loader
Indicele Proprietatilor Rezidentiale

Indicele Proprietatilor Rezidentiale

Indicele Proprietatilor Rezidentiale a inregistrat in primul trimestru al anului 2017 o crestere de 7,2% fata de trimestrul similar al anului anterior, respectiv 2,3%, comparativ cu ultimul trimestru din 2016. Trendul crescator se mentine astfel, tendinta ce s-a evidentiat si in trimestrul al IV-lea 2016 cand s-a inregistrat un avans de 4,2% fata de aceeasi perioada din 2015.

Trendul crescator in evolutia de la an la an vine coroborat cu o crestere medie a preturilor de 1,4% pe an in ultimii cinci ani. Potrivit raportuluiEurobank Property Services (EPS), revenirea pietei este evidentiata si de evolutia indicelui preturilor din Bucuresti, care a inregistrat o crestere de aproape 3,0% in primul trimestru din 2017, si in special a celui din zona Bucuresti Centru, cu o crestere trimestriala de 2,3%. Mai mult, extinzand zona, se observa o crestere trimestriala de 2,6% si la indicele pentru Regiunea Bucuresti - Ilfov. Valorile anuale aferente acestei zone au fost, de asemenea, pozitive.

 

Eurobank Property Services (EPS)analizeaza trimestrial evolutia Indicelui Proprietatilor Rezidentiale pentru piata din Romania, acesta fiind bazat pe date istorice care acopera o perioada de 12 ani, incepand din 2005.

 

La nivel national, toate celelalte diviziuni ale Romaniei isi continuacursul ascendent, prezentand schimbari pozitive. Indicele Diviziunii Dunare si Marea Neagra a inregistrat o crestere trimestriala de 2,5%, in timp ce indicii aferenti Dviziunilor Muntenia, Moldova si Sud au inregistrat cresteri trimestriale de 1,1%, 1,6%, respectiv 1,0%. La o analiza a evolutiilor de la an la an, se observa ca toate diviziunile au prezentat modificari pozitive ale preturilor.

 

Referitor la indicii celor unsprezece orase mari din Romania, schimbarile indica variabilitate, datorata atat corelarilor, cat si corectiilor pe termen scurt. Analizand evolutiile de la an la an, Ploiesti a inregistrat o schimbare de -1,7%, in timp ce Oradea si Iasi au inregistrat cresteri de 3,9%, respectiv 4,2%. Indicele Craiova a crescut trimestrial cu 3,1%, in timp ce indicele Cluj a crescut cu 1,4%.

 

Atat proprietatile noi, cat si cele vechi au inregistrat o evolutie pozitiva a indicilor de pret.

 

Noul raport al indicelui rezidential calculat de EPS arata nu numai continuarea tendintelor pozitive ale preturilor in majoritatea zonelor, ci si o tendinta generala de crestere care pare sa se formeze treptat. 

 

  

Autori

foto
CERVED PROPERTY SERVICES SA