Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Analiza Deloitte: Romania isi consolideaza pozitia secunda in randul pietelor de fuziuni si achizitii din Europa Centrala si de Est. In 2024, aproape jumatate dintre investitorii strategici implicati in tranzactii pe piata locala au fost romani | DoingBusiness.ro
loader
Analiza Deloitte: Romania isi consolideaza pozitia secunda in randul pietelor de fuziuni si achizitii din Europa Centrala si de Est. In 2024, aproape jumatate dintre investitorii strategici implicati in tranzactii pe piata locala au fost romani

Analiza Deloitte: Romania isi consolideaza pozitia secunda in randul pietelor de fuziuni si achizitii din Europa Centrala si de Est. In 2024, aproape jumatate dintre investitorii strategici implicati in tranzactii pe piata locala au fost romani

Ritmul sustinut de crestere a activitatii de M&A din Romania in 2024 consolideaza pozitia tarii noastre in regiune, micsorand diferenta fata de lider, Polonia

Piata de fuziuni si achizitii (mergers and acquisitions - M&A) din Romania a inregistrat in 2024 unul dintre cele mai ridicate niveluri din ultimii cinci ani, conform unei analize efectuate de Deloitte Romania. Cu 151 de tranzactii de peste 5 milioane de euro, a caror valoare totala estimata este intre 5,7 si 6,1 miliarde de euro si de 5,2 miliarde de euro, fara mega-tranzactia prin care PPC a preluat de la Evryo Group portofoliul de energie regenerabila, piata locala de profil s-a apropiat anul trecut de nivelul record din 2022, cand s-au inregistrat 155 de tranzactii cu o valoare totala estimata de aproximativ 5,2 miliarde de euro (excluzand cele doua mega-tranzactii din 2022, care au totalizat 1,7 miliarde de euro).

Acest nivel de activitate consolideaza pozitia secunda a Romaniei in topul celor mai active piete de M&A din regiunea Europei Centrale si de Est (ECE), arata datele Mergermarket analizate de Deloitte Romania. Ponderea tarii noastre in numarul total de tranzactii inregistrate in regiune a crescut de la 15% (in 2023) la 17%, fiind depasita doar de Polonia (41%, in coborare de la 44%, in 2023) si urmata de Cehia (13%) si de Ungaria (9%). Fata de 2023, numarul de tranzactii din Romania a avut cea mai mare rata de crestere anuala din regiune, de 27%. Spre comparatie, cresterea medie anuala in ECE a fost de 9% in 2024.

Ritmul sustinut de crestere a activitatii de M&A din Romania in 2024 consolideaza pozitia tarii noastre in regiune, micsorand diferenta fata de lider, Polonia. De asemenea, este de remarcat tendinta de maturizare a pietei locale de profil, vizibila in cresterea numarului de tranzactii cu valoare mare, a valorii medii a tranzactiilor, precum si a ponderii investitorilor locali in totalul tranzactiilor. Pentru 2025, ne asteptam la o evolutie in aceeasi directie a maturizarii pietei si la una-doua mega-tranzactii”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Advisory, Deloitte Romania.

Excluzand mega-tranzactiile (tranzactii de peste 500 de milioane de euro), valoarea medie a unei tranzactii a fost de 34 de milioane de euro in 2024, fata de 25 de milioane, in 2023.

Sectorul in care s-au inregistrat cele mai multe tranzactii in 2024 in Romania ramane cel imobiliar si de constructii (28%). Acesta este urmat de energie (18%), produse de consum (13%), produse si servicii industriale (10%) si tehnologie (7%). Din punctul de vedere al valorii, sectorul energetic conduce, cu 34% din totalul pietei, urmat de imobiliare si constructii (22%), produse de consum (14%), servicii bancare si valori mobiliare si produse si servicii industriale (cate 8%).

Investitorii strategici au continuat sa domine piata in 2024, ponderea lor crescand usor de la 87% (in 2023) la 89% din numarul total de tranzactii. Dintre acestia, 44% au fost romani, o crestere semnificativa fata de anul anterior (29%), iar tranzactiile in care au fost implicati reprezinta 32% din valoarea pietei, din nou, un avans considerabil fata de 9%, in anul anterior.

Este remarcabil ca investitorii strategici romani implicati in procese de fuziuni si achizitii in 2024 reprezinta aproape jumatate din numarul total si aproape o treime din valoarea totala a tranzactiilor cu investitori strategici, ceea ce indica o tendinta de maturizare a businessurilor antreprenoriale locale, care acum isi consolideaza pozitia de piata prin achizitii”, a adaugat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Advisory, Deloitte Romania.

Dintre investitorii strategici straini, cei care provin din Grecia au investit cele mai mari sume (13% din valoarea pietei locale din 2024), urmati de britanici (5%), cehi (5%) si elvetieni (4%). In functie de numarul de tranzactii in care au fost implicati, se remarca si investitorii din SUA (7% din volumul pietei), din Germania (5%) si din UK (4%).

Deloitte Romania coordoneaza o practica M&A multidisciplinara, cu o abordare holistica, ce include linii de business precum Strategie de M&A, Corporate Finance, Due Diligence, Integrare post-fuziune, Consultanta Fiscala si Consultanta Juridica. Astfel, echipele de profesionisti Deloitte pot acoperi toate aspectele relevante ale unei tranzactii.

Nota: analiza este efectuata pe baza informatiilor colectate din surse publice si actualizate cu valorile tranzactiilor rezultate din cele mai recente informatii disponibile.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta fiscala si juridica, consultanta, consultanta financiara si managementul riscului catre aproximativ 90% din companiile prezente in topul Fortune Global 500® si catre mii de companii din sectorul privat. Expertii firmei contribuie la atingerea unor rezultate masurabile si de durata, care ajuta la consolidarea increderii in pietele de capital, care permit companiilor sa se transforme, sa prospere si sa deschida calea catre o economie mai puternica, catre o societate mai echitabila si o lume sustenabila. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acopera peste 150 de tari si teritorii. Obiectivul sau este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor aproximativ 460.000 de profesionisti la nivel mondial.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta si managementul riscului, consultanta financiara, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a 3.200 de profesionisti.

Pentru a afla mai multe despre reteaua globala a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL
   Update cookies preferences