Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator In 2014, industria europeana de biotehnologie a atins cele mai mari performante financiare din istoria ei | DoingBusiness.ro
loader

In 2014, industria europeana de biotehnologie a atins cele mai mari performante financiare din istoria ei

Industria de biotehnologie a atins noi culmi la nivel global in 2014, stabilind recorduri pe practic fiecare indicator financiar major, inclusiv veniturile, profitabilitatea si capitalul acumulat.

Acesti indicatori de performanta pozitivi, alaturi de cateva produse de mare succes lansate si un an puternic in ceea ce priveste aprobarile de noi medicamente, au dus capitalizarea totala a pietei peste pragul de 1.000 de miliarde USD, pentru prima data in istorie. Aceste rezultate, precum si alte analize, au fost publicate in cadrul Beyond borders: Reaching new heights, cel de-al 29-lea raport anual EY privind industria de biotehnologie.

 

Glen Giovannetti, EY's Global Sciences Leader, declara:

"Performantele remarcabile si maturizarea industriei de biotehnologie alimenteaza optimismul privind noua era a inovatiei in biotehnologie, care va genera valoare pe termen lung pentru companii, investitori si pacienti. Investitorii sunt increzatori in privinta viitorului, investind sume mari de bani in jucatorii mai mici care vor genera viitoarele inventii din domeniu."

 

Sectorul european de biotehnologie a atins cele mai mari performante financiare din istoria industriei si a afisat a doua cea mai mare performanta istorica in fiecare categorie financiara individuala. Per ansamblu, sectorul a reusit sa acumuleze 9,2 miliarde USD – cu 53% mai mult ca in 2013 si cu 97% mai mult decat media pe deceniul anterior. Mai jos, sunt prezentate cateva rezultate cheie ale raportului:

 

Cresteri de venituri

Companiile care activeaza in centrele biotehnologice consacrate (SUA, Europa, Canada si Australia) au generat venituri de 123 miliarde USD – o crestere de 24% fata de 2013 si un nou maxim istoric. Companiile europene de biotehnologie au avut parte de cresteri solide de venituri in 2014, datorita faptului ca vanzarile au crescut cu 15%, prin comparatie cu cresterea modesta de 3% din 2013.

 

Shire si-a intarit pozitia de lider pe piata europeana in domeniul biotehnologiei, raportand cea mai mare crestere anuala de venituri (in jur de 1,1 miliarde USD). Veniturile Shire au fost in mod cert stimulate de achizitia ViroPharma si a Cinryze, produsul de marca pentru tratarea angioedemului. Pe langa Shire, Jazz Pharmaceuticals, care s-a relocat in Irlanda in anul 2012, a cunoscut cresteri puternice de venituri in 2014, gratie vanzarilor solide de Xyrem, produsul propriu de combatere a starii excesive de somnolenta pe timpul zilei.

 

Profitabilitate pe temeiuri corecte

Veniturile nete au atins un maxim istoric de 14,9 miliarde USD, o crestere de 231% fata de anul anterior. Desi o mare parte din aceasta crestere poate fi atribuita performantelor remarcabile inregistrate de Gilead Sciences, venitul net per ansamblu a cunoscut o dublare chiar si dupa ponderarea cu performanta acestei companii. Prin contrast cu perioada 2009-2012, cand companiile de biotehnologie au ajuns la profitabilitate prin reduceri de costuri, cresterea de venituri nete din 2014 a fost alimentata de vanzarile solide de produse nou lansate.

 

Ca si in SUA, venitul net agregat al companiilor europene de biotehnologie a crescut cu un procent sanatos, de 199%, atingand nivelul de 3,3 miliarde USD. Aceasta crestere de procentaj nu se poate compara cu rata extrema de crestere din 2013, cand venitul net a crescut cu 462%. Cresterea a fost in principal alimentata de performantele remarcabile inregistrate de Medivir, Actelion si Amarin, fiecare dintre aceste companii vazandu-si veniturile nete crescute cu cel putin 90 milioane USD.

 

Cresc cheltuielile cu cercetarea-dezvoltarea

Cheltuielile cu cercetarea-dezvoltarea (R&D), un indicator cheie al starii de sanatate a acestui sector industrial, au crescut la nivel global cu 20%. A fost al doilea an la rand cand cheltuielile R&D au depasit ca ritm cresterile de venituri pe sector, iar aceasta crestere a fost alimentata de companiile de dimensiuni mai mici din SUA si Europa.

 

Cheltuielile R&D efectuate de companiile europene de biotehnologie au crescut cu 14% in 2014, atingand nivelul de 5,6 miliarde USD. Aceasta crestere reprezinta un contrast puternic fata de 2013, cand cheltuielile R&D au scazut cu 4%. 57% dintre companiile europene de biotehnologie si-au crescut cheltuielile R&D in 2014, fapt care arata ca echipele manageriale au capatat mai multa incredere din punct de vedere al accesului la capital si, ca atare, s-au aratat mai dispuse sa investeasca in inovatii pentru viitor.

 

Chiar daca este un semn pozitiv, acest indicator este substantial mai mic decat nivelul de crestere de 70% inregistrat de firmele americane de profil cu cheltuielile R&D in 2014. Alkermes si Jazz au contribuit cel mai mult la cresterea cheltuielilor R&D, alocand, impreuna, peste 200 milioane USD dezvoltarii de linii de produse. Alti performeri europeni si-au micsorat insa investitiile R&D in 2014, incluzand aici Shire, care si-a redus cheltuielile R&D cu 6%, ca rezultat al terminarii sau completarii unor programe de testare clinica produse aflate in ultimele faze.

 

 

Atragerea de fonduri atinge niveluri record

Companiile de biotehnologie din SUA si Europa au atras 54,3 miliarde USD in 2014, reprezentand o crestere remarcabila de 72% fata de nivelul atins in 2013. Companiile au atras o suma record de 28,3 miliarde USD in finantari fara dobanda, datorita cresterii pietei IPO si a ofertelor secundare. "Capitalul de inovare" – definit ca volumul de capital acumulat de companii cu venituri mai mici de 500 milioane USD si un indicator cheie de sustenabilitate pentru companiile de biotehnologie din stadii timpurii de existenta – a atins un nivel istoric record de 27,6 miliarde USD. Acest volum reprezinta o crestere de 120% fata de media anuala inregistrata intre 2009-2012.

Un numar record de 94 de companii americane si europene de biotehnologie au devenit publice in anul 2014, doborand astfel recordul anterior de 79 de companii care au devenit publice, inregistrat in anul 2000. in Europa, emisiunile publice de actiuni au atras 1,9 miliarde USD. Suma reprezinta mai mult decat suma combinata atrasa in cei sapte ani anteriori, dar se situeaza mult sub cei 3,3 miliarde USD atrasi in anul 2000.

 

Cand vine vorba de oferte publice initiale (IPO), companiile europene s-au vazut confruntate cu cateva alegeri grele in ultimii ani. Sa-si listeze actiunile pe pietele domestice, sau sa-si incerce norocul cu investitorii americani de pe extrem de dinamica piata din SUA?

 

Anul trecut, cea de-a doua optiune a parut a fi cea mai buna. Un numar de 31 de companii europene de biotehnologie au debutat pe bursele publice (inclusiv pe bursele din SUA). in consecinta, numarul de companii europene de biotehnologie care au devenit publice a crescut cu 20%. Cu exceptia Circassia, prima companie britanica de biotehnologie care s-a lansat la London Stock Exchange inca din 2006, opt din cele mai mari zece emisiuni de actiuni au avut loc pe NASDAQ. Din cadrul celor mai importante 20 emisiuni de actiuni pentru companii europene de biotehnologie, cele care s-au listat pe NASDAQ au obtinut 58 milioane USD, aproape dublu fata de sumele acumulate de companiile care s-au listat pe bursa Euronext din Paris si de cele listate pe bursa AIM din Londra.

 

 

 

Mai mult, in 2014, companiile americane si europene au strans 7,6 miliarde USD sub forma de venture capital (capital de risc), reprezentand o crestere de 28% fata de anul anterior si un nivel extrem de apropiat de maximul istoric de 7,9 miliarde USD atins in 2007. Ca un semn pozitiv pentru zona inovarii, companiile au atras 1,8 miliarde USD din zona capitalurilor de anticipatie, cel mai mare volum atras, cel putin pentru ultimul deceniu. in Europa, capitalul de risc a atins 2 miliarde USD, cu doar 30 de milioane USD sub nivelul maxim din anul 2006.

 

Fuziunile si achizitiile (M&A) ating niveluri maxime

Activitatea de tip fuziuni si achizitii din 2014 a atins un maxim pe zece ani in termeni de volume de tranzactionare, pe masura ce companiile farmaceutice si-au intensificat actiunile de cumparare. Anul trecut s-au inregistrat 68 de tranzactii M&A din domeniul biotehnologiei, cu o valoare totala de 49 miliarde USD. Tot anul trecut, a fost cel mai potrivit an din ultimii opt pentru incheierea de aliante intre companiile de biotehnologie. Ca procentaj din valoarea totala a tranzactiilor, platile in avans au atins 11%, in vreme ce sumele totale platite in avans au crescut cu 96%, pana la 5,1 miliarde USD.

***

 

Rezultate cheie pe regiuni

 

Statele Unite

* Veniturile companiilor de biotehnologie listate public au atins 93,1 miliarde USD in 2014, reprezentand o crestere de 29% fata de anul anterior.

* Cheltuielile R&D au crescut in 2014 cu 22%, pana la 28,8 miliarde USD.

* Veniturile nete au crescut in 2014 cu 293%, ajungand la 10,6 miliarde USD.

* Capitalizarea pietei a crescut cu 34% in 2014, un procent de 58% dintre companii atingand o crestere anuala a valorii de piata.

* Finantarile totale americane au atins un maxim istoric de 45,1 miliarde USD in 2014. De asemenea, au fost atinse recorduri pentru volumele de fonduri atrase prin emisiuni publice de actiuni (4,9 miliarde USD) si credite (23,3 miliarde USD). Capitalul de inovare, un indicator cheie al finantarilor atrase de companiile in stadii timpurii de dezvoltare, a atins si el un nivel record, de 21,1 miliarde USD.

* Finantarile prin capital de risc au totalizat 5,6 miliarde USD, reprezentand un salt de 27% fata de media deceniului anterior, de 4,4 miliarde USD.

* Valoarea totala a fuziunilor si achizitiilor a crescut cu 50% fata de 2013, pana la 42,9 miliarde USD, a treia valoare totala ca marime din 2007 incoace. Numarul de tranzactii incheiat a sarit de la 42 la 51, cel mai mare numar total inregistrat in ultimii opt ani.

 

Europa

* Veniturile companiilor europene de biotehnologie au crescut cu 15% in 2014, pana la 23,9 miliarde USD.

* Cheltuielile R&D au crescut cu 14% in 2014, pana la 5,6 miliarde USD.

* Venitul net al companiilor publice a cunoscut un salt de 199%, pana la 3,2 miliarde USD.

* Capitalizarea de piata a crescut cu 41%, un procent de 59% dintre companii avand parte de o crestere a cotei de piata.

* Finantarile europene totale au ajuns la 9,2 miliarde USD, o crestere de 53% fata de 2013 si de 97% fata de media deceniului anterior. Emisiunile publice de actiuni au atras 1,9 miliarde USD, mai mult decat suma combinata atrasa in sapte ani anteriori.

* Finantarile prin capitaluri de risc au totalizat 2 miliarde USD, cu doar 30 milioane USD mai putin decat recordul inregistrat in 2006.

* Europa a avut parte de al doilea cel mai important an din punct de vedere al fuziunilor si achizitiilor. Valoarea totala a celor 27 de tranzactii M&A europene din 2014 a fost de 6,9 miliarde USD. Excluzand megatranzactiile, a fost al doilea nivel total ca marime din 2007 incoace.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL
   Update cookies preferences