loader

Legea privind anularea unor obligatii fiscale

Legea nr. 209/2015 privind anularea unor obligatii fiscale publicata in Monitorul Oficial nr. 540 din 20 iulie 2015

Activitati independente


Pentru perioadele fiscale pana la 1 iulie 2015, se anuleaza diferentele de obligatii fiscale principale, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora, rezultate in urma reconsiderarii unei activitati ca fiind activitate dependenta, stabilite de catre organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, si care nu au fost achitate pana la data intrarii in vigoare a Legii.


De asemenea, organul fiscal nu reconsidera o activitate ca fiind dependenta si nu emite o decizie de impunere pentru perioadele anterioare datei de 1 iulie 2015.


Indemnizatii de delegare si detasare


Pentru perioadele fiscale de pana la 1 iulie 2015, se anuleaza diferentele de obligatii fiscale principale si/sau obligatii fiscale accesorii, ca urmare a reconsiderarii sumelor reprezentand indemnizatia de delegare si detasare primita de catre angajatii care si-au desfasurat activitatea pe teritoriul altei tari, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, si care nu au fost achitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei Legi.


De asemenea, organul fiscal nu recalifica continutul acestor indemnizatii si nu emite o decizie de impunere in acest sens pentru perioadele anterioare datei de 1 iulie 2015.

 

TVA


Pentru perioadele fiscale de pana la 1 iulie 2015, se anuleaza diferentele de TVA si obligatiile fiscale accesorii aferente, pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuala ca urmare a depasirii plafonului si neinregistrarii ca platitor de TVA, stabilite si comunicate de organul fiscal prin decizie de impunere si neachitate de contribuabil.


Pentru perioadele anterioare datei de 1 iulie 2015, organul fiscal nu emite decizii de impunere pentru obligatiile fiscale si accesoriile de natura celor de mai sus.


In cazul in care contribuabilul si-a exercitat, potrivit legii, dreptul de deducere in primul decont de TVA depus dupa emiterea deciziei de impunere, se vor anula doar obligatiile fiscale accesorii aferente diferentelor de TVA.


Contributia de asigurari sociale de sanatate


Pentru perioada 1 ianuarie 2012 – 30 iunie 2015, se anuleaza contributia de asigurari sociale de sanatate, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acesteia, datorata de persoanele pentru care baza lunara de calcul al contributiei sociale de sanatate este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara, stabilita de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, si care nu au fost achitate pana la data intrarii in vigoarea a Legii.


De asemenea, organul fiscal nu va emite decizie de impunere pentru perioada cuprinsa intre 1 ianuarie 2012 – 30 iunie 2015.
Prevederile acestui paragraf se aplica si persoanelor care nu realizeaza venituri si pentru care baza lunara de calcul a contributiei de sanatate este salariul de baza minim brut pe tara.


Dispozitii generale


Anularea obligatiilor fiscale prezentate mai sus se efectueaza din oficiu de catre organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligatiilor fiscale, care se comunica contribuabilului.


In cazul in care s-a emis decizia de impunere pentru obligatiile fiscale si nu a fost comunicata contribuabilului, aceasta nu se mai comunica, iar autoritatile fiscale vor reconcilia intern aceste obligatii.


Procedura de aplicare a legii se va aproba in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a legii.


Prevederile legii intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL