loader
Matei Paun, Black Sea Fund: Sa opresti tranzactii pentru a astepta sa treaca un moment mai dificil, precum o criza, nu este dovada unui bun profesionist

Matei Paun, Black Sea Fund: Sa opresti tranzactii pentru a astepta sa treaca un moment mai dificil, precum o criza, nu este dovada unui bun profesionist

Noi am creat o structura in care antreprenorii sa nu se simta lezati de pandemie

• A opri tranzactii pentru a astepta sa treaca o criza nu este dovada unui bun profesionist

• Tranzactii incheiate pe structuri care sa nu dezavantajeze antreprenorii

• Domeniul stomatologiei, unul dintre cele mai fragmentate sectoare economice

• Pandemia este un fenomen temporar finit spre deosebire de criza din 2008

Sa opresti tranzactii pentru a astepta sa treaca un anumit moment mai dificil, precum o criza, nu este dovada unui bun profesionist. Black Sea Fund a finalizat in 2020 doua tranzactii - cu DigiRay si Theta - dar pe o structura care sa nu dezavantajeze antreprenorii si care sa le permita acestora sa recastige ceea ce au pierdut in pandemie, afirma Matei Paun, co-fondator al fondului de investitii.

Opinie Matei Paun: “Un bun finantist, un bun profesionist in zona noastra de activitate gaseste solutii care sa tina cont de posibilele riscuri ale unei tranzactii. A te opri asteptand sa treaca un anumit moment, precum o criza, nu este dovada unui bun profesionist.”

Experienta si profesionalismul trebuie sa te indemne sa te gandesti la abordari prin care sa inaintezi.

Pandemia este un fenomen finit temporar spre deosebire de criza din 2008 care nu avea neaparat un orizont clar, nu se stia cat va dura, ce va determina. In 2008, cand a inceput totul, nimeni nu stia daca va dura sase luni, sase ani sau 20 de ani. In schimb, pentru aceasta pandemie, a existat un oarecare consens stiintific care spunea inca de la inceput ca mai mult de doi - trei ani este improbabil sa dureze. Pandemia are aceasta calitate

importanta a unui sfarsit palpabil. Si, chiar daca a fost dificil, noi am ramas adeptii ideii ca poate chiar in toiul crizei exista si oportunitati.

O structura care sa le permita antreprenorilor sa recastige valoarea erodata de pandemie

Astfel, am finalizat doua tranzactii pe cifrele din 2020, dar cu o structura care sa le permita antreprenorilor sa recastige valoarea erodata de pandemie. Am creat structuri prin care sa nu-i “penalizam” pentru rezultate. Poate multe persoane s-ar fi asteptat sa profitam de context, poate ar fi zis ca 2020 a fost un moment foarte favorabil pentru fonduri. Dar noi nu am privit lucrurile astfel si nici nu am actionat in acest mod. Ne-am straduit sa cream o tranzactie care sa fie win-win pentru toata lumea asigurand astfel o aliniere si un echilibru sustenabil intre antreprenori si investitori.

Discutiile cu DigiRay au inceput chiar inainte de pandemie, in ianuarie - februarie anul trecut. Fondatorii DigiRay sunt un cuplu tanar, doi oameni foarte seriosi si muncitori din Zalau, care au extins acest business in toata Transilvania. Pe noi ne-a atras zona de stomatologie pentru ca aveam deja experienta intermedierii vanzarii DentEstet catre Med-Life si a Dentotal catre Abris. De asemenea, in cazul Dentotal exista asemanarea vanzarii tot catre un fond de investitii.

Stomatologia, unul dintre cele mai fragmentate domenii economice

Pe de alta parte, zona de stomatologie este printre cele mai fragmentate sectoare, cu in jur de 17.000 de medici stomatologi si aproximativ 12.000 de cabinete. Ne-am uitat la mai multe oportunitati pe segmentul de cabinete, dar, intr-un final, am considerat ca este mai intelept sa intram pe partea de imagistica. Aceasta nisa este mult mai putin fragmentata si este mai usor sa iei 30% din piata de imagistica decat sa ajungi la acelasi procent din cea de cabinete. Ca sa luam 30% din aceasta ar fi trebuit sa facem tranzactii cu sute sau chi-ar mii de cabinete.

Au fost doua momente esentiale ale tranzactiei cu DigiRay, aceleasi ca in fiecare tranzactie: sa ajungem la un acord in legatura cu valoarea companiei si la cel in legatura cu necesitatea banilor pentru dezvoltare. In perioada respectiva, in a doua jumatate a anului trecut, am creat o structura in care antreprenorii sa nu se simta deloc lezati de contextul nefericit al pandemiei. Altfel, solutia era sa asteptam sa treaca pandemia. Dar ar fi insemnat sa pierdem oportunitati si timp.

Companiile vor avea nevoie de servicii de fit-out chiar si in momentele dificile

De asemenea, in tranzactia cu Theta am avut un sistem de ajustare care ne-a permis si noua si antreprenorului sa inaintam in acest context dificil. Noi am considerat ca si in aceste momente dificile companiile vor avea nevoie de servicii de fit-out. Multi s-au gandit ca se inchid birourile. Da, o parte s-au inchis, dar o parte s-au reorganizat pe alte principii. De exemplu, pe modelul de work-sharing. Acest fapt este valabil pentru orice business. Anumite business-uri se reasaza, se modifica. Problema pentru un business precum Theta ar fi daca totul ar incremeni, ar inseamna ca nimeni nu mai face nimic. Dar atat timp cat avem schimbari in zona de birouri, directia este mai putin importanta, esential este sa existe o dinamica.

Noi ne-am adaptat foarte repede si destul de usor la lockdown si la noua modalitate de a face business. Eu, de mult timp aveam o abordare destul de digitalizata, cu multe conferinte, e-mailuri. Evident ca un prim contact fizic este necesar si ajuta foarte mult la dezvoltarea relatiei, dar, per total, am reusit sa ducem doua tranzactii la bun sfarsit intr-un context virtual”.

Despre Black Sea Fund

Black Sea Fund este un fond de investitii fondat in 2018 de catre Arin Ion, Matei Paun, Cornel Fumea si Adrian Vasile. Fondul are un buget de 43 de milioane de euro, iar pana acum a investit in companiile Intermedio General Group SA (Theta) si Clinica Dentara SA (DigiRay). Black Sea Fund este interesat in special de companii de marime medie, iar investitia per companie este intre trei - opt milioane de euro.

Autori