ING Bank si Directoratul National pentru Securitate Cibernetica (DNSC) avertizeaza cu privire la inselatoriile romantice, care iau amploare in luna iubirii, exploatand emotiile potentialelor victime.
Cele mai populare masti folosite de infractorii romantici sunt ale unor actori celebri sau personalitati publice, soldati sau medici in misiune, dar si oameni de afaceri sau investitori aflati in situatii dificile temporare.
Activi pe platformele de dating si retelele sociale, ei vor promite rapid dragoste adevarata si vor depune toate eforturile pentru a construi o relatie virtuala, dar scopul este unul singur: de a fura banii persoanelor vulnerabile.
„Dupa stabilirea relatiei si crearea unui sentiment de apropriere si incredere, invariabil, apar cererile de ajutor financiar. Frecvent, sunt invocate urgente de sanatate, accidente, conturi bancare blocate sau documente pierdute, adica diferite situatii dramatice, care necesita intotdeauna bani.
Astfel, militarul in misiune poate solicita bani pentru a se intoarce acasa sau pentru a accesa o suma mare de bani blocata intr-un cont bancar sau intr-o tara straina. Sau poate este o personalitate publica care a suferit un accident grav. Sau un antreprenor de succes care a avut o problema neasteptata in timpul unei calatorii de afaceri si cere un imprumut temporar, cu promisiunea de a restitui suma in cel mai scurt timp.
Indiferent de povestea creata, ea este mereu presarata cu ghinioane sau accidente suspecte, care trebuie sa reprezinte importante semnale de alarma.” – Alin Becheanu, Head of Faud Monitoring & Prevention, ING Bank Romania.
Escrocii sentimentali vizeaza frecvent seniorii, profitand de vulnerabilitatea lor emotionala, dar si de faptul ca sunt mai putin familiari cu pericolele din mediul online. Persoanele singure, divortate sau vaduve sunt tinte preferate ale acestora. Totodata, ei cauta persoane cu venituri stabile care ar putea fi dispuse sa trimita bani, cu mai putina experienta pe retelele sociale si aplicatiile de dating. Astfel, persoanele cu varsta peste 50 de ani pot fi vizate, in principal, de atacatorii romantici.
Pentru manipulare, infractorii pot apela la manifestari excesive de afectiune si atentie, cunoscute sub numele de tactici de tip “love bombing”. Totodata, mesajele pot fi foarte informale si pot contine uneori greseli gramaticale.
O practica frecventa este si de a trimite documente false (acte de identitate, bilete de avion, contracte, chitante) pentru a parea credibili si a sustine povestile lor.
„Cei care comit escrocherii romantice sunt experti in ceea ce fac, sunt rabdatori si meticulosi, cunosc foarte bine cum sa activeze stimuli emotionali si par de cele mai multe ori autentici, grijulii si credibili. Unii dintre escroci sunt prezenti pe majoritatea site-urilor de dating, matrimoniale sau pe platformele de social media.
In conversatiile avute cu potentialele victime, ei pot ajunge chiar la cereri in casatorie sau planuri sa se intalneasca personal cu victima, dar acest lucru nu se va intampla niciodata.
Astfel, daca ati stabilit o relatie la distanta pe internet, cu o persoana pe care nu ati intalnit-o fizic si nu o cunosteati inainte, analizati cu atentie situatia si puneti-va intrebarile potrivite pentru a verifica daca este o persoana reala sau in spatele contului se afla un infractor. Iar in momentul cand interlocutorul solicita sume de bani ori date sensibile de la dvs., oferind diferite pretexte care au deopotriva o aura de urgenta, in acel moment trebuie sa va activati reflexele de securitate. Atunci cand aveti suspiciuni, nu ezitati sa cereti ajutor! ” - Mihai Rotariu, manager al Directiei de Comunicare, Marketing si Media din cadrul DNSC.
Sfaturi de la ING & DNSC pentru prevenirea fraudelor romantice:
1. NU trimiteti bani! Oricare ar fi circumstantele, nu trimiteti niciodata bani unei persoane pe care nu o cunoasteti personal, indiferent de motivele invocate.
2. Nu oferiti niciodata informatii precum datele cardului, parole, PIN, sau copii ale actelor de identitate, indiferent cine cere aceste date.
3. Aveti grija ce postati si faceti public online. Atacatorii se pot folosi de informatiile publicate pe social media pentru a va intelege si aborda cu mai mult succes online.
4. Verificati informatiile legate de persoana cu care corespondati online. Cercetati fotografia si profilul persoanei pentru a vedea daca imaginea, numele sau detaliile au fost folosite in alta parte. Exista instrumente gratis online care va pot arata daca o anumita fotografie a aparut si pe alte site-uri sau apartine altcuiva.
5. Raportati imediat! Daca ati fost contactati de o persoana suspecta care va cere bani, raportati profilul pe platforma respectiva si contactati autoritatile.
Pentru a recunoaste tentativele de frauda online si a nu le cadea victima, informati-va constant despre acestea din surse de incredere precum site-ul DNSC si sectiunea de securitate de pe site-ul ING Bank.
ING
ING Bank Romania este parte a ING Group, institutie financiara internationala globala, care ofera servicii bancare unui numar de peste 38,8 de milioane de clienti individuali, companii sau institutii din peste 40 de tari.
Infiintata in 1994, ING Bank Romania este in prezent o banca universala, oferind produse si servicii tuturor categoriilor de clienti – companii mari si mici, institutii financiare, mici antreprenori si persoane fizice. ING Bank Romania este a patra banca in top 10 banci locale, conform activelor, si singura banca cu crestere organica, fara achizitii de portofolii de clienti sau alte banci. ING Bank Romania este o banca universala cu peste 1,6 milioane de clienti din trei segmente de business: persoane fizice (retail), companii IMM-uri si Mid-Corporate si Wholesale Banking.
Misiunea ING este aceea de a-i sustine pe oameni sa fie cu un pas inainte, in viata si in afaceri.