Potrivit AGESPRES, Studiul a fost alcatuit pe baza datelor furnizate de sase cercetari nationale despre risipa alimentara - Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Finlanda, Germania si Romania. Realizatorii studiului au recunoscut dificultatea de a masura risipa din cauza absentei unor date fiabile, astfel incat au incercat sa o cuantifice prin consumul de resurse care a servit la producerea ei (apa si azot).
In acest scop, cercetatorii au masurat amprenta de azot si de apa a populatiilor, doi indicatori de producere a hranei, furnizati de FAO (Food and Agriculture Organization).
Prin asocierea datelor, au reusit sa afle ca fiecare locuitor al Marii Britanii risipeste echivalentul unei cutii de conserve pe zi. Romanii, care sunt cel mai putin risipitori dintre locuitorii statelor studiate, risipesc un mar pe zi de persoana.
Fara nicio surpriza, alimentele care se risipesc cel mai mult sunt fructele, legumele, cerealele si carnea. Potrivit autorilor, s-ar putea evita 80% din mancarea risipita.
Extrapoland datele la celelalte state ale UE, cercetatorii au ajuns la concluzia ca europenii risipesc anual 22 de milioane de tone de hrana, ceea ce corespunde unei pierderi de apa (necesara pentru producerea acestor alimente) de 57 de kilometri cubi pe an, incheie pourquoidocteur.fr.
AGERPRES/ (AS — autor: Lelia Bretan; editor: Mihaela Nicolaescu), http://www.agerpres.ro/economie.