loader

Modificari aduse Codului de procedura fiscala

Lege nr.207 /2015 privind adoptarea Codului de Procedura Fiscala publicata in Monitorul Oficial nr. 547 din 23 iulie 2015.

Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala a fost aprobata si publicata in Monitorul Oficial.

Noul Cod de Procedura Fiscala va intra in vigoare la data 1 ianuarie 2016 urmand sa se aplice procedurilor de administrare incepute dupa data intrarii sale in vigoare.


Principalele modificari


In dubio contra fiscum


Noua reglementare enumera 5 reguli principale de interpretare a legii fiscale. In cazul in care prin folosirea acestor reguli de interpretare inca exista neclaritati se va aplica regula interpretarii dispozitiilor fiscale in favoarea contribuabilului (in dubio contra fiscum).


Lipsa de competenta a organului fiscal sanctionata cu nulitatea actului


Noua reglementare sanctioneaza cu nulitatea absoluta emiterea unui act administrativ fiscal cu incalcarea normelor de competenta.


Posibilitatea organului fiscal de a emite un nou act administrativ ca urmare a anularii celui initial

Noul cod de procedura fiscala introduce posibilitatea organului fiscal de a emite un nou act administrativ in cazul in care cel emis initial a fost anulat. Aceasta posibilitate este limitata insa de implinirea termenului de prescriptie sau daca anularea a vizat vicii de fond ale actului.


Noi obligatii de raportare ale institutiilor financiare


Se instituie noi obligatii de raportare in sarcina institutiilor financiare legate de indeplinirea obligatiilor asumate de Statul Roman privind schimbul de informatii la nivelul Uniunii Europene sau la nivelul tratatelor internationale.


Modificari privind termenul de solutionare a cererilor


Se modifica termenul de solutionare a cererilor depuse de contribuabil la 90 de zile in cazul in care este necesara efectuarea unei inspectii fiscale pentru solutionarea acesteia. De asemenea se introduc noi cazuri de extindere a acestui termen de catre autoritatea fiscala.


Extinderea cazurilor de declarare ca inactivi a contribuabililor


Declararea contribuabililor ca inactivi va putea fi decisa si in cazul in care durata de functionare este expirata, societatea nu mai are organe statutare, sau durata detinerii spatiului cu destinatie de sediu social este expirata. Contribuabilul va fi notificat cu 30 de zile inainte de declararea sa ca inactiv pentru ultimele doua cazuri mentionate anterior.


Modificarea datei de la care incepe sa curga termenul de prescriptie


A fost reglementat pentru toate obligatiile fiscale un singur moment de incepere al curgerii termenului de prescriptie, respectiv 1 iulie a anului urmator pentru care se datoreaza obligatia fiscala.


Suspendarea termenului de prescriptie doar pe durata legala a inspectiei fiscale


Efectuarea unei inspectii fiscale va suspenda termenul de prescriptie al dreptului organului fiscal de a stabili obligatii fiscale, doar pe durata legala a acesteia.

 


Modificari privind durata inspectiei fiscale


Durata inspectiei fiscale a fost diferentiata in functie de categoria contribuabililor (180 de zile mari contribuabili, 90 de zile contribuabili mijlocii, 45 de zile pentru ceilalti contribuabili).


Sanctiuni specifice pentru incalcarea duratei legale a inspectiei fiscale


Daca durata legala a inspectiei fiscale este depasita in mod nelegal de organul fiscal cu un termen egal cu cel al duratei legale, inspectia fiscala inceteaza fara emiterea unui raport de inspectie fiscala. in acest caz inspectia fiscala se poate relua cu acordul organului ierarhic superior si cu respectarea perioadei de prescriptie.

 

Limitarea duratei de suspendare a inspectiei fiscale


Noua reglementare instituie un termen maxim de suspendare a inspectiei fiscale de 6 luni de zile.


Decizia de impunere provizorie


Se reglementeaza posibilitatea ca, la cererea contribuabilului, organul de inspectie fiscala sa emita o decizie de impunere provizorie in timpul inspectiei fiscale, in scopul achitarii de catre contribuabil al obligatiilor fiscale suplimentare stabilite de organul fiscal.


Reglementarea mai detaliata a controalelor inopinate


Durata controlului inopinat nu poate fi mai mare de 30 zile. De asemenea pentru aceleasi operatiuni si obligatii fiscale aferente nu se poate derula concomitent un control inopinat si o inspectie fiscala.


Noua procedura de restituire a impozitului pe venit retinut la sursa


O noua procedura de restituire a impozitului pe venit retinut la sursa este reglementata, conform careia restituirea catre contribuabil va fi efectuata de platitorul obligatiilor fiscal, urmand ca acesta sa isi regularizeze ulterior obligatiile fiscale.


Noua procedura de regularizare a obligatiilor fiscale in cazul reconsiderarii unei tranzactii


Se reglementeaza o noua procedura de regularizare a obligatiilor fiscal stabilite in urma reconsiderarii unei tranzactii de catre organele fiscale cu taxele achitate de contribuabil si/sau platitor in legatura cu aceea tranzactie.


Penalitatea de nedeclarare


Noul Cod de Procedura Fiscala instituie o penalitate de nedeclarare de 0,08% pe zi pentru obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil si stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere.
Penalitatea de nedeclarare se va aplica creantelor fiscale nascute dupa data de 1 ianuarie 2016.


Limitarea duratei masurilor asiguratorii si posibilitatea de a le ataca in instanta de contencios administrativ


Masurile asiguratorii nu se vor mai putea stabili pe o perioada mai mare de 6 luni sau cel mult 1 an in situatii speciale, iar decizia de stabilire a acestora se ataca in direct in instanta de contencios administrativ.

 

Posibilitatea contestatorului de a sustine oral contestatia administrativa


Contribuabilul are posibilitatea de a solicita organului de solutionare a contestatiei sa stabileasca un termen pentru sustinerea orala a contestatiei introdusa impotriva unui act administrativ fiscal.


Introducerea unei grile privind determinarea cuantumului cautiunii pentru suspendarea actelor administrativ fiscale


Stabilirea cautiunii pentru suspendarea executarii silite se va efectua pe baza unei noi grile stabilita de noua reglementare.


Limitarea cazurilor in care se poate dispune desfiintarea actului administrativ fiscal


In contestatie, desfiintarea actului administrativ nu va mai putea fi facuta decat o singura data si doar in cazul in care, pe baza documentelor existente la dosar si in urma demersurilor intreprinse la organul fiscal emitent, nu se poate stabili situatia de fapt in cauza dedusa solutionarii prin raportare la temeiurile de drept invocate de organul emitent si contestator.


Clarificarea regimului dobanzilor si penalitatilor pe perioada suspendarii deciziilor de impunere


Se mentioneaza faptul ca pe perioada suspendarii actului administrativ fiscal nu se datoreaza penalitati de intarziere.


Posibilitatea de a te adresa instantei de contencios administrativ in cazul nesolutionarii contestatiei in termen de 6 luni


Noul Cod de Procedura Fiscala reglementeaza posibilitatea contribuabilului care nu a primit in termen de 6 luni la contestatia depusa impotriva unui act administrativ, de a se adresa instantei de contencios administrativ.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL