loader
Impactul AI: Motivatia trece de la ”a face” la ”a fi”

Impactul AI: Motivatia trece de la ”a face” la ”a fi”

Elena Badea, Managing Director, Valoria Business Solutions

Care este unul dintre subiectele fierbinti ale acestor zile? Dincolo de modificarile la Codul Fiscal, as spune ca este povestea de ”dragoste-si-ura” pe care o avem cu Inteligenta Artificiala (AI).

Multi ii saluta aparitia si ii folosesc la maximum potentialul. Altii o vad drept cea mai mare amenintare cu care umanitatea s-a confruntat vreodata.

In lumea afacerilor, progresele pe care le face tehnologia bazata pe inteligenta artificiala continua sa remodeleze modul de lucru, crescand productivitatea si chiar generand concedieri, ici si colo, in anumite domenii de activitate.

Dar intr-o lume in care „a face” este transferat pas cu pas catre masini, roboti si sisteme bazate pe AI (Artifficial Inteligence), ce sursa de motivatie mai pot avea oamenii pe termen lung?

Timp de multe generatii oamenii s-au identificat cu profesia lor cand au spus: sunt notar, sunt asistenta medicala, sunt profesor, sunt invatatoare, sunt tamplar, sunt inginer informatician, etc. Ceea ce faceau, meseria sau ocupatia lor, a devenit element de reprezentare idenditara si o sursa de stima de sine, de statut social, precum si de motivatie pentru ca altii sa urmeze aceeasi cale.

Dar accentul traditional pe „a face” si identificarea cu ”ceea ce fac” s-ar putea sa  evolueze acum spre „a fi”, cu accent pe calitatile, abilitatile si valorile noastre intrinseci.

Asadar, care sunt implicatiile pe care aceasta schimbare le va aduce pentru multi dintre noi?

1. Regandirea motivatiei

Intr-o lume in care AI poate indeplini sarcini repetitive mult mai eficient decat oamenii, este timpul sa redefinim motivatia dincolo de realizarile externe. Trecerea de la motivatorii extrinseci la cei intrinseci ne permite sa ne folosim creativitatea, empatia si abilitatile de gandire critica – calitati pe care AI nu le poate replica cu succes acum.

Prea multi oameni nu au timpul si contextul necesar sa invete si sa exploreze cine sunt sau cine vor sa fie. Prea multi oameni nu stiu care le sunt emotiile, motivatiile, trasaturile de personalitate si aspiratiile.

In loc sa urmareasca doar rezultate tangibile, indivizii ar trebui sa-si exploreze sinele, resursele interioare, valorile si pasiunile.

Invatarea despre lumea noastra interioara si trasaturile care ne definesc ca oameni, cum ar fi constiinta, compasiunea, recunostinta, ofera un nou tip de motivatie: aceea de a fi o fiinta umana constienta, inteleapta, completa si creativa.

Cautand implinirea si cresterea prin dezvoltarea personala, putem cultiva un sentiment profund al misiunii pe care o avem in aceasta viata, al unei aspirati care cu siguranta depaseste limitele indeplinirii sarcinilor.

2. Cultivarea aptitudinilor umane

Cum spuneam, Inteligenta Artificiala exceleaza in automatizarea sarcinilor de rutina, dar nu poate replica calitatile unice pe care le avem ca oameni. Pe masura ce masinile se ocupa de responsabilitati banale, avem ocazia sa ne concentram pe dezvoltarea si perfectionarea abilitatilor noastre umane.

Inteligenta emotionala, rezolvarea complexa a problemelor, creativitatea, adaptabilitatea si luarea deciziilor etice sunt toate trasaturi care pot fi explorate, intelese mai bine si dezvoltate.

Cultivarea acestor calitati le permite oamenilor sa faca performanta in domenii care necesita viziune, ingeniozitate compasiune si conexiune, aducand companiilor un avantaj competitiv intr-o lume in care ne bazam pe ajutorul inteligentei artificiale.

Este important sa alocam timp pentru a cunoaste si intelege natura umana si potentialul uman. A face acest lucru nu ar trebui sa fie un lux, ci un dat. A avea timpul necesar ca sa ai grija de bunastarea corpului, mintii si sufletului tau devine acum posibil pentru un numar tot mai mare de oameni.

3. Cultivarea evolutiei personale

Trecerea de la „a face” la „a fi” ii incurajeaza oamenii sa investeasca in cresterea personala continua. Aceasta implica explorarea de noi domenii de interes, extinderea cunostintelor si dezvoltarea unor seturi diverse de abilitati.

Adoptand o mentalitate de crestere si imbratisand invatarea pe tot parcursul vietii, ne putem adapta la cerintele in continua schimbare si putem folosi inteligenta artificiala ca pe un instrument care ne amplifica abilitatile.

Dezvoltarea personala si imbunatatirea abilitatilor interpersonale devine forta motrice din spatele motivatiei, permitandu-ne sa ramanem inaintea progreselor AI si sa gasim implinire in procesul propriei deveniri.

Urmarirea pasiunilor la orice varsta este acum ceva ce multi oameni isi doresc acum. Curiozitatea si creativitatea merg mana in mana si le permit sa-si exploreze adevaratul potential in orice etapa a vietii.

4. Valorificarea potentialului de colaborare

In timp ce AI poate eficientiza procesele, colaborarea umana ramane un atu de neinlocuit. Noul context incurajeaza munca in echipa, empatia si cooperarea.

Concentrandu-ne pe construirea de relatii puternice, pe promovarea increderii si valorificarea inteligentei colective, putem crea sinergie si inovatii pe care inteligenta artificiala inca nu le poate replica.

Colaborarea devine astfel o sursa de motivatie, permitandu-ne sa abordam colectiv provocari complexe si sa cream un impact semnificativ.

In concluzie

Cu inteligenta artificiala gata sa preia sarcinile de rutina, aceasta trecere de la „a face” la „a fi” devine imperativa pentru a stimula cresterea personala, implinirea si adaptabilitatea in fata evolutiilor tehnologice. Imbratisand aceasta schimbare, putem merge cu incredere inspre un viitor bazat pe inteligenta artificiala, dar care sa ne puna in valoare adevaratul nostru potential.

Aceasta schimbare ne aduce cel mai bun context pentru a ne valorifica trasaturile noastre unice, umane, pentru ca pe masura ce ne adaptam la cerintele in schimbare sa gasim implinire, dincolo de indeplinirea sarcinilor. Cunoscandu-ne calitatile intrinseci, investind in cresterea personala si imbratisand colaborarea, putem sa ne punem in valoare calitatile unice fara sa suferim ca nu mai suntem definiti de „a face”.

Cu totii avem un potential nelimitat de „a fi” si avem acum oportunitatea de a construi un viitor in care inteligenta artificiala si ingeniozitatea umana coexista, creand un echilibru armonios care stimuleaza inovatia, creativitatea si implinirea personala.

Despre Valoria

Valoria este o companie de consultanta, training, si executive coaching. Prin serviciile noastre ajutam antreprenorii sa isi dezvolte afacerile si sa faca succesul concret si predictibil. Companiile apeleaza la noi pentru consultanta de marketing, de resurse umane si de vanzari. Raspundem des solicitarilor ca sa facem training sau coaching echipelor de conducere. Competenta, increderea, inovatia si pasiunea sunt valorile pe care le sustinem prin tot ceea ce facem. Construim parteneriate si colaborari pe termen lung, deoarece oferim rezultate garantate si cea mai buna calitate, la pretul corect. In 2022, publicatia Daily Finance a nominalizat Valoria in Top 20 companii de management consulting din Bucuresti. Aflati mai multe pe: www.valoria.ro

Autori

foto
VALORIA BUSINESS SOLUTIONS SRL