loader

Importurile de carbune ale Japoniei au atins un nivel record in 2015

Importurile de petrol ale Japoniei au coborat anul trecut la cel mai scazut nivel din ultimii 27 de ani, ca urmare a cresterii economice reduse, insa, in paralel, companiile japoneze de utilitati au crescut importurile de carbune, care au atins o valoare record, informeaza Reuters.

Conform AGERPRES, potrivit cifrelor oficiale publicate luni, importurile petroliere ale Japoniei au scazut anul trecut cu 2,3%, pana la 3,37 milioane barili pe zi. De asemenea, consumul de energie electrica a scazut pentru al cincilea an consecutiv, pana la 866,26 miliarde kilowati ora, cel mai scazut nivel inregistrat dupa 1998.

 

“Piata energetica japoneza intra intr-o noua faza... Companiile de utilitati trebuie sa coboare costurile, iar mentinerea in functiune a vechilor turbine care functioneaza pe baza de gaze naturale sau petrol nu mai are sens”, a declarat Michael Jones, analist la firma de consultanta Wood Mackenzie.

 

Modificarea profilului energetic al Japoniei a afectat cel mai mult sectorul gazelor naturale lichefiate (GNL), Japonia fiind cel mai mare importator mondial de GNL, utilizate la productia de energie electrica si incalzire. Importurile de GNL ale Japoniei au scazut cu 3,9%, pana la 85,046 milioane tone in 2015, cel mai scazut nivel de dupa accidentul de la centrala nucleara Fukushima, din 2011.

 

“Cererea de GNL este lovita din toate partile. Cererea de electricitate este scazuta, capacitatile pentru productia de energie solara sunt in crestere, reactoarele nucleare sunt repornite, iar capacitatile de productie pe baza de carbune sunt in crestere” a spus Michael Jones.
In consecinta, analistii estimeaza ca in exercitiul care va incepe in aprilie importurile de GNL ale Japoniei ar urma sa scada pana la 79,6 milioane tone, cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani.

 

Pentru a face economii, companiile japoneze de utilitati au trecut la carbune. Importurile de carbune au crescut cu 4,8%, pana la o cantitate record de 114,145 milioane tone in 2015, in acelasi an in care lumea a ajuns la un acord privind combaterea incalzirii globale provocata in mare parte de arderea de carbune. Comparativ, in anul 2000, consumul de carbune al Japoniei era doar usor mai mare decat cel de GNL, 60 milioane de tone fata de 55 milioane tone, insa, intre timp, importurile de carbune s-au dublat.

 

AGERPRES/(AS — autor: Constantin Balaban, editor: Oana Tilica, editor online: Irina Giurgiu)

www.agerpres.ro/economie
 

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES