loader

Ludwik Sobolewski pledeaza pentru un parteneriat intre Romania si Polonia

Ar fi bine ca Romania si Polonia sa se apropie, in avantaj reciproc, inainte ca lumea sa-si indrept atentia catre ele, sustine directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Ludwik Sobolewski, intr-un editorial publicat duminica in cotidianul polonez Rzeczpospolita, intitulat 'Doi tigri din Europa de Est'.

Potrivit lui Ludwik Sobolewski, Polonia si Romania sunt cele mai mari doua tari din regiune, atat in ceea ce priveste populatia, cat si si PIB-ul (masurat prin puterea de cumparare a populatiei), raporteaza AGERPRES. Impreuna, cele doua tari sunt o piata considerabila, locuita de aproape 58 de milioane de oameni, cu doar cateva milioane mai putini decat in Italia (60,8 milioane), Marea Britanie (64,8 milioane) si Franta (66,4 milioane). De asemenea, Polonia si Romania sunt tari stabile din punct de vedere economic.


'Cu inflatie scazuta, cu o datorie publica relativ scazuta (datoria publica a Romaniei este de numai 39% PIB), cu dobanzi scazute si un curs de schimb relativ stabil, ele ofera un sentiment puternic de securitate investitorilor straini. Puteti adauga, de asemenea, ca aceste doua tari s-au prezentat bine in timpul recentei crize globale. Polonia nu a cazut in recesiune, iar Romania, cu succes datorita politicilor bune, a iesit dintr-o recesiune profunda', considera Ludwik Sobolewski.


Potrivit directorului BVB, Polonia si Romania sunt unite nu doar prin oportunitati, dar si prin amenintari, cea mai mare fiind scaderea populatiei, ca urmare a diminuarii natalitatii si a fenomenului de migratie economica. Potrivit datelor OECD, in tarile din asa-zisa Europa veche, se afla in prezent peste 2,4 milioane de cetateni romani si 1,8 milioane de polonezi.


Romania este din ce in ce mai apreciata de oamenii de afaceri polonezi. In 2014, exporturile poloneze de bunuri si servicii in Romania s-au ridicat la aproximativ 12 miliarde de zloti, in crestere fata de sapte miliarde de zloti in 2010, ceea ce o plaseaza pe locul 18 in topul pietelor de export ale Poloniei. De asemenea, soldul balantei comerciale este unul pozitiv pentru Polonia, tara care, in 2014, a importat din Romania bunuri si servicii in valoare de aproximativ sase miliarde de zloti.


'Romania nu este doar o piata mare care se dezvolta rapid, apropiata de noi geografic si cultural, dar este si o piata ideala pentru exporturile poloneze. Este, de asemenea, un loc de potentiale investitii poloneze de capital', subliniaza Ludwik Sobolewski.


In viitorul apropiat, ar trebui sa fie accelerat procesul de privatizare si este asteptata intrarea mai multor companii pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cu oferte publice initiale (IPO). Actiuni listate la BVB se caracterizeaza printr-un raport P/E = 11,4 si printr-o dobanda atractiva, cea mai mare din regiune, la randamente in valoare de circa 4,5% (date pentru iulie 2015). Toate acestea pot fi de interes pentru investitorii polonezi.


Sobolewski crede ca Romania si Polonia pot si trebuie sa fie parteneri economici importanti. Atat in Uniunea Europeana, cat si in NATO, sunt tarile cu cele mai lungi frontiere cu state care nu sunt membre ale UE. Strategic, cum constata politologul George Friedman, practic nu exista intre ele chestiuni in disputa, iar traditia colaborarii este una de durata.


'Merita sa privim Romania nu in mod stereotip, ca pe o tara care nu este moderna si cultural straina pentru polonezi, ci sa o vedem asa cum este ea: din ce in ce mai moderna si mai prospera, oferind posibilitati de crestere si dezvoltare a afacerilor peste media la scara europeana. Exista putine tari in lume in care Polonia este luata ca model de succes social si economic, un model care inspira, fiind copiate unele dintre elementele sale. Antreprenorii polonezi vor aprecia aceasta forma de capital intangibil, care faciliteaza afacerile', crede directorul BVB.


Cotidianul polonez "Rzeczpospolita" este partener la forumul de cooperare Polonia-Romania-Moldova, care va avea loc la 17 septembrie in Wroclaw.


Sursa: AGERPRES/(AS — autor: Constantin Balaban, editor: Oana Tilica)

http://www.agerpres.ro/economie.
 

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES