loader

Fitch vede semne pozitive pentru ratingurile statelor din CEE

Combinatia dintre balantele de cont curent puternice si reducerea datoriei externe sprijina o imbunatatire a indicatorilor externi pentru Ungaria (rating BB plus/ perspectiva pozitiva), Polonia (A minus/ perspectiva stabila), Slovenia (BBB plus/ perspectiva stabila) si Slovacia (A plus/ perspectiva stabila), se arata intr-un raport publicat vineri de agentia de evaluare financiara Fitch Ratings.

'Avand in vedere ca Fitch se asteapta ca aceste tendinte sa continue, aceasta ar putea sprijini actiuni pozitive de rating pe termen mediu', subliniaza agentia de evaluare, potrivit AGERPRES.


Potrivit Fitch, in cele patru state din CEE balanta contului curent fie a trecut de la deficit la surplus (cazul Ungariei, Sloveniei si Slovaciei) fie s-a redus semnificativ (cazul Poloniei), gratie unor exporturi solide in urma expansiunii sectorului industrial, cererii interne slabe comparativ cu perioada de dinainte de 2008, reducerii preturilor la petrol si materii prime.


'Imbunatatirea situatiei contului curent, majorata de investitiile straine directe si transferurile de capital a ajutat aceste tari sa genereze surplusuri externe si a ajutat la rambursarea datoriei externe' a adaugat Fitch.


Agentia de evaluare subliniaza ca transferurile de fonduri de la UE au sprijinit evolutiile economice si au fost o sursa importanta de intrari de capital, sprijinind imbunatatirea balantelor lor externe. Fitch reaminteste, de asemenea, ca imbunatatirea datoriei externe in Ungaria si Slovacia a fost sustinuta in principal de fenomenul de 'deleveraging' extern al bancilor dupa criza bancara din 2009.


'Desi bancile mama occidentale si-au redus semnificativ expunerea catre cele doua tari, diminuarea portofoliilor bancilor dupa boomul creditului din anii 2000 si cresterea creditelor neperformante a sprijinit o reducere a necesitatilor de finantare. Datoria externa a bancilor a scazut si in Polonia si Slovacia, dar intr-o masura mai mica si de la un nivel mai mic', sustine Fitch.


In cazul Romaniei, la finele lunii trecute Fitch a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei pe termen lung, la BBB-/BBB, cu perspectiva stabila. In plus, Fitch a imbunatatit prognoza proprie privind cresterea economica a Romaniei pentru perioada 2015 — 2017, estimand o crestere economica reala in medie cu 3,5% comparativ cu prognoza anterioara de 2,8%. Fitch considera ca aceasta evolutie pozitiva va fi sustinuta in urmatoarea perioada de cererea interna, amplificata de relaxarea fiscala la nivelul consumului privat, precum si de o revenire a investitiilor din sectorul privat.


Sursa: AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor:Nicoleta Gherasi)

http://www.agerpres.ro/economie.

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES