliate modalitatile prin care sediul permanent desemnat va calcula, declara si plati obligatiile de impozit pe profit pe baza veniturilor si cheltuielilor inregistrate de toate sediile permanente care apartin aceleiasi persoane juridice straine.

·          Avand in vedere trecerea catre sistemul sediilor permanente desemnate, au fost introduse si o serie de masuri pentru a reglementa modul in care se reporteaza pierderile fiscale.

 

Impozitul pe venitul microintreprinderilor

·          Definitia microintreprinderilor este modificata pentru a exclude societatile in dizolvare cu lichidare.

·          Persoanele care la momentul inregistrarii intentioneaza sa desfasoare activitati de tipul jocuri de noroc, consultanta,

 

·         Introducerea optiunii de a aplica impozitul pe profit pentru persoanele juridice romane nou infiintate care au un capital social reprezentand cel putin echivalentul in RON a 25.000 EUR.

 

Impozitul pe venit

·          Sunt asimilate veniturilor salariale si sumele primite de salariati ai angajatorilor nerezidenti pe perioada delegarii in Romania, pentru partea care depaseste nivelul legal.

·          La determinarea venitului net anual din activitati independente determinat pe baza contabilitatii in partida simpla, cheltuielile cu indemnizatiile de deplasare sunt excluse din categoria cheltuielilor deductibile limitat.

·          In ceea ce priveste veniturile din activitati agricole, se aduc modificari importante privind tipul si limitele veniturilor neimpozabile, precum si nivelul normelor de venit. Este clarificat faptul ca venitul anual se stabileste prin insumarea veniturilor corespunzatoare fiecarei activitati agricole pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit.

 

 

TVA

 Taxarea inversa pentru anumite cereale si plante tehnice ramane in continuare aplicabila pana la 31.05.2014.

 

Accize

·          Sunt clarificate cazurile in care distrugerea sau pierderea de produse accizabile nu se considera eliberare pentru consum.

·          De asemenea, sunt detaliate conditiile ce trebuie indeplinite pentru a nu datora accize in cazul distrugerii sau pierderii de produse accizabile, precum si nivelul accizei in cazul pierderilor pentru care se datoreaza acciza, atunci cand pierderile nu pot fi individualizate pe categorii de produse accizabile.

·          Este reformulat modul de exprimare a limitei sub care se aplica un nivel de accize specifice reduse pentru micii producatori de bere.

·          Sunt introduse cerinte suplimentare pentru cererea de autorizare ca antrepozit fiscal in cazul producatorilor de produse energetice.

·          Sunt specificate cazurile in care este permisa practicarea de preturi de vanzare pentru produse accizabile sub costul de productie sau import.

 

 

Contributii sociale

 

Sunt impozitate din punctul de vedere al contributiilor sociale si sumele primite de salariati ai angajatorilor nerezidenti, pe perioada delegarii in Romania, pentru partea care depaseste nivelul legal.

 

 

Codul de Procedura Fiscala

 Sunt introduse prevederi care clarifica procedurile aplicabile in cazul noului sistem al sediului permanent desemnat al persoanelor juridice straine.

 

 

Prevederile Legii 168 / 2013 intra in vigoare la trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial, cu exceptia celor privind sediile permanente desemnate ale persoanelor juridice straine si cele privind Codul de Procedura Fiscala, care vor intra in vigoare de la 1 iulie 2013.

Autori

foto
MAZARS ROMANIA SRL