loader

Lipsurile domina psihologia antreprenorului roman

Lipsurile marcheaza psihologia antreprenorului roman, de la lipsa predictibilitatii fiscale, lipsa resurselor umane calificate, la lipsa de viziune a politicilor publice, a resurselor financiare sau educatiei antreprenoriale. Romania se plaseaza pe locul 48 din 189 de tari analizate in 2015 in privinta usurintei de a desfasura afaceri, in urcare de pe locul 73 in 2014.

La intrebarea cu raspuns deschis “care considerati ca este cel mai important obstacol in inceperea si dezvoltarea unei afaceri in Romania”, cei mai multi antreprenori romani indica aspecte de natura fiscala: impredictibilitatea reglementarilor, sistemul complicat de fiscalizare si reglementare si nivelul ridicat al taxelor.

 

De asemenea, dintr-o analiza a celor mai utilizate cuvinte ca raspuns la intrebarea de mai sus, din cadrul studiului EY Antreprenorii vorbesc - Barometrul antreprenoriatului romanesc 2015, observam ca lipsurile marcheaza psihologia antreprenorului roman. Antreprenorii mentioneaza ca se confrunta cu lipsa predictibilitatii fiscale, lipsa resurselor umane calificate, lipsa de interes pentru antreprenori in cadrul administratiei centrale si locale, lipsa de viziune a politicilor publice, lipsa incubatoarelor de afaceri, a resurselor financiare sau educatiei antreprenoriale. De asemenea, birocratia ii preocupa in masura foarte mare pe oamenii de afaceri romani.

 

Adjectivele “excesiv” si “stufos” apar in calificarea legislatiei fiscale romanesti, birocratiei si a controalelor diverselor agentii si autoritati, in timp ce alti antreprenori indica existenta unei “legislatii neatractive”. Toate aceste aspecte legate de birocratie sunt insumate de unii antreprenori respondenti sub un singur cuvant: “statul”, in timp ce altii nu sunt multumiti de atitudinea autoritatilor fiscale, locale sau centrale fata de contribuabili.

 

Desi nu este prima data cand aspectele legate de fiscalizare si birocratie sunt indicate de antreprenori ca probleme importante, antreprenorii nu percep in majoritatea lor imbunatatiri in aceasta arie in ultimul an.

 

Aproape jumatate dintre ei considera ca acest factor s-a deteriorat in ultimul an (49%). Trebuie insa adaugat ca sunt mai putini antreprenori care cred ca aspectele legate de fiscalitate si legislatie in general s-au deteriorat, fata de editia de anul trecut a studiului EY Antreprenorii vorbesc: Barometrul antreprenoriatului romanesc. 29% considera ca acest aspect nici nu s-a imbunatatit, nici nu s-a deteriorat in Romania, in timp ce 20% cred ca opereaza intr-un mediu legislativ imbunatatit.

 

 

Concluziile Bancii Mondiale: Doing Business 2015 – Going beyond efficiency


Daca luam in calcul insa clasamentul realizat anual de Banca Mondiala, Doing Business 2015, mediul legislativ s-a imbunatatit in Romania pentru firmele mici si mijlocii. tara noastra se plaseaza pe locul 48 din 189 de tari analizate in privinta usurintei de a desfasura afaceri in mediul privat, in urcare de pe locul 73 in 2014. Analiza este valabila pentru cel mai mare oras din fiecare tara analizata, respectiv Bucuresti, pentru Romania.

 

Urcarea de 25 de locuri in clasamentul Bancii Mondiale este explicata prin modificarile legislative si administrative din Romania, dar si prin schimbarea de metodologie in realizarea acestui top.

 

In acelasi timp, in tari precum Bulgaria, Polonia, Estonia, Letonia, Lituania ramane mai usor sa desfasori afaceri din punctul de vedere al reglementarilor decat in Romania, conform aceluiasi clasament. Din aceeasi zona geografica cu Romania, Ungaria, Slovenia si Moldova s-au situat dupa tara noastra in topul Bancii Mondiale.

 

In concluzie, in ciuda urcarii in topul Bancii Mondiale, antreprenorii indica pentru autoritati nevoia stringenta de concentrare asupra sistemului fiscal pentru a ajuta la dezvoltarea antreprenoriatului din Romania prin masuri ca reducerea costurilor administrative si de conformitate a companiilor cu reglementarile in vigoare, simplificarea complexitatii legislatiei, mai ales pentru companiile mici, cu resurse reduse, si scaderea poverii fiscale, mai ales pentru start-up-uri.

 

Printre masurile punctuale sugerate de antreprenori in domeniul fiscalitatii si birocratiei se afla, intr-o ordine aleatoare:
• Colectarea fiscala mai buna
• Facilitati fiscale pentru start-up-uri
• Cod fiscal care sa nu se modifice timp de 5 ani
• Simplificarea contabilitatii pentru IMM-uri
• Reducerea numarului controalelor fiscale
• Adoptarea unei legi a antreprenoriatului
• Corelarea prevederilor dintre diversele acte normative
• Functionarii din administratia de stat sa fie sanctionati in cazul obstructionarii activitatii antreprenorilor
• Un birou unic pentru infiintarea firmelor, e-government
• Reducerea TVA-ului

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL