loader
Mediul economic stabil ofera cadrul prielnic insanatosirii companiilor

Mediul economic stabil ofera cadrul prielnic insanatosirii companiilor

Anul trecut, aproximativ 3 companii de impact au intrat saptamanal in insolventa

  • 29% din insolventele noi inregistreaza si datorii la stat, valoarea creantelor datorate statului se ridica la 1,4 miliarde de lei, adica 75% din total

Conform analizelor CITR, parte din Impetum Group, numarul insolventelor in randul companiilor de impact a scazut cu 32% de la 183 la 139 in 2019, insa valoarea acestora in active imobilizate (AI) inregistreaza cresteri majore comparativ cu anul precedent, semn ca anul trecut au intrat in insolventa companii de impact mai mari. In acelasi timp, numarul insolventelor noi la nivel national este in scadere pentru al treilea an consecutiv, in 2019 scazand cu aprox. 27%, pana la 6.524 de companii afectate. Conform datelor ONRC, anul trecut au fost infiintate 134.220 de noi societati, peste 400.000 intrand in economie in ultimii trei ani.

In cei 20 de ani de lucru cu companiile in insolventa, echipa noastra a invatat ca exista o corelatie directa intre scaderea numarului de insolvente si cresterea economica nationala. Echilibrul macroeconomic de anul trecut a oferit companiilor posibilitatea sa isi mentina un flux economic constant si un cash-flow relativ stabil. In plus, cei 12 ani trecuti de la criza economica mondiala au lasat timp companiilor afectate sa se redreseze, in timp ce au fost infiintate noi companii. Suntem intr-o etapa de maturizare a mediului de afaceri romanesc, pe care ne bucuram sa o sustinem prin rolul nostru de salvatori ai valorii in business”, sustine Andra Olar-Caragea, CEO CITR, cu aproape 10 ani de expertiza in analiza financiara si coordonarea operatiunilor de business.

Desi in 2019 au intrat in insolventa mai putine companii de impact, efectul lor asupra pietei muncii si salariatilor a crescut cu 19%, afectand peste 14.000 de angajati. Pe baza AI, printre judetele cele mai afectate se numara Hunedoara (37%), Bucuresti si Ilfov (18%), Brasov (7%), Constanta (5%) si Cluj (4%).

Potrivit expertilor CITR, valoarea totala a activelor imobilizate ale companiilor de impact in insolventa a depasit 1 mld. de euro in 2019 si este in crestere cu 25% fata de 2018. Si media AI per proiect a crescut cu aproape jumatate (43%), ajungand la 7,8 mil. de euro. Cifra de afaceri a companiilor de impact analizate a depasit anul trecut valoarea de 700 de mil. euro, in crestere cu 8% fata de anul precedent.

Tabel 1:  Evolutia companiilor de impact intrate in insolventa in ultimii doi ani:

  • Topul companiilor intrate in insolventa anul trecut

Cele mai mari insolvente noi in 2019, atat dupa cifra de afaceri cat si dupa valoarea activelor imobilizate sunt: Complexul Energetic Hunedoara, Delta ACM, ELCEN Constanta si Petrocart SA. Primele zece insolvente de impact din punctul de vedere al valorii activelor imobilizate insumeaza o valoare totala a AI de 639 mil. de euro si asigura 45% din locurile de munca.

Tabel 2: Top 10 insolvențe de impact în 2019, după valoarea activelor imobilizate (AI) și după cifra de afaceri (CA)

Top trei cele mai afectate sectoare de activitate cumuleaza 73% din valoarea AI, 79% din angajati si 61% din CA a insolventelor de impact. De pe locul intai, sectorul energetic insumeaza 41% din AI, 36% dintre angajati si 605 mil. de lei CA. Pe locurile doi si trei se situeaza constructiile cu 19% din valoarea AI si 764 mil. lei CA si, sectorul industrial, cu 13% din AI si 708 mil. lei CA si cele mai multe companii afectate, 21 din 139. Locurile patru si cinci sunt ocupate de comert si imobiliare, iar cel mai putin afectate au fost transportul, agricultura, distributia de apa si petrolul.

Conform analizei CITR, in 2019 au intrat in insolventa aproximativ 12 companii de impact in medie lunar, insemnand aproape 3 insolvente pe saptamana. Dintre acestea, numai 39 de companii, respectiv 29% insolventele noi de anul trecut inregistreaza si datorii la stat, insa valoarea creantelor pe care acestea le datoreaza statului se ridica la 75% din total, respectiv 1,4 miliarde de lei.

Despre CITR

CITR este liderul pietei de insolventa din Romania inca din 2008. Cu o experienta de 20 de ani pe piata insolventei si peste 1000 de proiecte gestionate de-al lungul timpului, CITR administreaza anual un patrimoniu de peste 650 de milioane de euro si distribuie anual peste 300 de milioane de euro creditorilor, in misiunea sa de a salva valoarea din companiile romanesti.

Incepand cu anul acesta, CITR este o companie Impetum Group, primul grup romanesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapa din viata unei companii, cu scopul de a contribui la imbunatatirea calitativa, la consolidarea mediului economic national si la crearea unui viitor prosper pentru Romania. 

Autori