loader
Ministerul Finantelor Publice vrea sa evite emiterea unor decizii contrare in cazul contestatiilor in domeniul accizelor

Ministerul Finantelor Publice vrea sa evite emiterea unor decizii contrare in cazul contestatiilor in domeniul accizelor

Material de opinie de Vladislav Dabija, Manager, Radu Todiras, Consultant Senior, Taxe Indirecte, Deloitte Romania, si Mircea Farcau, Senior Associate, Reff & Asociatii | Deloitte Legal

Ministerul Finantelor Publice (MFP) modifica procedura de solutionare a contestatiilor in materie de autorizatii in domeniul accizabil. Potrivit unui proiect de ordin al ministrului Finantelor, publicat recent, in situatia in care, pe aceeasi cauza, institutiile responsabile cu solutionarea contestatiilor au puncte de vedere contradictorii sau contrare punctului  de vedere exprimat de directia de specialitate, respectiva cauza poate fi supusa dezbaterii Comisiei Fiscale Centrale din cadrul MFP. Care sunt implicatiile acestei modificari asupra contribuabililor?

In prezent, contestatiile de acest gen sunt solutionate conform Ordinului Ministrului Finantelor Publice nr.3.004/2017, conform caruia, pentru lamurirea cauzelor in discutie, directia de specialitate din cadrul MFP poate solicita puncte de vedere si altor directii de specialitate din cadrul Ministerului si din Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) sau altor institutii competente sa se pronunte in cauzele respective.

Modificarile propuse prin proiectul de ordin aduc o serie de amendamente bine-venite, care au drept scop uniformizarea procedurii efective de solutionare a contestatiilor formulate impotriva diferitelor decizii emise in domeniul accizelor. In consecinta, noul ordin va oferi o configurare mai clara a pasilor specifici acestei etape administrative.

La prima vedere, precizarea cu privire la posibilitatea sesizarii Comisiei Fiscale Centrale nu reprezinta, in sine, o noutate in materie de competenta si practica a structurii din cadrul Ministerului Finantelor, care este abilitata sa emita decizii de uniformizare a practicii fiscale. Astfel, din Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 3.733/2018 privind componenta si functionarea Comisiei Fiscale Centrale reiese ca aceasta poate fi oricum sesizata in vederea emiterii unei decizii, de catre orice structura din cadrul MFP sau al ANAF investita cu solutionarea unei cauze pentru care au fost emise opinii contrare.

Efectele noii propuneri in practica

Totusi, adaugarea acestei posibilitati in legislatia specifica a accizelor ar avea un efect benefic deoarece, atat timp cat aceasta ar fi mentionata in mod expres si in legislatia taxelor pe consum, ar stimula institutiile statului sa apeleze la acest mecanism in cadrul procesului de solutionare a contestatiilor. Acest fapt ar avea un impact pozitiv atat prin prisma securizarii procesului de autorizare si gestionare a autorizatiilor, cat si din punct de vedere al asigurarii unei aplicabilitati unitare a legislatiei fiscale in materie de produse accizabile.

Cu toate acestea, avand in vedere ca la acest moment contribuabilii nu au posibilitatea de a sesiza in mod direct Comisia Fiscala Centrala, ramane de vazut in ce masura institutiile statului vor implementa eventualele modificari. Si asta cu atat mai mult cu cat, in referatul de aprobare a proiectului de Ordin, se prevede ca amendamentele sunt propuse in contextul in care directia de specialitate din minister s-a confruntat cu o serie de probleme generate de lipsa unor prevederi care sa reglementeze in mod expres modul de  solutionare a contestatiilor in cazul in care pentru aceeasi cauza exista puncte de vedere contradictorii sau atunci cand pentru speta respectiva se pot aplica prevederi legale cu un continut contradictoriu sau care pot avea interpretari diferite.

In concluzie, modificarea propusa este benefica atat structurilor din MFP, pentru ca aduce mai multa claritate in situatiile vizate, dar si contribuabilului, dat fiind faptul ca, in cazul in care speta lui ajunge la Comisia Fiscala Centrala, scade riscul sa primeasca puncte de vedere contrare de la diversele autoritati implicate. In plus, deciziile emise de Comisiei vor contribui la uniformizarea practicii fiscale in materie de autorizatii in domeniul accizelor. Ramane insa de vazut in ce forma va aparea modificarea si in ce masura aceasta prevedere va fi aplicata in practica de institutiile statului.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL