loader

Evenimente cheie din 2014 si previziuni pentru viitorul economiei romanesti

Anul 2014 a fost unul agitat din toate punctele de vedere, atat in Romania, cat si in Europa si in lume. Principalul eveniment al anului au fost alegerile prezidentiale din luna noiembrie insa nici economia nu a fost lipsita de evenimente

Adrian Crivii, directorul general al Darian DRS SA puncteaza cateva dintre cele mai importante evenimente din 2014. Ca sa enumeram doar cateva, salariul mediu net a crescut de doua ori in acest an, ajungand la 1 iulie la 900 de lei. Masura de crestere a salariului mediu fusese oricum anuntata in programul guvernamental si s-a dorit a fi una de sustinere a cresterii consumului pe de o parte si de crestere a incasarilor bugetare, pe de alta parte. Efectul dorit a fost cresterea sumelor colectate avand in vedere ca acestea se calculeaza ca un indice plecand de la salariul minim.


Pe de alta pare, Banca Nationala a Romaniei a redus dobanda de politica monetara in mai multe randuri, aceasta ajungand la noi minime istorice. BNR a sperat astfel intr-o relansare a creditarii catre populatie. Din pacate, cu toate aceste eforturi, masurile Bancii Centrale nu au avut efectul scontat din cauza faptului ca bancile se confrunta in continuare cu un nivel ridicat de credite neperformante.


Nici economia europeana nu ne da motive de optimism. Christine Lagarde, sefa Fondului Monetar International, a atras atentia in toamna acestui an, ca economia europeana se indreapta spre recesiune. Riscul ca acest lucru sa se intample este evaluat de Fond la 35-40%. Aceasta prognoza pare cu atat mai probabila cu cat economia Germaniei, „motorul economiei europene”, a avut o crestere economica nesemnificativa de doar 0,1%, in timp ce Franta a stagnat si Italia a intrat in recesiune in trimestrul al doilea. La polul opus se afla Romania care a avut cea de-a treia crestere economica din UE. Europa se confrunta cu o stagnare in plan economic din cauza faptului ca politica de restrictii impusa de comunitatea europeana nu pare sa fie o solutie viabila pentru relansare. Cresterea economica a Romaniei, desi este una semnificativa, de peste 2%, este total insuficienta pentru necesitatile tarii de echilibrare a nivelului de trai si a decalajelor fata de Europa. Romania are nevoie de un ritm de cel putin 5% pe perioada mai lunga de timp.


Guvernatorul Bancii Centrale declara la jumatatea acestui an ca Romania este pregatita sa adere la moneda unica europeana in anul 2019. Adrian Crivii considera ca este un interval suficient de lung pana in 2019 ca Romania sa poata sa adere la moneda Euro avand in vedere deficitele scazute si cursul relativ stabil. De altfel, tara este pe drumul cel bun in ceea ce priveste indeplinirea criteriilor de convergenta pentru aderarea la zona euro. Conditiile principale, care trebuie realizate simultan, sunt existenta unui deficit mic si a unei monede stabile.


Mai recent, Senatul a adoptat tacit legea falimentului persoanelor fizice. Legea nu a fost insa adoptata, ea urmeaza sa intre in dezbatere in Camera Deputatilor, care este camera decizionala in acest caz. Una dintre cele mai importante prevederi ale acestei legi se refera la faptul ca debitorii nu mai pot dispune de bunurile lor fara acordul prealabil al administratorului financiar, cu exceptia cheltuielilor necesare pentru asigurarea traiului zilnic. Adrian Crivii spune ca aceasta lege care protejeaza persoanele fizice de creditori are doua aspecte importante. Pe de o parte ar putea incuraja oamenii sa nu isi mai plateasca creditele, ceea ce nu este deloc normal intr-o economie competitiva. Pe de alta parte, ar putea limita abuzurile pe care unii creditori le fac. Insa, persoanele fizice care apeleaza la protectia legii falimentului personal trebuie sa fie constiente de faptul ca accesul la finantare si la creditare va fi restrictionat pentru o perioada foarte lunga de timp.


Tranzactia sfarsitului de an pare sa fie achizitionarea de catre Banca Transilvania a Volksbank Romania. Tranzactia a fost aprobata de Consiliul de Administratie al BT. Dupa aceasta tranzactie, Banca Transilvania urca pe locul trei in topul celor mai mari banci care activeaza pe piata romaneasca, dupa Banca Comerciala Romana si BRD. Distanta dintre locurile doi si trei este insa extrem de mica. Mai putin de jumatate de procent le desparte pe cele doua. Tranzactia este binevenita si face parte din procesul de consolidare a pietei bancare romanesti. Faptul ca o banca romaneasca a reusit sa cumpere Volksbank Romania este foarte important si da un semnal important in sensul ca si capitalul privat romanesc din zona financiara este unul de succes. Este foarte clar ca banca beneficiaza de o guvernanta corporatista si ca a reusit sa treaca cu succes peste criza.
 

Autori

foto
DARIAN DRS SA