loader
Evolutia pietei romanesti de fuziuni si achizitii in semestrul 1 2024

Evolutia pietei romanesti de fuziuni si achizitii in semestrul 1 2024

In semestrul 1 s-a inregistrat o scadere de 6% in volum fata de cele 132 de cea din primul semestru 2023

Piata romaneasca de fuziuni si achizitii (M&A) a inregistrat 124 de tranzactii  in prima jumatate a anului 2024, cu o valoare totala estimata de 2,3 miliarde USD . Aceasta reprezinta o scadere de 6% in volum fata de cele 132 de tranzactii (cu o valoare estimata de 3,7 miliarde USD) inregistrate in primul semestru 2023. Cu toate acestea, valoarea pietei de M&A a ramas in mare parte stabila, daca nu se ia in considerare achizitia operatiunilor Enel Group din Romania de catre compania greceasca Public Power Corporation, pentru 1,3 miliarde USD, singura mega-tranzactie in S1 2023. In plus, nu s-a dezvaluit valoarea tranzactionala pentru un procent remarcabil de 79% din tranzactiile anuntate in S1 2024, comparativ cu media istorica de 65% observata incepand din 2018.

Comparativ cu semestrul doi 2023, volumul de tranzactii M&A din Romania a crescut in S1 2024 cu 13,8%, iar scaderea din prima jumatate a anului 2024 fata de aceeasi perioada a anului trecut reflecta tendinta globala. Se observa o crestere a valorilor tranzactiilor la nivel mondial cu aproximativ 20% fata de 2023, marcand cea mai puternica prima jumatate de an in materie de tranzactii incepand din 2022. Mai mult, pietele consacrate demonstreaza semne clare de revenire in 2024, evidentiate de cresterea substantiala a mega-tranzactiilor, ceea ce reprezinta un semn pozitiv pentru economiile in curs de dezvoltare si emergente, care de obicei urmeaza traiectoria pietelor dezvoltate.

Investitorii strategici si-au mentinut pozitia dominanta pe piata de M&A din Romania in prima jumatate a anului 2024, reprezentand 93% din volumul tranzactiilor, desi au anuntat acelasi numar de tranzactii ca in prima jumatate a anului 2023 (115). Este de remarcat ca aceasta reprezinta cea mai mare cota de piata revendicata de investitorii strategici din prima jumatate a anului 2019 incoace. La nivel global, exit-urile firmelor de private equity au scazut la cel mai redus nivel din ultimii zece ani in 2023, rezultand intr-o lipsa de rentabilitate pentru investitori si afectand capacitatea de a atrage capital pentru noi fonduri, ceea ce, la randul sau, a afectat achizitiile sustinute de private equity.

Dintr-o perspectiva cross-border, tranzactiile interne au reprezentat 43% din numarul total de tranzactii, 53 fiind inregistrate in S1 2024. In acelasi timp, apetitul investitorilor straini a inregistrat o crestere de 17% fata de S1 2023, incheind cu 62 de tranzactii, ceea ce reprezinta jumatate din volumul total al tranzactiilor si este in concordanta cu tendintele istorice.

Piata romaneasca de M&A a avut o performanta pozitiva constanta in ultimii ani, reflectata in cresterea continua a volumului tranzactiilor, in special pe termen lung. In prima jumatate a anului 2024, am observat dinamici pozitive in sectorul energiei si utilitatilor, unde volumul tranzactiilor aproape s-a dublat fata de prima jumatate a anului 2023. Suntem de asemenea incurajati de revenirea activitatii globale si europene de M&A, stimulata de o crestere semnificativa a mega-tranzactiilor anuntate la nivel mondial, precum si de ajustarea ratei dobanzii de referinta de catre BCE, care va fi benefica mediului de tranzactionare”, a declarat Iulia Bratu, Head of Lead Advisory la EY Romania.

Cele mai active sectoare in functie de volumul tranzactiilor au fost Imobiliare, Ospitalitate & Constructii (23 tranzactii), Energie si Utilitati (21 tranzactii) si Produse de Consum & Retail (20 tranzactii), urmate de Sanatate si Tehnologie, fiecare inregistrand cate 11 tranzactii. In prima jumatate a anului 2024, au fost doar 2 tranzactii cu valoare divulgata care depasesc 100 milioane USD, in scadere fata de cele 5 inregistrate in 2023.

Cele mai mari trei tranzactii din S1 2024:

• Vanzarea operatiunilor OTP Bank din Romania catre Banca Transilvania, cea mai mare banca din tara, pentru suma de 375 milioane USD

• Achizitia a cinci parcuri industriale de catre CTP, cel mai mare dezvoltator de proprietati industriale si logistice listat public in Europa, din portofoliul integral de logistica al Globalworth Real Estate Investments, pentru aproximativ 184 milioane USD

• Vanzarea parcului eolian Mihai Viteazu, de 80 MW de catre compania spaniola de energie regenerabila Iberdrola catre Premier Energy, pentru o suma estimata de 94 milioane USD, marcand retragerea companiei Iberdrola de pe piata romaneasca.

Alte tranzactii notabile anuntate in prima jumatate:

• Achizitia unui proiect de energie solara cu o capacitate de 214 MW de catre Enspire Enerji, divizia de investitii a companiei turcesti Entek Elektrik, de la dezvoltatorul israelian Econergy Renewable Energy, pentru suma de 35 milioane USD. Tinta a constat din doua companii - Eco Sun Niculesti, detinatoare a drepturilor de dezvoltare si permise, si Euromec-Ciocanari, care detinea drepturile asupra terenului proiectului

• Fondul de investitii Early Game Ventures a incheiat prima iesire din acest an prin vanzarea CODA Intelligence, companie specializata in solutii de securitate cibernetica si una dintre primele investitii ale EGV I, catre PDQ Corporation, o companie internationala de management al activelor software, pentru suma de 24 milioane USD

Nu in ultimul rand, in ceea ce priveste tara de origine, cei mai activi investitori au provenit din SUA - istoric cel mai activ investitor (10 tranzactii), Austria (8 tranzactii), Germania (7), Franta si Polonia (cate 4 tranzactii fiecare), urmate de Italia si Olanda, ambele inregistrand cate 3 tranzactii.

 

                                                                                                                   ***

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 49,4 miliarde USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2023. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania inca din anul 1992, EY furnizeaza, prin intermediul celor peste 900 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale.

Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informatii, vizitati: www.ey.com

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL