loader

Industria miniera trece printr-o perioada dificila ca urmare a scaderii cotatiilor metalelor

Valoarea de piata a companiilor din sectorul minier a scazut, per total, cu 280 miliarde USD, fiind afectate in special cele din mineritul de aur.

In 2013 companiile din industria miniera globala au fost fortate sa se adapteze la unul dintre cele mai dificile medii de operare din ultimii ani, conform studiului anual Mine al PwC.

 

Potrivit noii analize PwC a celor mai mari 40 de companii miniere, nici una nu a fost imuna la conjunctura nefavorabila. Preturile metalelor, inclusiv cel al aurului, care a inregistrat cea mai mare cadere din ultimii 30 de ani, au scazut in mod semnificativ, iar cantitatile de metal extrase s-au redus cu 23%. Acest lucru a facut ca profitabilitatea industriei sa fie la cel mai scazut nivel din ultimul deceniu.


“Industria se adapteaza la vremuri dificile pe termen scurt cu strategii menite sa recastige increderea. De exemplu, in ultimii 2 ani, au fost adusi oameni noi la conducerea a aproape jumatate din cele mai mari 40 de companii miniere la nivel global. In ciuda profitabilitatii diminuate si a scaderii lichiditatilor, performantele industriei au rezistat conditiilor dificile si s-a inregistrat o scadere a profiturilor inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare de doar 8% in 2013. Randamentele dividendelor au continuat sa creasca, dividendele brute platite fiind in crestere cu 5%, iar randamentele dividendelor in crestere usoara la 4%”, a declarat Monica Biota, Partener, Servicii de Audit, PwC Romania.


Studiul Mine a aratat ca, pentru prima oara, in 2013, majoritatea celor mai mari 40 de companii miniere vin din piete emergente, iar datorita performantelor actuale si apetitului mai mare de achizitii, acest trend va continua.


Schimbarile din peisajul minier global s-au reflectat si la nivelul performantei colective a companiilor din pietele emergente fata de cele din pietele dezvoltate. In 2013, profiturile nete insumate ale companiilor din pietele emergente au fost de 24 miliarde USD, comparativ cu o pierdere neta cumulata de 4 miliarde USD pentru companiile de pe pietele dezvoltate, afectate in special de scaderea valorii investitiilor deja efectuate.


In acest context, devine din ce in ce mai dificil pentru companii sa obtina licenta de a opera in toate colturile lumii, din moment ce guvernele sunt din ce in ce mai dornice sa mareasca cota de redevente. Rezultatele alegerilor din 2014 in Brazilia, India, Indonezia si Africa de Sud ar putea modifica si mai mult influenta pietelor emergente in industria mineritului.


“Intrebarea care ramane este cine va fi suficient de indraznet sa prospere in aceste vremuri dificile. Activitatea de fuziuni si achizitii, care a fost neasteptat de discreta in 2013, pare sa fi prins avant in acest an. Sustinuta de o economie americana mai puternica si o cerere mai mare din China, piata este nerabdatoare sa vada rezultatele alegerilor strategice recente, depasind astfel mantra costurilor mai mici si productivitatii in crestere”, a adaugat Monica Biota.


Intre timp, rezultatul initiativelor de reducere a costurilor se va reflecta si mai proeminent/ semnificativ in acest an. Costurile de operare nu au scazut in 2013 (inregistrandu-se o crestere de 4%), in timp ce fluxul de numerar a devenit negativ pentru prima data de cand se realizeaza seria de studii Mine. Amanarea investitiilor in proiecte semnificative era de asteptat, mai ales in urma rezultatelor ultimelor investitii de capital raportate la tintele de profitabilitate asumate.


Mentinerea nivelului dividendelor, cresterea selectivitatii in privinta alocarilor de capital si un management activ al portofoliului sunt printre parghiile folosite pentru a restabili increderea investitorilor in acest sector.


“Masurile traditionale care se iau in conditiile scaderii preturilor materiilor prime au fost adoptate la scara larga, insa incepem sa observam schimbari fundamentale in strategie, si anume: un impuls pentru a simplifica si de a se concentra asupra generarii de valoare din active de calitate superioara; realizarea unei mai mari eficiente si diversificarea investitiilor pentru diminuarea riscurilor; precum si un angajament de a rezolva problema productivitatii tot mai scazute. In 2014 am vazut unele urme incete de revenire pe pietele miniere, capitalizarea de piata a celor mai mari 40 de companii de minerit ramanand stabila, dovada ca un anumit nivel de incredere se intoarce in industrie”, a conchis Biota.
 

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS AUDIT SRL