Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Listarile publice globale in T1 2025: intre provocari si incertitudini | DoingBusiness.ro
loader
Listarile publice globale in T1 2025: intre provocari si incertitudini

Listarile publice globale in T1 2025: intre provocari si incertitudini

Pietele IPO globale s-au confruntat cu incertitudini severe in primul trimestru din 2025, provocate de schimbarile geopolitice semnificative si de ascensiunea unor modele de inteligenta artificiala inovatoare

  • Piata IPO globala s-a redresat, cu 291 de IPO-uri care au atras 29,3 miliarde USD, si o crestere anuala de 20% a valorii tranzactiilor
  • SUA a inregistrat a treia cea mai buna performanta din istorie, cu 59 de listari in T1
  • Inteligenta artificiala a devenit un element central in a mesajul strategic formulat de companiile aspirante la IPO-uri din domeniile tehnologic, financiar si sanatate si biostiinte

Pietele IPO globale s-au confruntat cu incertitudini severe in primul trimestru din 2025, provocate de schimbarile geopolitice semnificative si de ascensiunea unor modele de inteligenta artificiala inovatoare. Un total de 291 de tranzactii IPO au atras fonduri in valoare de 29,3 miliarde de USD la nivel global, mentinand un volum constant comparativ cu primul trimestru al anului 2024, in timp ce valoarea totala a tranzactiilor s-a majorat cu 20%. Statele Unite au excelat in activitatea IPO, pietele din Asia-Pacific au dat semne de revenire, iar activitatea din regiunea EMEIA s-a mentinut constanta.

Schimbarile radicale de politica ale noului guvern din SUA au produs atat oportunitati, cat si riscuri. Prognozele privind inflatia au crescut, iar taxele vamale nu vor face decat sa alimenteze si mai mult presiunile inflationiste in Statele Unite si in intreaga lume, generand incertitudine in politicile monetare. Sectorul aerospatial si al apararii inregistreaza o crestere accentuata a investitiilor la nivel mondial, pe fondul majorarii cheltuielilor militare, ceea ce ar putea stimula activitatea IPO in acest domeniu. Totusi, noile politici au avut si un efect de descurajare a eforturilor legate de aspectele de mediu, sociale si guvernanta (ESG), intrucat companiile se confrunta cu un cadru legislativ neuniform pe diferite piete. Companiile care doresc sa lanseze oferte publice initiale exploateaza din ce in ce mai mult inteligenta artificiala pentru a-si optimiza strategiile de piata si eficienta operationala, semnaland un impact transformator asupra modului in care se pregatesc pentru listare si executa aceste operatiuni.

George Chan, lider EY Global IPO, a declarat: „La inceput de 2025, un val de dinamici emergente amplifica volatilitatea si incertitudinea pe intreaga scena a IPO-urilor. In conditiile in care framantarile geopolitice rescriu regulile jocului, politicile postelectorale redeseneaza granitele oportunitatilor, iar inovatiile tehnologice rastoarna asteptarile, succesul le va apartine celor care se ancoreaza in fundamente de neclintit si se adapteaza mediului instabil prin pregatire si agilitate pentru a valorifica momentul decisiv”.

Performantele regionale in primul trimestru al anului 2025

Numarul IPO-urilor din primul trimestru al anului 2025 in regiunea America a crescut cu 51% fata de primul trimestru din 2024, in contextul in care conditiile favorabile ale pietei de la inceputul trimestrului au facilitat tranzitia catre pietele publice. In Statele Unite, tranzactiile transfrontaliere au reprezentat 58% din noile listari din acest trimestru.

Regiunea Asia-Pacific a aratat semne de revenire, recastigand pozitia de lider ca volum si valoare a IPO-urilor, Japonia contribuind cu cea mai mare oferta publica initiala la nivel mondial in acest trimestru. Hong Kong, Coreea de Sud si Malaysia au inregistrat o crestere puternica, dar China continentala si Oceania raman sub nivelul asteptarilor.

In regiunea EMEIA, schimbarile semnificative ale politicii SUA sub noua administratie au plasat Europa in mijlocul unei furtuni geopolitice si au adus mai multa incertitudine pe piata IPO. Cu toate acestea, Orientul Mijlociu a continuat sa performeze bine, in timp ce India s-a remarcat printr-o valoare substantiala a tranzactiilor, in pofida unei scaderi a volumului.

Inteligenta artificiala transforma peisajul IPO-urilor

Inteligenta artificiala devine o forta transformatoare in peisajul IPO-urilor, influentand semnificativ traiectoriile de crestere ale companiilor.

Organizatii din diverse sectoare utilizeaza inteligenta artificiala pentru a isi eficientiza operatiunile si a-si maximiza sansele de a avea oferte publice de succes. Este demn de remarcat faptul ca sectoarele tehnologiilor, sanatatii si biostiintelor si financiar sunt cele care au mentionat cel mai des inteligenta artificiala in raportarile oficiale, iar aceasta joaca un rol central in mesajele strategice ale companiilor care au apelat recent la oferte publice initiale.

Perspectivele anului 2025

Prinse in vartejul incertitudinilor, unele companii care initial planuiau sa se listeze in 2025, in special cele care vizau primul trimestru al anului, si-au amanat IPO-urile pentru trimestrele urmatoare sau chiar pentru inceputul anului 2026. Cele care s-au listat deja in primul trimestru prezinta performante diverse pe piata secundara. In acelasi timp, pietele de capital din marile economii au suferit o prabusire incepand cu sfarsitul lunii martie 2025 si pana la inceputul lui aprilie 2025 in contextul turbulentelor declansate de introducerea taxelor vamale, spulberand sperantele legate de cotatii ridicate si durabile in regiunile principale. Desi IPO-urile au ramas stabile in acest trimestru, indiciile unei volatilitati crescute si o perspectiva incerta semnaleaza acum o atitudine pesimista a investitorilor pentru listarile din viitorul apropiat. Se preconizeaza insa ca Statele Unite vor atrage in continuare listari internationale. Sectorul industrial, inclusiv cel aerospatial si al apararii, este de asemenea bine pozitionat pentru o crestere sustinuta in 2025, ajutat de perspective solide in materie de listari si de legislatia favorabila.

In pofida dificultatilor provocate de tensiunile geopolitice, de cresterea tarifelor comerciale, de perspectivele economice negative, riscurile legate de cresterea inflatiei si de volatilitatea pietei pe termen scurt, exista si semnale pozitive, cum ar fi perspective solide legate de lansarea de noi IPO-uri la nivel mondial si sprijinul guvernamental directionat catre sectoare esentiale. 

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 392.995 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 51,2 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2024. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania inca din anul 1992, EY furnizeaza, prin intermediul celor peste 1.000 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale.

Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informatii, vizitati: www.ey.com

Despre date

Datele prezentate in acest document sunt disponibile la ey.com/ipo/trends.

Datele aferente primului trimestru al anului 2025 cuprind IPO-urile finalizate in intervalul 1 ianuarie - 31 martie 2025. Datele aferente primului trimestru al anului 2024 cuprind IPO-urile finalizate in intervalul 1 ianuarie - 31 martie 2024. Datele aferente intregului an calendaristic 2024 cuprind IPO-urile finalizate in intervalul 1 ianuarie - 31 decembrie 2024.

Sursele tuturor datelor din prezentul document sunt Dealogic, Mergermarket, PitchBook, S&P Capital IQ, AlphaSense si analize EY, daca nu se precizeaza altfel. Datele Dealogic cuprinse in prezentul raport fac obiectul licentei acordate de ION. ION pastreaza si isi rezerva toate drepturile asupra acestor date. Datele referitoare la societatile vehicul investitional (SPAC) au fost excluse din toate datele cuprinse in acest raport, cu exceptia cazurilor indicate.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL
   Update cookies preferences