loader

Ghidul taxelor din industria petrolului si a gazelor naturale din Romania

Fiscalitatea a devenit un subiect din ce in ce mai discutat pentru societatile care activeaza in industria petrolului si a gazelor naturale, mai ales odata cu introducerea taxelor suplimentare de la 1 februarie 2013. Anul 2014 va reprezenta, de asemenea, un moment de cotitura deoarece se vor discuta si pune bazele unui nou sistem de impozitare al acestui sector, menit sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2015.

„Mai mult, noile reglementari in vigoare de la 1 ianuarie 2014, care prevad aplicarea unei cote de 1,5% asupra asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor, vor avea un impact semnificativ si asupra acestei industrii. Desi impozitul nu se aplica acelor constructii pentru care se datoreaza impozit pe cladiri sau constructiilor detinute de stat sau care urmeaza sa fie trecute in proprietatea acestuia, totusi se va datora pentru puturi de gaz ?i petrol, retele ?i conducte de tevi, active care beneficiau de scutire inainte. De aceea, este important ca fiecare societate care activeaza in acest domeniu sa revizuiasca modul de determinare a bazei impozabile pentru calculul taxei, de exemplu, in sensul identificarii elementelor care din punct de vedere contabil ?i fiscal pot fi scoase din valoarea constructiilor ?i clasificate ca elemente distincte”, afirma Ramona Jurubita, Tax Partner KPMG, Deputy Head of Taxation.

 

Totusi, in ciuda dificultatilor care pot aparea din punct de vedere fiscal, acest sector prezinta oportunitati care il face extrem de atractiv pentru investitori, cum ar fi descoperirile recente din Marea Neagra, ?i posibilitatea de a exploata gazele de ?ist.

 

În acest context, KPMG Romania a lansat prima editie a Ghidului taxelor din industria petrolului ?i gazelor naturale din Romania.  Acest ghid a fost proiectat pentru a oferi o imagine de ansamblu a fiscalitatii din Romania, precum ?i a impozitelor ?i taxelor specifice industriei petrolului ?i gazelor. Ghidul a fost structurat in patru parti, dupa cum urmeaza:

 

  • Prima parte prezinta o imagine de ansamblu asupra rezervelor de petrol ?i gaze existente la nivel national, precum ?i a consumului de petrol ?i gaze din Romania;
  • A doua parte contine informatii privind principalele taxe aplicabile unui societati din acest domeniul, mai exact modul de calcul al rezultatului fiscal, tratamentul din punctul de vedere al TVA al principalelor tipuri de tranzactii desfa?urate de societati, tratamentul din punctul de vedere al impozitului pe veniturile nerezidentilor, accize, taxe vamale ?i taxe locale.
  • Partea a treia trateaza taxele specifice aplicate in industria de petrol ?i gaze naturale, ?i anume redeventele ce ar trebui suportate de societatile ce exploateaza sau transporta aceste resurse sau suprataxarea aplicata ca urmare a descentralizarii pietei gazelor naturale.
  • Ultima parte prezinta cateva aspecte generale cu care se confrunta o societate ce desfa?oara activitati de explorare ?i exploatare, printre care regimul valutar aplicabil tranzactiilor ?i implicatiile contractelor specifice acestei industrii.

Autori

foto
KPMG ROMANIA SRL