loader

In 2015, angajatorii din Romania au oferit beneficii extrasalariale mai mari cu 19%

Cele mai mari beneficii extrasalariale pe parcursul anului au fost acordate de companiile din IT&C si industria farmaceutica

 

Potrivit Smartree, unul dintre liderii in Romania pe piata de externalizare a proceselor de HR, anul 2015 a fost mai generos pentru angajatii romani, valoarea beneficiilor extrasalariale acordate de companii majorandu-se cu 19%, comparativ cu 2014.

 

Astfel, companiile s-au aratat mai relaxate si mai dispuse sa ofere beneficii extrasalariale, fie ele financiare sau non-financiare, acest lucru fiind reflectat de procentul de crestere semnificativa a valorii bonusurilor fata de anul precedent.

 

Cele mai mari beneficii pe langa castigul salarial au fost acordate de companiile din IT&C si industria farmaceutica, in timp ce angajatii din comert si retail au primit cele mai putin valoroase beneficii in afara salariului lunar.

In ceea ce priveste strict Sarbatorile de iarna, valoarea medie a bonusurilor oferite de angajatori in 2015 a fost de 785 lei brut, conform statisticilor Smartree.

 

Ce tipuri de beneficii extrasalariale acorda companiile

 

In ceea ce priveste principalele beneficii extrasalariale oferite de companiile din Romania, acestea fac parte din categorii precum: sanatate, sport, cursuri, turism, asigurari si cadouri. Acestea se impart in doua tipuri: beneficii lunare si beneficii ocazionale/punctuale.

 

Beneficiile lunare includ tichete de masa, abonamente medicale la clinici private, oferirea de telefon mobil sau laptop, decontarea cheltuielilor de transport, abonamente la sali de sport, sali de relaxare sau sali de jocuri etc.

 

Beneficiile ocazionale se acorda sub forma de tichete cadou (Craciun, ziua de nastere), prime de sfarsit de an sau cu diverse ocazii (Paste, Craciun, 8 Martie, vacanta), cadouri pentru copii in zile speciale (1 Iunie, Craciun), programe de formare profesionala, teambuilding, ajutoare pentru nastere/inmormantare/boli grave si incurabile, al 13-lea salariu.

 

„In general, beneficiile extrasalariale pot depinde de marimea si profilul organizatiei. Spre exemplu, in companiile IT si agentiile de publicitate se regasesc adesea sali de relaxare si dedicate jocurilor, pentru a se incuraja creativitatea”, explica Raluca Penes, HR Coordinator Smartree.

 

Oferta, tot mai variata – de la pizza in zilele „ghinioniste”, la gradinita langa birou

 

Oferta angajatorilor a devenit, in ultimii ani, destul de cuprinzatoare la capitolul beneficii extrasalariale. Daca la inceput bonusurile oferite de companii erau strict de ordin financiar, acum beneficiile pot fi, in multe cazuri, vacante pentru angajat si familia sa, cursuri de perfectionare, asigurari medicale etc. Iar paleta de oferte creste tot mai mult.

 

„Unii angajatori ofera si beneficii extrasalariale mai putin obisnuite, cum ar fi un program de lucru flexibil, zile suplimentare de concediu, asigurare stomatologica, vouchere la restaurant, iar altii bonusuri <>, precum zile speciale, cu tematica. Spre exemplu, in zilele de 13 ale lunii, exista companii care ofera pizza sau iesiri la restaurant pentru personal. De asemenea, angajatorii mai ofera cursuri de gatit sau posibilitatea de a conduce o masina de lux in weekend”, mentioneaza Raluca Penes.

 

In plus, unele companii au inceput demersurile pentru un nou tip de facilitate – gradinita in apropiere de birou pentru copiii angajatilor – un proiect special pe cale sa se concretizeze, potrivit informatiilor Smartree.

 

„Un factor important pentru care companiile incep sa ofere din ce in ce mai multe beneficii extrasalariale este partea de fiscalitate. Cu cat fiscalitatea pentru companii este mai buna, cu atat companiile vor oferi mai multe beneficii extrasalariale”, subliniaza Raluca Penes.


Si de partea angajatilor, asteptarile si preferintele au devenit tot mai variate cand vine vorba de beneficii extrasalariale, desi fiscalitatea nu a incurajat aceste practici, cu exceptia tichetelor de masa, a pensiilor facultative, a cadourilor pentru copii pana la 150 lei si a ajutorului de deces.

Exista mai multi factori care intra in discutie, printre acestia fiind varsta, nivelul educatiei, starea civila sau pozitia ocupata in companie.

 

„De exemplu, pentru salariatii cu studii superioare, oferirea unor cursuri de specializare are un impact mai mare decat oferirea aceluiasi beneficiu pentru un angajat cu studii medii, care poate prefera un bonus financiar”, a incheiat reprezentantul Smartree.

 

Pentru realizarea analizei prezentate mai sus s-au luat in calcul peste 150 de companii, in majoritate multinationale, din industrii variate.


 

Autori

foto
SMARTREE ROMANIA SRL