loader

Analiza Tradeville: Recentele scaderi de pe bursa din China vor afecta economia locala

Recentele scaderi dramatice de pe bursa din China se vor reflecta indirect si asupra economiei locale, fiind de asteptat ca importurile Romaniei care sunt denominate in dolari sa continue sa se scumpeasca.

Printre bunurile la care vor avea loc cresteri de preturi se numara produsele electronice importate din Asia de Sud-Est, dar vor putea avea loc si scumpiri ale combustibililor.

 

Situatia vine pe fondul vanzarilor agresive care au avut loc in ultimele zile pe bursa din China si care au determinat scaderi semnificative ale indicilor. De altfel, primele vanzari pe bursa din China au aparut inca de la mijlocul lunii trecute, atunci cand a fost anuntat un nou val de IPO-uri care urma sa absoarba o cantitate uriasa de lichiditate din piata si, de asemenea, o noua serie de restrictii privind marjele de tranzactionare. intrucat cifrele de pozitionare erau deja extrem de mari, iar 90% din componenta bursei inseamna investitori mici locali, vanzarile s-au transformat rapid in lichidari fortate, in panica.

 

Autoritatile chineze au reactionat deja, insa masurile lor de a opri escaladarea situatiei sunt timide, astfel ca lichidarile fortate ale pozitiilor de cumparare cel mai probabil vor continua. Totusi, Beijingul nu doreste sa fie privit ca pierzand total controlul asupra unei parti importante a sistemului sau financiar, prin urmare este posibil ca masurile stimulative sa devina tot mai credibile in viitorul apropiat si, astfel, bursa locala sa aiba o oarecare corectie pozitiva.

 

Castigatorul acestei situatii cel mai probabil va fi, pe termen mai lung, dolarul american, care va continua sa se aprecieze, inclusiv fata de euro. Totusi, acest lucru nu va genera avantaje competitive pentru exportatorii romani, atat timp cat cursul EUR/RON ramane stabil in jurul valorii de 4,45.

 

Influenta asupra bursei locale

 

Bursa de la Bucuresti, precum si leul, nu au o legatura directa cu bursa din China, iar economia chineza nu este atat de mult influentata de bursa, intrucat mecanismul de transmitere nu se aseamana cu cel din alte economii importante. insa, escaladarea situatiei de pe bursa din China poate genera o pierdere de credibilitate la nivel global in sistemul financiar chinez si in abilitatea autoritatilor de a controla sistemul.

 

Din perspectiva pietelor noastre de capital, efectele nu vor fi semnificative, insa in perioade de apreciere a dolarului american, economiile si pietele emergente sunt, de regula, vulnerabile. Totusi, Romania este pozitionata rezonabil, avand o balanta echilibrata a contului curent, stabilitate politica, stabilitate a cursului valutar si o crestere economica de top la nivelul UE, astfel incat ne asteptam ca efectele sa fie limitate.

Autori

foto
TRADEVILLE SA