loader
Depunerea online a declaratiei la Fondul pentru Mediu – obligatorie din 2020?

Depunerea online a declaratiei la Fondul pentru Mediu – obligatorie din 2020?

Declararea on-line poate contribui la minimalizarea costurilor precum si la o imbunatatire a fluxurilor de lucru

In vederea indeplinirii obligatiilor de declarare la Administratia Fondului pentru Mediu (“AFM”), operatorii economici trebuie sa depuna o declaratie privind obligatiile la Fondul pentru mediu.

La acest moment, operatorii economici pot opta sa completeze declaratia cu ajutorul programului informatic de asistenta AFM – Declaratii, apoi sa depuna exemplarul semnat la registratura Administratiei Fondului pentru Mediu sau, incepand din data de 3 iulie, sa depuna on-line declaratia privind obligatiile la Fondul pentru mediu. In acest sens, pe site-ul AFM a fost publicata aplicatia informatica pentru utilizarea serviciului "Depunere declaratii on-line".

Este obligatorie folosirea unei anumite metode de depunere a declaratiei din 2020?

In prezent, operatorii economici care au obligatii catre Fondul pentru mediu pot folosi, ca metoda alternativa, modul de depunere on-line a declaratiilor, care nu este inca obligatoriu.

In ordinul nr. 572/2019 pentru depunerea declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu prin mijloace electronice de transmitere la distanta nu este specificata o data obligatorie privind depunerea exclusiv online a declaratiei privind obligatiile la Fondul pentru mediu.

Totusi, conform informatiilor de pe site-ul AFM, incepand cu data de 1 ianuarie 2020, utilizarea aplicatiei informatice pentru serviciul "Depunere declaratii on-line" este obligatorie.

Singura situatie in care, conform ordinului nr. 572/2019, este obligatorie declararea on-line este cea in care in decursul anului 2019 s-a depus cel putin o data declaratia on-line. In acest caz, declaratia aferenta lunii decembrie trebuie depusa tot on-line prin intermediul serviciului "Depunere declaratii on-line".

Care este procesul prin care se poate obtine acces/depune declaratia privind obligatiile la Fondul pentru mediu prin serviciul Depunere declaratii on-line?

In vederea generarii unui cont de acces pentru utilizarea serviciului "Depunere declaratii on-line", reprezentantul legal al operatorului economic trebuie sa depuna o solicitare scrisa catre AFM. In urma acesteia, AFM genereaza un cont de acces si o parola.

Depunerea electronica a declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu se poate realiza de catre un reprezentant legal sau imputernicitul reprezentantului legal. Conditia obligatorie este ca reprezentantul legal sau imputernicitul acestuia sa detina semnatura electronica calificata.

Inrolarea in serviciul "Depunere declaratii on-line" se realizeaza prin completarea on-line a formularului de pe site-ul AFM unde trebuie incarcat si certificatul constatator ONRC (in cazul reprezentantului legal) sau declaratia notariala (in cazul imputernicitului reprezentantului legal), semnate de persoana autorizata folosind propriul certificat digital. Declaratia notariala se depune si in original la sediul AFM.

Ce implicatii vor avea aceste modificari pentru operatorii economici incepand cu data de 1 ianuarie 2020?

Declararea contributiilor la Fondul pentru mediu este o activitate ce implica resurse semnificative de timp si de personal in fiecare luna. Declararea on-line poate contribui la minimalizarea costurilor precum si la o imbunatatire a fluxurilor de lucru.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 260.000 de angajati in peste 700 de birouri din 150 de tari si venituri de aproximativ 34,8 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2018. Reteaua noastra este cea mai integrata la nivel global iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume. In Romania, EY este liderul de pe piata serviciilor profesionale inca de la infiintare, in anul 1992. Cei 800 de angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, asistenta in tranzactii si servicii de asistenta in afaceri catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenoriatului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an in luna iunie la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informatii, vizitati pagina noastra de internet: www.ey.com

Autori: Mihai Petre, Director, Comert International, Asistenta Fiscala si Juridica si Daniela Neagoe, Senior Manager, Comert International, Asistenta Fiscala si Juridica, EY Romania

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL