loader

Deloitte Central Europe Top 500: Romania aduce o nota de optimism in regiune

Cu 42 de companii inregistrand venituri cumulate de 43 miliarde de Euro fata de 39 miliarde de Euro in 2013, Romania aduce o nota de optimism in regiune, unde rezultatele celei de a 8-a editii a clasamentului Deloitte CE Top 500 reflecta incertitudine

Deloitte CE Top 500 analizeaza companii din 18 tari din Europa Centrala si de Est si Ucraina din punct de vedere al veniturilor cumulate in 2013, precum si cele mai importante banci si firme de asigurari in functie de valoarea activelor, respectiv a primelor brute subscrise. Clasamentul include cele mai mari 500 de companii, 50 de banci si 50 de firme de asigurari.

 

Romania si-a mentinut locul al 5-lea in clasamentul Deloitte CE Top 500 si, fata de anul trecut, in acest an sunt cu sapte companii mai multe prezente in top. De asemenea, 16 companii din top si-au imbunatatit performantele anul acesta, iar 29 de companii au inregistrat venituri in crestere fata de 14 in 2012. Cea mai spectaculoasa ascensiune a inregistrat-o Ford Romania, care a urcat 258 de pozitii ajungand pe locul 170 in clasament.

 

?Editia din acest an a Deloitte CE Top 500 confirma cresterea economica pe care a inregistrat-o Romania, dar avand in vedere climatul geopolitic instabil, care nu lasa prea mult loc pentru optimism, companiile prezente pe piata romaneasca vor trebui sa continue sa se reinventeze pentru a mentine aceasta tendinta ascendenta”, a spus Ahmed Hassan, Managing Partner Deloitte Romania. “Multe companii vor trebui sa se concentreze mai mult pe eficienta serviciilor si a produselor si pe dezvoltarea talentelor pentru a atrage investitiile de care au nevoie si pentru a dezvolta alternative la serviciile si produsele lor traditionale. Asa cum arata raportul Deloitte CE Corporate R&D 2014 publicat in vara aceasta, Romania este tara din regiune care aloca cei mai putini bani ca proportie din PIB pentru cercetare-dezvoltare, iar acest lucru va trebui sa se schimbe pentru ca Romania sa-si imbunatateasca competitivitatea”.

 

“Pe fundalul destul de auster al performantei economice din Europa Centrala, Romania a inregistrat cateva miscari pozitive si anume prezenta mai multor companii cu venituri in crestere decat in scadere (29 din 42), in comparatie cu cresterea medie zero a Europei Centrale, cea mai mare crestere in termeni absoluti, de la 35 la 42 de companii incluse in top, si cel mai mare salt in top, cu 258 de pozitii inregistrat de Ford Romania”, a adaugat George Mucibabici, Presedinte si Coordonator Sector Public Deloitte Romania. “Toate acestea sunt semne incurajatoare si si dovedesc capacitatea continua de crestere a Romaniei, a carei performanta economica nu a egalat inca potentialul in marime si populatie”.

 

Ca si in anii anteriori, industria energiei si a resurselor a contribuit cel mai mult la definirea locului ocupat de Romania in clasamentul final, cu venituri cumulate de 19,1 miliarde de Euro, urmata de industria bunurilor de consum si transporturi cu 12,1 miliarde de Euro, industria prelucratoare cu 8,1 miliarde de Euro si tehnologie, media si telecomunicatii (TMT) cu 2,3 miliarde de Euro.

 

"Sectorul energetic ramane in continuare interesant, dar provocator pentru majoritatea economiilor din regiune, inclusiv pentru Romania”, a adaugat Farrukh Khan, Partener Audit si Coordonator Sector Energie & Resurse Deloitte Europa de Est. "Daca sectorul arata provocator pe termen mediu, perspectivele pe termen lung atrag atentia asupra nevoii de investitii concentrate. Rolul autoritatilor este esential in aceasta privinta, mai ales pentru a se asigura un echilibru intre nevoia de a atrage investitii, a solutiona cerintele privind emisiile de carbon, a indeplini planurile legate de eficienta energetica si accesibilitate”.

 

 

 

Fata de anul trecut, Top 10 companii romanesti a suferit unele modificari. Daca OMV Petrom a ramas pe primul loc, pozitia a 2-a fost ocupata de Automobile Dacia, care a inlocuit Rompetrol Rafinare. Kaufland ocupa locul al 4-lea, in timp ce Renault, care anul trecut ocupa locul al 8-lea, a iesit din Top 500. Ford Romania ocupa locul al 9-lea in Top 10 companii romanesti si este compania cu cea mai spectaculoasa urcare in clasament. Companiile nou intrate in clasament provin in special din retail si industria auto.

 

In clasamentul din acest an, Romania are acelasi numar de banci si companii de asigurari, la fel ca si anul trecut: sase banci si patru companii de asigurari. Cu active totalizand 51,1 miliarde de Euro, sectorul bancar a inregistrat o scadere usoara fata de anul trecut, cand suma activelor a fost de 52,1 miliarde de Euro. Raiffeisen Bank si Banca Transilvania au inregistrat cele mai mari cresteri, insa Banca Comerciala Romana si-a pastrat prima pozitie.

 

“In etapa post-criza a dezvoltarii economice curente, credem ca bancile se confrunta cu provocarea de a-si dezvolta si rafina oferta, introducand idei noi, inovatoare, inclusiv prin solutii bancare electronice ,” a afirmat Haris Hanif, Consilier Senior Coordonator Deloitte Sector Bancar. „Bancile isi adapteaza si concentreaza atentia catre nevoile in schimbare ale clientilor, de aceea o focalizare pe pastrarea clientilor profitabili si, mai mult, identificarea nevoilor de servicii in segmente ale pietei inca neabordate. In perioada de crestere economica, bancile au beneficiat de succese facile, insa pentru a extrage maximum de valoare pe termen lung, focusul se indreapta acum in directia corecta,si anume inspre relatia cu clientul, a transparentei, a ofertei de noi produse si servicii, dar cu limitare la o crestere organica deocamdata. Ne asteptam ca activitatea de fuziuni si achizitii de portofolii va aduce oportunitati de crestere organica pentru bancile care au resursele si capacitatea sa achiztioneze si sa absoarba cu succes astfel de portofolii/alte banci”.

 

Concluzii Deloitte Central Europe Top 500, 2014:

 

• Veniturile cumulate ale companiilor prezente in Top 500 au scazut cu 0,4% fata de 2012, la 712 miliarde de Euro
• Companiile din regiune au inregistrat, in medie, stagnarea afacerilor, fata de cresterea de 3,3% din anul precedent
• Pentru al treilea an consecutiv, numarul companiilor care au raportat venituri in scadere a crescut
• Jumatate din companii au inregistrat scaderi ale veniturilor
• Industria prelucratoare a crescut cu 2,9%
• Sectorul bunurilor de larg consum a crescut cu doar 1,1% fata de 4,8 % anul trecut
• Sectorul TMT a scazut cu 4,9%
• Sectorul imobiliar a inregistrat cea mai puternica scadere de 15,7%
• Activele totale ale celor mai mari 50 de banci au crescut cu 2,8% fata de 6,6% in 2012
• 29 institutii financiare au raportat cresteri ale activelor comparativ cu 37 anul precedent
• Scaderea medie a primelor brute subscrise in asigurari este de 0,8%
• Totalul primelor brute subscrise a scazut cu 3%, ceea ce reflecta stagnarea din sectorul asigurarilor
• Companiile PKN Orlen din Polonia, MOL Ungaria si Škoda Auto din Cehia ocupa primele trei locuri, ca si in editia precedenta
• Cele mai spectaculoase urcari in clasament: Ford Romania, care a urcat 258 de locuri pe locul 170 datorita dublarii veniturilor la 1,097 milioane de Euro; Mercedes-Benz Manufacturing Ungaria a urcat 156 pozitii pe locul 74, in urma cresterii veniturilor cu 127%.
 

Autori

foto
DELOITTE TAX SRL