loader

Directorii generali ai companiilor din Romania - ingrijorati de cresterea poverii fiscale

92% dintre directorii generali ai companiilor din Romania sunt preocupati de cresterea poverii fiscale, iar 86% dintre acestia se tem de raspunsul Guvernului la problema deficitului bugetar, arata rezultatele studiului PwC Romania CEO Survey 2014.

Acesta este al doilea cel mai ridicat nivel de ingrijorare inregistrat la nivel global, dupa cel din Franta, acolo unde toti directorii de companii au mentionat problema cresterii poverii fiscale drept principala amenintare pentru afacerile companiilor pe care le conduc, si mult peste media globala de 70%.

 

In acelasi timp, 92% dintre directorii generali din Romania cred ca firmele ar trebui sa-si plateasca „partea corecta” de impozite si taxe. 84% dintre respondenti cred ca firmele multinationale ar trebui sa-si publice informatiile referitoare la venituri, profituri si impozitele si taxele platite pentru fiecare tara in parte in care opereaza, iar 80% sunt de acord ca autoritatile fiscale din intreaga lume sa comunice intre ele informatiile fiscale pe care le au referitor la companii.

 

„Ceea ce ne spun directorii de companii din Romania este ca politica fiscala are un impact major asupra competitivitatii afacerilor lor si se tem ca masurile luate pentru echilibrarea bugetului s-au facut in dauna companiilor. in acelasi timp, acestia recunosc ca nivelul scazut al colectarii fiscale este una dintre vulnerabilitatile Romaniei si sustin puternic initiativele de majorare a incasarilor bugetare si de combatere a evaziunii fiscale, care este vazuta drept o practica de concurenta neloiala. 53% dintre directorii generali din Romania si-ar dori ca Guvernul sa ia masuri pentru crearea unui sistem fiscal competitiv la nivel international”, a declarat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania in cadrul unei conferinte organizate azi de PwC.

 

88% dintre directorii generali ai companiilor din Romania cred ca prioritatea Guvernului ar trebui sa fie imbunatatirea infrastructurii tarii, cel mai ridicat procentaj din intreaga lume, in vreme ce 78% dintre ei cred ca guvernele care s-au succedat nu au reusit sa faca acest lucru pana in prezent. De asemenea, respondentii si-ar dori ca autoritatile sa asigure stabilitatea sistemului financiar si accesul la surse de finantare la costuri rezonabile (65%). 

 

Metodologia raportului:

Pentru cea de-a 17-a editie anuala a raportului PwC Global CEO Survey au fost derulate 1344 de interviuri in 68 de tari din intreaga lume in ultimul trimestru al anului 2013. in functie de regiune, 445 de interviuri au fost derulate in Asia Pacific, 442 in Europa, 212 in America de Nord, 165 in America Latina, 45 in Africa si 35 in Orientul Mijlociu. in Romania au fost realizate 49 de interviuri.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS AUDIT SRL